Jump to content

Photo

questions about Disk Drive.....


18 replies to this topic

#1 lucifershalo OFFLINE  

lucifershalo

    River Patroller

  • 2,648 posts
  • Location:Belgium

Posted Mon Jun 11, 2012 11:18 AM

Hello,
I am thinking of looking for a disk drive to buy
are they "easy" to find and not too expensive?
are they reliable?

A nanopeb with disk interface, memory expansion,etc
does it mean that the disk drive is included or not?

I know there are moderny solutions like Nanopeb CF7+
I have one, but I spend more time, trying to figure out how to use than playing
so not a solution (will probably sell my Nanopeb CF7+)

same questions for TI99 disks are they reliable?

thanks

#2 rocky007 OFFLINE  

rocky007

    Moonsweeper

  • 395 posts
  • Location:Belgium

Posted Mon Jun 11, 2012 12:53 PM

CF7+ is super easy to use , just need to be used it with Tidir...
For me, nanopeb and nanopeb CF7 are the same : disk drive emulator with flash card

If you really want a real disk drive, you can find a complete system with brand new disk drive for +- 100 $.
personnaly, i still use my first disk drive ( 30 years old ), and still working perfectly ;)

#3 lucifershalo OFFLINE  

lucifershalo

    River Patroller

  • Topic Starter
  • 2,648 posts
  • Location:Belgium

Posted Mon Jun 11, 2012 1:26 PM

maybe CF7+ is super easy for you
not for me
always have problems with those kind of devices
spend more time trying to make it work
that I am fed up with it at the end

#4 Stuart OFFLINE  

Stuart

    Chopper Commander

  • 196 posts
  • Location:Southampton, UK

Posted Mon Jun 11, 2012 1:41 PM

Personally I think you'd be better off learning how to use the CF7 - it's not that difficult. If you're having problems, explain what you're trying to do and people will give you a step-by-step guide as to how to do it.

You'll have problems getting hold of a PEB system (memory, disk controller + drives) in Europe as there aren't many of them around. Plenty of them in the US - but it will cost a small fortune to ship one over because they're so heavy.

#5 lucifershalo OFFLINE  

lucifershalo

    River Patroller

  • Topic Starter
  • 2,648 posts
  • Location:Belgium

Posted Mon Jun 11, 2012 2:04 PM

you are probably right...
when I have time I will try to investigate the CF7
and write down, everything step by step

the lasttime,I put files on the CF card
but I cant see them in ti99dir

#6 rocky007 OFFLINE  

rocky007

    Moonsweeper

  • 395 posts
  • Location:Belgium

Posted Mon Jun 11, 2012 2:42 PM

very important : you need to format and copy files on compat flash ONLY through Tidir ( or special CF9+ manager program )...

Edited by rocky007, Mon Jun 11, 2012 2:42 PM.


#7 lucifershalo OFFLINE  

lucifershalo

    River Patroller

  • Topic Starter
  • 2,648 posts
  • Location:Belgium

Posted Wed Jun 20, 2012 12:48 PM

won on ebay germany
received it today
now I have to check that it is working
and try to figure how to test it and how to make it work
and have no disks to try

Attached File  pebox 1.jpg   88.57KB   18 downloads
Attached File  pebox 2.jpg   156.41KB   30 downloads
Attached File  pebox 3.jpg   300.46KB   38 downloads
Attached File  pebox 4.jpg   155.95KB   35 downloads
Attached File  pebox 5.jpg   146.63KB   24 downloads

#8 ti99userclub OFFLINE  

ti99userclub

    Dragonstomper

  • 601 posts
  • Location:Italy

Posted Wed Jun 20, 2012 3:02 PM

.....and have no disks to try


Hi !
congratulation for your purchasing !! :D

i have a lot of ti99 disks full of programs and games, if you want i could ship them to you ;)..
all are tested... and working ;)

maybe you should need a Disk Manager cartridge too, i have a spare if you haven't
;-)

#9 lucifershalo OFFLINE  

lucifershalo

    River Patroller

  • Topic Starter
  • 2,648 posts
  • Location:Belgium

Posted Wed Jun 20, 2012 3:20 PM

just tested it is working
32k memory recognized....

