Jump to content

Photo

Visual bB 1.0 - a new IDE for batari Basic

batari basic

718 replies to this topic

#651 Mountain King OFFLINE  

Mountain King

    Dragonstomper

  • 691 posts
  • Location:Philadelphia, PA

Posted Sat Jan 2, 2016 7:49 AM

I had this error pop up all of a sudden when I try to start visual bb. Anyone else run into this issue?

 

Attached Thumbnails

  • error.jpg


#652 Random Terrain OFFLINE  

Random Terrain

    Visual batari Basic User

  • 28,982 posts
  • Controlled Randomness
    Replay Value
    Nonlinear
  • Location:North Carolina (USA)

Posted Sat Jan 2, 2016 10:38 AM

It's still working for me on Windows 8, but I'm using build 568. I keep hoping that jwierer will find the time to post the version that I'm using.



#653 Mountain King OFFLINE  

Mountain King

    Dragonstomper

  • 691 posts
  • Location:Philadelphia, PA

Posted Sat Jan 2, 2016 10:48 AM

I'm using windows 10. But what was weird is that I've been using 10 for a few months now and this error just came up yesterday.



#654 Random Terrain OFFLINE  

Random Terrain

    Visual batari Basic User

  • 28,982 posts
  • Controlled Randomness
    Replay Value
    Nonlinear
  • Location:North Carolina (USA)

Posted Sat Jan 2, 2016 10:52 AM

I'm using windows 10. But what was weird is that I've been using 10 for a few months now and this error just came up yesterday.

 

Changing the compatibility thingy to an older version of Windows might fix the problem.



#655 Mountain King OFFLINE  

Mountain King

    Dragonstomper

  • 691 posts
  • Location:Philadelphia, PA

Posted Sat Jan 2, 2016 7:07 PM

 

Changing the compatibility thingy to an older version of Windows might fix the problem.

Sadly that did not work.



#656 Mountain King OFFLINE  

Mountain King

    Dragonstomper

  • 691 posts
  • Location:Philadelphia, PA

Posted Sat Jan 2, 2016 7:09 PM

This specifically is the error I am getting.

Attached Thumbnails

  • error 2.jpg


#657 Random Terrain OFFLINE  

Random Terrain

    Visual batari Basic User

  • 28,982 posts
  • Controlled Randomness
    Replay Value
    Nonlinear
  • Location:North Carolina (USA)

Posted Sat Jan 2, 2016 7:49 PM

Have you checked your computer with Avast to make sure you don't have a virus?



#658 Mountain King OFFLINE  

Mountain King

    Dragonstomper

  • 691 posts
  • Location:Philadelphia, PA

Posted Sat Jan 2, 2016 7:56 PM

I did. Scanned twice. I might try a boot scan next.



#659 Mountain King OFFLINE  

Mountain King

    Dragonstomper

  • 691 posts
  • Location:Philadelphia, PA

Posted Sun Jan 3, 2016 5:31 AM

No viruses. Still no luck.



#660 Random Terrain OFFLINE  

Random Terrain

    Visual batari Basic User

  • 28,982 posts
  • Controlled Randomness
    Replay Value
    Nonlinear
  • Location:North Carolina (USA)

Posted Sun Jan 3, 2016 10:07 AM

If you tried compatibility with various things, going back to Windows Vista, and it still doesn't work, maybe I should PM you what I have and you can see if that works.



#661 Mountain King OFFLINE  

Mountain King

    Dragonstomper

  • 691 posts
  • Location:Philadelphia, PA

Posted Sun Jan 3, 2016 11:28 AM

At this point I'll try anything. If I can't get it to work, I'll take it as a sign to learn assembly.

Edited by Mountain King, Sun Jan 3, 2016 11:29 AM.


#662 bpolaro OFFLINE  

bpolaro

    Space Invader

  • 10 posts
  • Location:santa cruz

Posted Sun Jan 3, 2016 2:19 PM

have the same error. I also tried crimson editor but get compiler errors. would really like visual bB to work in windows 10.



#663 Random Terrain OFFLINE  

Random Terrain

    Visual batari Basic User

  • 28,982 posts
  • Controlled Randomness
    Replay Value
    Nonlinear
  • Location:North Carolina (USA)

Posted Sun Jan 3, 2016 2:30 PM

I know I'll be forced to use Windows 10 the next time I have to buy a new PC, so I hope we can find a fix.



#664 Random Terrain OFFLINE  

Random Terrain

    Visual batari Basic User

  • 28,982 posts
  • Controlled Randomness
    Replay Value
    Nonlinear
  • Location:North Carolina (USA)

Posted Mon Jan 4, 2016 10:29 AM

Here's something to try. Don't use VbB to set bB's path and environment variable (uncheck them if they are checked). Double click on install_win.bat instead.



#665 ZackAttack OFFLINE  

ZackAttack

    Dragonstomper

  • 762 posts
  • Location:Orlando, FL US

Posted Mon Jan 4, 2016 1:49 PM

Is there source for vbb available? If so I could attempt to debug this.



#666 Mr SQL OFFLINE  

Mr SQL

    River Patroller

  • 2,099 posts

Posted Mon Jan 4, 2016 9:35 PM

At this point I'll try anything. If I can't get it to work, I'll take it as a sign to learn assembly.

Try Virtual World BASIC, the IDE works under Windows 10.



#667 bpolaro OFFLINE  

bpolaro

    Space Invader

  • 10 posts
  • Location:santa cruz

Posted Tue Jan 5, 2016 1:40 PM

windows 10 did an update then I was able to run visualbb. it gives me a java script error which i'm ignoring. worked fine for a while but now it crashes again.


