Jump to content

Photo

Altirra 2.40 Final out..


412 replies to this topic

#101 flashjazzcat OFFLINE  

flashjazzcat

    Quadrunner

  • 12,646 posts
  • Location:United Kingdom

Posted Sun Dec 29, 2013 7:53 AM

Better to move screen setting if anything, IMO. F1 for warp is pretty entrenched now.

Edited by flashjazzcat, Sun Dec 29, 2013 7:54 AM.


#102 phaeron OFFLINE  

phaeron

    River Patroller

  • 2,256 posts
  • Location:USA

Posted Sun Dec 29, 2013 5:20 PM

Found it... the P-M 2.0 issue was due to an unintentional change in IRQ timing incurred when I added accelerated '816 support. It didn't get caught in autotests because the timing was still within realistic bounds (matches my 130XE at cold temp). Fixed version:

 

http://www.virtualdu...2.50-test16.zip

http://www.virtualdu...-test16-src.zip

 

As for the F1/Ctrl+F1 issue... both can be rebound in Tools > Keyboard Shortcuts. The Ctrl+F1 display mode shortcut is bound to View.NextFilterMode and can be unbound. Similarly, F1 is bound by default to System.PulseWarpOn and ^F1 to System.PulseWarpOff.


  • NRV likes this

#103 flashjazzcat OFFLINE  

flashjazzcat

    Quadrunner

  • 12,646 posts
  • Location:United Kingdom

Posted Sun Dec 29, 2013 6:26 PM

The shortcut remapping is damned handy. Because I have driver functionality on Shift+Reset in the emulated machine (to re-read the partition table and clear temporary mounts), I've mapped Shift+F5 to System.WarmReset, and assigned Ctrl+F5 to System.ColdReset.

#104 The Usotsuki OFFLINE  

The Usotsuki

    Stargunner

  • 1,869 posts
  • Also called "Licca"

Posted Mon Dec 30, 2013 4:13 AM

AppleWin uses ScrLk, for the record - I use it a lot.



#105 w1k OFFLINE  

w1k

    Stargunner

  • 1,650 posts
  • Location:martin, slovakia

Posted Mon Dec 30, 2013 12:47 PM

in DRAGON CART settings - if i change IP address, i cant SUBMIT ok.. why?



#106 flashjazzcat OFFLINE  

flashjazzcat

    Quadrunner

  • 12,646 posts
  • Location:United Kingdom

Posted Mon Dec 30, 2013 1:02 PM

in DRAGON CART settings - if i change IP address, i cant SUBMIT ok.. why?


That's the network address, not IP address -- you need to enter 192.168.104.0. The IP stack running in the emulator will be what determines the IP address, not the emulator itself.



#107 w1k OFFLINE  

w1k

    Stargunner

  • 1,650 posts
  • Location:martin, slovakia

Posted Mon Dec 30, 2013 1:20 PM

where i must enter 192.168.104.0? if i change my IP ADDRESS on network, then i destroy internet connection.. :)



#108 phaeron OFFLINE  

phaeron

    River Patroller

  • 2,256 posts
  • Location:USA

Posted Mon Dec 30, 2013 1:31 PM

That is not for your computer's IP address. It's for the private network inside the emulator. In fact, if your real IP address is on 192.168.104.*, you cannot use 192.168.104.* as the emulated network because the two must be different.



#109 ACML OFFLINE  

ACML

    Dragonstomper

  • 684 posts
  • Location:USA

Posted Mon Dec 30, 2013 2:01 PM

Any chance of adding the 2600-Daptor II input setup as a default option?  I've included the tread that has the correct setup for the Stella-daptor and 2600-daptors for recent versions of Altirra.  It would be great if this was a default setup already in Altirra 2.5 ???

 

 

http://atariage.com/...es#entry2757696

 



#110 TheMontezuma OFFLINE  

TheMontezuma

    Dragonstomper

  • 539 posts
  • Location:Hildesheim, D / Kraków, PL

Posted Fri Jan 3, 2014 1:18 PM

I have attached modified source files (based on the version 2.40) with added emulation of the new Megacart module types : Megacart 2MB + 4MB.
The module IDs are taken over from the atari800 project.

The Win32 binary is here:
http://atariage.com/...ttach_id=322176

The images for both modules can be generated with my small java tool:
http://www.abbuc.de/...acartstudio.zip

Attached Files



#111 phaeron OFFLINE  

phaeron

    River Patroller

  • 2,256 posts
  • Location:USA

Posted Fri Jan 3, 2014 11:04 PM

Okay, I'd like to propose a ban on the use of the name "MegaCart" for any new flash cartridges, given that we are now up to three different types called by that name.

 

I guess I should put a warning up somewhere that I don't usually take source code patches for various reasons... but thanks anyway. In this case it needed a rework anyway for naming reasons and to add flashing support:

 

http://www.virtualdu...2.50-test17.zip

http://www.virtualdu...-test17-src.zip

 

The 512K, 2M, and 4M cartridges currently report their flash as Am29F040B, Am29F016D, and Am29F032B, respectively. The '016/'032 emulation isn't quite complete as the common flash interface isn't yet supported, but it's enough for the flasher to run. This build also has some minor additions to the debugger.

