Jump to content

Photo

New video upgrade coming soon!

video upgrade clearpic supervideo UAV

808 replies to this topic

#751 Bryan OFFLINE  

Bryan

    Quadrunner

  • Topic Starter
  • 10,926 posts
  • Cruise Elroy = 4DB7
  • Location:Chesaning, MI

Posted Wed Dec 21, 2016 7:50 PM

I think I'm done tweaking and I'm really happy with the result. This one has a better delay circuit for more artifact adjustment range than Rev C and somewhat cleaner output on the scope (although you'd probably need to see them on side-by-side monitors to tell the difference).

Attached Thumbnails

  • rev_d_test1.jpg
  • rd_pur_grn.jpg
  • rd_red_blu.jpg


#752 tuf OFFLINE  

tuf

    Chopper Commander

  • 240 posts

Posted Wed Dec 21, 2016 11:39 PM

I think I'm done tweaking and I'm really happy with the result. This one has a better delay circuit for more artifact adjustment range than Rev C and somewhat cleaner output on the scope (although you'd probably need to see them on side-by-side monitors to tell the difference).

 

Lookin good!



#753 mytek OFFLINE  

mytek

    River Patroller

  • 3,065 posts
  • Location:Santa Rosa, CA

Posted Thu Dec 22, 2016 12:56 AM

...somewhat cleaner output on the scope (although you'd probably need to see them on side-by-side monitors to tell the difference).

 

Compared to the stock video on any of the 8-Bit series (even the 800) the original UAV is a night and day difference on a scope. It's so clean that it doesn't look like it can be real video and not a simulation. Can't wait to see what the latest rev looks like.

 

- Michael



#754 tuf OFFLINE  

tuf

    Chopper Commander

  • 240 posts

Posted Tue Jan 31, 2017 4:33 AM

Got mine today!  Trying to dig up all the docs on how to install these - does anyone have a picture or two of a fully installed board in an 800XL?  I just want to confirm wire locations and it helps to see an operating install.  The pics Bryan posted for the 800XL don't show the wires run from the connector to the jack, for instance.

 

Thanks!


Edited by tuf, Tue Jan 31, 2017 4:34 AM.


#755 DrVenkman OFFLINE  

DrVenkman

    River Patroller

  • 3,557 posts
  • Back off, man! I'm a scientist.
  • Location:KMBT

Posted Tue Jan 31, 2017 7:05 AM

Got mine today!  Trying to dig up all the docs on how to install these - does anyone have a picture or two of a fully installed board in an 800XL?  I just want to confirm wire locations and it helps to see an operating install.  The pics Bryan posted for the 800XL don't show the wires run from the connector to the jack, for instance.

 

Thanks!

 

I currently have a Rev C (last year's version) hooked up in my daily driver 800XL. I ran wires to the jack by running them from the connector block on the board through a small through-hole at the back of the motherboard and then soldering them to the pads for the jack on the bottom of the board.  No pics but there's nothing particularly tricky about it.



#756 48kRAM OFFLINE  

48kRAM

    Space Invader

  • 36 posts

Posted Tue Jan 31, 2017 7:33 AM

Really looking forward to this. Any wild guesses on when it will be available for purchase?



#757 DrVenkman OFFLINE  

DrVenkman

    River Patroller

  • 3,557 posts
  • Back off, man! I'm a scientist.
  • Location:KMBT

Posted Tue Jan 31, 2017 7:36 AM

Really looking forward to this. Any wild guesses on when it will be available for purchase?

 

Did you miss this thread?

 

http://atariage.com/...upgrade-thread/



#758 bax001 OFFLINE  

bax001

    Space Invader

  • 31 posts

Posted Tue Jan 31, 2017 8:23 AM

I've missed it aswell

#759 48kRAM OFFLINE  

48kRAM

    Space Invader

  • 36 posts

Posted Tue Jan 31, 2017 9:44 AM

Yes I missed it. I was subscribed to this thread thinking it would be announced here. :( :( :(



#760 pitfall_jerry OFFLINE  

pitfall_jerry

    Space Invader

  • 47 posts
  • Location:Atlanta, GA

Posted Tue Jan 31, 2017 9:49 AM

Well poop.  I missed it also.  Was it announced and I missed it? :?



#761 GlowingGhoul OFFLINE  

GlowingGhoul

    Moonsweeper

  • 278 posts

Posted Tue Jan 31, 2017 10:02 AM

Well poop.  I missed it also.  Was it announced and I missed it? :?

 

I have 6 Rev C UAV boards left if anyone needs one. $25+5 shipping (within US).



#762 tuf OFFLINE  

tuf

    Chopper Commander

  • 240 posts

Posted Wed Feb 1, 2017 3:38 AM

 

I currently have a Rev C (last year's version) hooked up in my daily driver 800XL. I ran wires to the jack by running them from the connector block on the board through a small through-hole at the back of the motherboard and then soldering them to the pads for the jack on the bottom of the board.  No pics but there's nothing particularly tricky about it.

 

I managed to get it installed using the assorted pics in the various threads.  Fired it up and it appears to work but the screen is very dark.  I will mention I'm not using an svideo capable monitor, just composite.  I'm attempting to use my bog-standard composite monitor cable FWIW.  I have a socketed UAV.



#763 DrVenkman OFFLINE  

DrVenkman

    River Patroller

  • 3,557 posts
  • Back off, man! I'm a scientist.
  • Location:KMBT

Posted Wed Feb 1, 2017 9:33 AM

 

I managed to get it installed using the assorted pics in the various threads.  Fired it up and it appears to work but the screen is very dark.  I will mention I'm not using an svideo capable monitor, just composite.  I'm attempting to use my bog-standard composite monitor cable FWIW.  I have a socketed UAV.