Edited by bpolaro, Tue Jan 5, 2016 5:37 PM.


#668 George Washingtoad OFFLINE  

George Washingtoad

    Star Raider

  • 51 posts
  • Location:North Carolina

Posted Sun Apr 17, 2016 5:32 AM

Hey, I am trying to use visual batari Basic. However, I continue to get this error: invalidargument=value of '1' is not valid for 'index' after using the configuration index. I am not sure how to fix this problem, but I would love any help that could be offered to me. While I am no code monkey I can understand basic instructions and I can input code if required.



#669 George Washingtoad OFFLINE  

George Washingtoad

    Star Raider

  • 51 posts
  • Location:North Carolina

Posted Sun Apr 17, 2016 5:50 AM

OK, it turns out that I have many more problems that, if possible, I would love some help with. Ok so I set the paths to my emulator, the 2600basic program and the batch version of it. But in the message box it keeps telling me: System path does not include C:\Users\Public\Documents\VisualbB_1.0_Build_554\batari_Basic_version_1.0

Precompilation failed, aborted at 4/17/2016 7:44:40 AM. Please Help Me!


#670 iesposta OFFLINE  

iesposta

    River Patroller

  • 3,903 posts
  • Retro-gaming w/my VCS
  • Location:Pennsylvania

Posted Sun Apr 17, 2016 6:33 AM

Since you did not note versions and locations and enough info, only things to help are:

A. Start over. Read: http://www.randomter...#gettingstarted

 

B. Install RevEng bB which covers bB 1.0 kernel with its variations and the multisprite kernel to the DPC+ kernel.

 

C. I personally recommend installing bB at root C: Use C:\Atari2600\bB Folders named with 8 simple letters or less, (this is a command line DOS program) as in the original guides to set up batari Basic when it was first released: http://bataribasic.com/install.html But again, use the latest bB program from RevEng. No complicated paths and underscores, periods, etc. Use those long detailed complicated naming for code file versions and make many version and saves between code changes many times daily because you will need to revert back to when a version compiled successfully and runs properly on the 2600 before new added code mistake broke the compile or running bin and tracking down what is now wrong may be near impossible. I break my working bB code all the time and it could be something like a space, or a comma not a period or a period and not a comma, and so on.
D. Then get VisualbB. I use the latest Version 556 found in the Blog section: http://atariage.com/...e-for-visualbb/
 

OK, it turns out that I have many more problems that, if possible, I would love some help with. Ok so I set the paths to my emulator, the 2600basic program and the batch version of it. But in the message box it keeps telling me: System path does not include C:\Users\Public\Documents\VisualbB_1.0_Build_554\batari_Basic_version_1.0
Precompilation failed, aborted at 4/17/2016 7:44:40 AM. Please Help Me!


Edited by iesposta, Sun Apr 17, 2016 6:46 AM.


#671 George Washingtoad OFFLINE  

George Washingtoad

    Star Raider

  • 51 posts
  • Location:North Carolina

Posted Sun Apr 17, 2016 6:59 AM

Um I dont understand what  Install RevEng bB which covers bB 1.0 kernel with its variations and the multisprite kernel to the DPC+ kernel.  means. I can do all of the other steps and comprehend them. However, I font know what a multisprite kernel is. I was also just wondering, is this step a requirement?



#672 George Washingtoad OFFLINE  

George Washingtoad

    Star Raider

  • 51 posts
  • Location:North Carolina

Posted Sun Apr 17, 2016 7:00 AM

Oh wait, did you mean just download the updated program?



#673 iesposta OFFLINE  

iesposta

    River Patroller

  • 3,903 posts
  • Retro-gaming w/my VCS
  • Location:Pennsylvania

Posted Sun Apr 17, 2016 7:30 AM

Oh wait, did you mean just download the updated program?

Yes. In the first link.
It includes many fixes, and allows you to code all the various kernels from the original 1.0 kernel programs to kernels that make 64K size games, to the cutting edge DPC+ kernel programs.
My FLAPPY program was in the older bB 1.0 Multisprite kernel option in 4K, and my DK Arcade 2600 team and I used the same RevEng version to make this with bB 1.1 DPC+ kernel. Links are below in my signature.

The first goal is to get the latest batari Basic installed properly.

#674 George Washingtoad OFFLINE  

George Washingtoad

    Star Raider

  • 51 posts
  • Location:North Carolina

Posted Sun Apr 17, 2016 7:56 AM

Ok, I have downloaded everything and have attempted to link everything together in visual Batari Basic but when I finished with the configuration I get another error. I am not sure what I have done wrong here...

Attached Thumbnails

  • aswe.PNG

Edited by Private Eye, Sun Apr 17, 2016 7:59 AM.


#675 iesposta OFFLINE  

iesposta

    River Patroller

  • 3,903 posts
  • Retro-gaming w/my VCS
  • Location:Pennsylvania

Posted Sun Apr 17, 2016 8:29 AM

 "InvalidArgument=Value of '2' is not valid for 'index'."

 

I'm a Mac computer user.

Only use Windows 7 for Future Pinball and Visual bB, and for utilities that are Windows based.

And now I use JEdit on Mac for batari Basic coding and compiling and testing in the Stella emulator.

 

That error happened to another long-gone user here, and no solution was posted except: 

It's a pretty innocuous error, though I could see that being annoying. Given what it says it happens when it's closing and trying to save settings back to the registry







Also tagged with one or more of these keywords: batari basic

0 user(s) are browsing this forum

0 members, 0 guests, 0 anonymous users