 

Also, a sneak peek at what I've been working on:

 

Attached File  atbasic-0.1.zip   12.73KB   340 downloads

 

This is a substitute for the 8K BASIC ROM, intended to be highly compatible with Atari BASIC. Some fairly big BASIC programs run on it now, although there are some bugs I still need to work out, particularly in the parser and LIST statement. Problem is, I'm already out of ROM space, so it's getting hard to change things in here. :(



#112 TheMontezuma OFFLINE  

TheMontezuma

    Dragonstomper

  • 539 posts
  • Location:Hildesheim, D / Kraków, PL

Posted Sat Jan 4, 2014 2:35 AM

Hi,

Megacart 512k is already supported (kATCartridgeMode_MegaCart_512K), so you did't need to add kATCartridgeMode_MegaCart_512K_3.

 

Megacart 512k and Megacart_2M_3 have mInitialCartBank = 0x00;

Only the Megacart_4M_3 has mInitialCartBank = 0xFE;

 

I'm not sure if it makes a difference, but you changed parameters in kATCartDetectInfo.

Why not use the similar like for kATCartridgeMode_MegaCart_512K ?:

 

{    kATCartridgeMode_MegaCart_2M_3,                kType800,    kSize2M,    kWrsNone,    kBankDataSw,    kInit16K,    kHeaderFirst16K_PreferAll16K,    },
{    kATCartridgeMode_MegaCart_4M_3,                kType800,    kSize4M,    kWrsNone,    kBankDataSw,    kInit16K,    kHeaderFirst16K_PreferAll16K,    },

 

More info about Megacart 4M module on BigBen Website:

 

http://www.abbuc.de/...glish/index.php

 

Thanks

 

P.S.

The emulation of the kATCartridgeMode_Megacart_1M_2 module is not really needed, so you can remove it.



#113 TheMontezuma OFFLINE  

TheMontezuma

    Dragonstomper

  • 539 posts
  • Location:Hildesheim, D / Kraków, PL

Posted Sat Jan 4, 2014 4:05 AM

 

 

> In this case it needed a rework anyway for naming reasons and to add flashing support

> The 512K, 2M, and 4M cartridges currently report their flash as Am29F040B, Am29F016D, and Am29F032B, respectively. The '016/'032 emulation isn't quite complete as the common flash interface isn't yet supported, but it's enough for the flasher to run. This build also has some minor additions to the debugger.

 

Sorry, I haven't read your post carefully.

I didn't expect emulation of flashing from the emulator.

From this point of view kATCartridgeMode_MegaCart_512K is different then kATCartridgeMode_MegaCart_512K_3.

 

However this issue still remains valid: Megacart 512k_3 and Megacart_2M_3 have mInitialCartBank = 0x00;

 

As far as I know there are some undocumented features in the Megacart 4MB in regard to flashing. I will ask BigBen about the details.

Megacart 2MB does not exist phisically, but it can be emulated by The!Cart module, that's why I added support for this module type into the Megacart Studio.

 

Thanks



#114 pajero_pn OFFLINE  

pajero_pn

    Star Raider

  • 58 posts
  • Location:Poland (Europe) / Swarzedz_City

Posted Sat Jan 4, 2014 12:09 PM

Cool effect. Blur screen. The debugger enabled. Still pressed F10 or F11. Only if the option VBXE is enabled

 

Altirra VBXE efect Video problem.jpg



#115 flashjazzcat OFFLINE  

flashjazzcat

    Quadrunner

  • 12,646 posts
  • Location:United Kingdom

Posted Sat Jan 4, 2014 2:55 PM

Cool effect. Blur screen. The debugger enabled. Still pressed F10 or F11. Only if the option VBXE is enabled

 

attachicon.gifAltirra VBXE efect Video problem.jpg

 

And only if PAL Artifacting is simultaneously enabled.



#116 JAC! OFFLINE  

JAC!

    Stargunner

  • 1,530 posts
  • Always looking for GFX and MSX for my demos
  • Location:Lebach, Germany

Posted Mon Jan 6, 2014 4:23 AM

Hi Avery, small feature request: Can you please add the short-cut key names also for the STEP/INTO/OVER etc.? I use so many different debuggers a day, I'm always lost :-)

 

Debug.png

 



#117 Mclaneinc OFFLINE  

Mclaneinc

    River Patroller

  • Topic Starter
  • 4,978 posts
  • Location:Northolt, UK

Posted Mon Jan 6, 2014 4:40 AM

Lol...Are there any possible shortcuts left :)

 

As a lazy sod I bind most to a mouse jesture program called strokeit, all the usual things like Pal, NTSC, reset and load purely by gesture..

 

Damn fine little program but for things like step in etc may be a bit fiddly depending on the gesture.


Edited by Mclaneinc, Mon Jan 6, 2014 4:46 AM.