#10 rocky007 OFFLINE  

rocky007

    Moonsweeper

  • 395 posts
  • Location:Belgium

Posted Wed Jun 20, 2012 3:22 PM

Just find a disk manager cartridge !

you can already simply test the flexcable & disk controller in typing in basic "old dsk1.test"..if the drive start, it's already a good beginning ;)

#11 Willsy OFFLINE  

Willsy

    River Patroller

  • 2,014 posts
  • Location:Uzbekistan (no, really!)

Posted Thu Jun 21, 2012 1:53 AM

Note, that's:

OLD DSK1.TEST

(alpha lock key DOWN!)

;-)

Congratulations on getting a PEB. Of all the 80's micro's, no other vendor had a more impressive expansion system!

#12 lucifershalo OFFLINE  

lucifershalo

    River Patroller

  • Topic Starter
  • 2,648 posts
  • Location:Belgium

Posted Thu Jun 21, 2012 8:23 AM

oh it is working
i put the computer on with TI EXT BASIC cart and the disk reader makes some noise
it was hungry for some disks:)

#13 rocky007 OFFLINE  

rocky007

    Moonsweeper

  • 395 posts
  • Location:Belgium

Posted Thu Jun 21, 2012 10:56 AM

if you have an old 5"25 disk drive on your PC, you could create a TI99 disk from an image using Omnilfop.

#14 apersson850 OFFLINE  

apersson850

    Chopper Commander

  • 103 posts

Posted Tue Jun 26, 2012 7:59 AM

Extended BASIC always looks for an autostart program on DSK1, that's why there's some light when it turns on.

Edited by apersson850, Tue Jun 26, 2012 7:59 AM.


#15 lucifershalo OFFLINE  

lucifershalo

    River Patroller

  • Topic Starter
  • 2,648 posts
  • Location:Belgium

Posted Mon Jul 2, 2012 3:46 PM

ok, next step;)
thanks to a buddy here
I received Ti99 disks and Disk Manager cart
I can list the content of a disk
but when I try to load it
OLD "DSK1.WURM"
then
RUN
I tried in basic and with TI EXT BASIC cart
I always an error message
NAME TOO LONG IN 215
BAD NAME IN 1000
MEMORY FULL IN 456

can someone help me?
what do I have to do?
am I doing something wrong?

thanks

#16 lucifershalo OFFLINE  

lucifershalo

    River Patroller

  • Topic Starter
  • 2,648 posts
  • Location:Belgium

Posted Mon Jul 2, 2012 4:13 PM

apparently i should use E/A cart
but now when i plug it in and select 2 it says
Error
no memory expansion
press enter to continue
:(:(

#17 Mad Hatter OFFLINE  

Mad Hatter

    Chopper Commander

  • 184 posts

Posted Mon Jul 2, 2012 8:20 PM

You stated in a previous post that the 32k memory is recognized. How did you test this? Use the Extended Basic cartridge and type SIZE into the command line. If you have a working 32k card it should display:
11840 BYTES OF STACK FREE
24488 BYTES OF PROGRAM

If the 32k card is NOT working it will display:
13928 BYTES FREE

If it recognized by Ext Basic there shouldn't be any reason why it wouldn't be recognized by the E/A cart.

If if isn't recognized by X/B SIZE command, then try all the basic stuff first (cleaning card contacts, making sure you turn on the PEB before the computer, etc). Try switching the 32k card to a different slot. And just to verify, you do just have ONE 32k card installed in the expansion box, correct?

#18 lucifershalo OFFLINE  

lucifershalo

    River Patroller

  • Topic Starter
  • 2,648 posts
  • Location:Belgium

Posted Mon Jul 2, 2012 11:14 PM

yes, the memory expansion is recognized
and i tried the E/A cart without the pebox plugged and same error result
and it worked before!
o i think it is the cart that has a problem

#19 RXB OFFLINE  

RXB

    Stargunner

  • 1,569 posts
  • Location:Vancouver, Washington, USA

Posted Tue Jul 3, 2012 2:19 PM

You are going to have to take the console apart and clean the cart port. The felt around it most likely has grease or something on it and the contacts on the cart are being shorted out.
When you get it apart you can see the L shaped cart conector pulls straight up and you can clean it.
Felt is under a plastic holder you can unsnap at the edges and then pull the felt out and throw it away as there is no replacement.
Many other people here might have better suggestions on how to clean it.




0 user(s) are browsing this forum

0 members, 0 guests, 0 anonymous users