#118 JAC! OFFLINE  

JAC!

    Stargunner

  • 1,530 posts
  • Always looking for GFX and MSX for my demos
  • Location:Lebach, Germany

Posted Mon Jan 6, 2014 5:41 AM

>Are there any possible shortcuts left

They are even already in place (F10/F11/Shift-F11), but simply not displayed in the menu.



#119 fire_lizard OFFLINE  

fire_lizard

    Combat Commando

  • 1 posts

Posted Mon Jan 6, 2014 7:08 AM

Hi everyone. It is my first post and, first of all, I wish to thank creator of Altirra Avery Lee for such an excellent emulator he made.

 

Actually, I have two questions regarding the emulator (64 bit version).

 

1. How to map controls to play 5200 games? First option which is Arrow Keys -> Joystick (port 1) works perfectly with 800 XL/XE games, but doesn't work with 5200 games in my case.

 

2. There is a bug (possibly) - if you try to play any 800 XL/XE game, for example Zybex, then you try play any 5200 game, and then try playing any 800 XL/XE game again it hangs the emulator and then never works again - only resetting settings through deleting registry entry or altirra.ini would help. Tested with both registry settings and portable (altirra.ini) mode. Basic is disabled. Can you reproduce it?


Edited by fire_lizard, Mon Jan 6, 2014 7:09 AM.


#120 Mclaneinc OFFLINE  

Mclaneinc

    River Patroller

  • Topic Starter
  • 4,978 posts
  • Location:Northolt, UK

Posted Mon Jan 6, 2014 7:29 AM

Found the crash, it seems the reason is that the system is set to a 16K XL after changing back to XL mode which obviously it does not like, the 16K is carried forward from the 5200 setting..

 

Just set the memory back to 64K or above and do a cold reset, maybe twice, no need to delete stuff.

 

As for the 5200 controls, instead of going to port one go to input mappings which is above it. Select or ADD a new control method, easier way is to ADD a new method, name it something useful, highlight it and go to presets and select Keyboard 3200 controller.

 

If you havea joy pad connected then doble click that control you set up and change the left right up and down to your game pad equiv.


Edited by Mclaneinc, Mon Jan 6, 2014 7:35 AM.


#121 laoo OFFLINE  

laoo

    Space Invader

  • 38 posts
  • Location:Wrocław, Poland

Posted Mon Jan 6, 2014 8:27 AM

Debugger bug: I'm working on some code located outside the 65c816 bank $00 and the "Disassembly" window does not follow bank number - it disassembles the code from current PC but always from bank $00.



#122 flashjazzcat OFFLINE  

flashjazzcat

    Quadrunner

  • 12,646 posts
  • Location:United Kingdom

Posted Mon Jan 6, 2014 11:52 AM

Altirra still seems to lose the display when I log out of Windows and then back in again (or simply lock the PC). Have to shut down the emulator and restart.



#123 phaeron OFFLINE  

phaeron

    River Patroller

  • 2,256 posts
  • Location:USA

Posted Tue Jan 7, 2014 1:49 AM

 

However this issue still remains valid: Megacart 512k_3 and Megacart_2M_3 have mInitialCartBank = 0x00;

 

Why would the 512K cartridge power in the first bank when the 4MB cartridge powers up in the last one?

 

 

And only if PAL Artifacting is simultaneously enabled.

 

Hmm, looks like a re-artifacting problem. I'll have to think if there is a good way to avoid this.

 

Found the crash, it seems the reason is that the system is set to a 16K XL after changing back to XL mode which obviously it does not like, the 16K is carried forward from the 5200 setting..

 

Yeah, the problem is that 16K is a valid memory configuration -- a 600XL, to be exact. Don't think there's going to be a good solution to this until I find some way to have 5200 be a separate profile.

 

Debugger bug: I'm working on some code located outside the 65c816 bank $00 and the "Disassembly" window does not follow bank number - it disassembles the code from current PC but always from bank $00.

 

Fixed:

http://www.virtualdu...2.50-test18.zip

http://www.virtualdu...-test18-src.zip

 

Altirra still seems to lose the display when I log out of Windows and then back in again (or simply lock the PC). Have to shut down the emulator and restart.

 

Does closing and reopening the display pane work? (You need to do this from the Window menu now.)



#124 serj OFFLINE  

serj

    Chopper Commander

  • 206 posts
  • Location:Russia, Omsk city.

Posted Tue Jan 7, 2014 4:41 AM

Avery, why not do so when you switch the Hardware from 5200 to XL \ XE, installed by default memory equal to 64k ?

and after that its users change at the discretion of memory.



#125 flashjazzcat OFFLINE  

flashjazzcat

    Quadrunner

  • 12,646 posts
  • Location:United Kingdom

Posted Tue Jan 7, 2014 5:58 AM

Does closing and reopening the display pane work? (You need to do this from the Window menu now.)

 

Yes - just tried, and that brings the display out of limbo.






0 user(s) are browsing this forum

0 members, 0 guests, 0 anonymous users