 

Check the C50 (I think it is) capacitor, located below the 4050 chip socket just to the left. It's a vertically-mounted electrolytic. I had one of those go bad on one of my 800XL's resulting in very dark video. It's pretty small - you may need to look at it with a magnifier. If you see bulging or leaks, you'll need to replace it.



#764 Laner OFFLINE  

Laner

    Dragonstomper

  • 547 posts
  • Location:Spring Hill, TN

Posted Tue Feb 21, 2017 1:49 PM

Looks like I missed the boat.  If there's ever another run of these, I'm interested.



#765 slx OFFLINE  

slx

    Stargunner

  • 1,567 posts
  • Location:Vienna, Austria

Posted Tue Feb 21, 2017 3:01 PM

Sorry, double post.


Edited by slx, Tue Feb 21, 2017 3:02 PM.


#766 slx OFFLINE  

slx

    Stargunner

  • 1,567 posts
  • Location:Vienna, Austria

Posted Tue Feb 21, 2017 3:01 PM

Looks like I missed the boat.  If there's ever another run of these, I'm interested.

Have you looked at this thread? Didn't count the "boards remaining" but there might be some left.



#767 -^CrožBow^- OFFLINE  

-^CrožBow^-

    Quadrunner

  • 6,492 posts
  • Collector of Fine Atari and Sega Antiquities!
  • Location:Ivory Tower, Fantasia (Oklahoma)

Posted Fri May 26, 2017 6:16 PM

Ugh...


Edited by -^CrožBow^-, Fri May 26, 2017 6:20 PM.


#768 mytek OFFLINE  

mytek

    River Patroller

  • 3,065 posts
  • Location:Santa Rosa, CA

Posted Fri May 26, 2017 6:42 PM

Ugh...

 

Check out this LINK more are on the way!

 

- Michael



#769 KLund1 OFFLINE  

KLund1

    Dragonstomper

  • 624 posts

Posted Tue May 30, 2017 9:12 PM

Based on your left-to-right assumption, I think you want this:

DIN..........UAV
1..............3 (Luma)
2..............2 (Composite Video)
3..............1 and 5 (Ground)
4..............4 (Chroma)
5..............Nothing (Audio)

You'll also need to run a wire from pin 21 of the POKEY chip to UAV 6 (color in), otherwise you'll only get black and white. I learned that one the hard way.

This is a bit of a puzzle since your left-to-right numbering scheme doesn't match the standard pinout of the 5-pin DIN. But that's what makes this kinda thing fun!

 

Finally got around to finishing this upgrade!!

Work perfectly first time. Output is near perfect!!!



#770 haynor666 OFFLINE  

haynor666

    Combat Commando

  • 1 posts
  • retro fan
  • Location:Tarnobrzeg/Poland

Posted Sat Sep 16, 2017 11:27 AM

Very interested in this board, I'll preorder rev D :)



#771 Boojakascha OFFLINE  

Boojakascha

    Chopper Commander

  • 100 posts

Posted Thu Sep 21, 2017 11:52 AM

Hello

 

I have issues with the board. I have the Plug-In version for 800XL models. I have a PAL B verson of the micro computer.

 

I don't know whether I did it right, so before I describe my problems I want to show you what I did. Can somebody tell me whether this is right?

- I connect the front side of the resistor at color to the color in on the UAV

colorin.jpg
 

- Then I interrupted the diodes at L9 and L7. I soldered a wire at the point the diodes were and screwed them into Composite and Luma of the UAV

bird.jpg

 

- As can be seen I connected ground to the chassis of the RF generator. I saw others removing it. Is that mandatory?

- I connected Chroma output of the UAV to what I think is pin 5

jack.jpg

 

- I saw others mentioning the + 5VDC line at the capacitor right next to the cartridge slot (C18). I did nothing with it, as it wasn't stated what to do with it.

 

 

Did I make something incomplete or wrong? Can anybody please comment on what I did?

 

 

@ Bryan: If you read this: For quick testing, may I solder a s-video socket directly to wires going to the screw terminals on the UAV board? (Luma, Chroma, Gnd) Or does the 800XL PCB some signal adjustment and leveling necessary to be done before connection to a TV?


Edited by Boojakascha, Thu Sep 21, 2017 11:55 AM.


#772 Bryan OFFLINE  

Bryan

    Quadrunner

  • Topic Starter
  • 10,926 posts
  • Cruise Elroy = 4DB7
  • Location:Chesaning, MI

Posted Thu Sep 21, 2017 12:05 PM

Hello

 

I have issues with the board. I have the Plug-In version for 800XL models. I have a PAL B verson of the micro computer.

 

I don't know whether I did it right, so before I describe my problems I want to show you what I did. Can somebody tell me whether this is right?

 

That looks right. What is happening?



#773 Boojakascha OFFLINE  

Boojakascha

    Chopper Commander

  • 100 posts

Posted Thu Sep 21, 2017 12:17 PM

The problems are not very reproducible. When inserting Bug Hunter I had the white font on black ground correctly but everything color was not sharp and rain bow like. The same in asteroids.

 

asterioids.jpg

 

The non game inserted green ready screen was washed, with a wide horizontal white bar crawling down slowly. the image got brighter over time. Then I inserted Bug Hunter again and there was no picture. I thought I fried my s-video input with too much signal level, as I also tried the mentioned direct connection with the hosiden jack.

 

Other machines ran s-video fine though (dvd player and sms). I re-tried, Bug Hunter had still no picture, and the ready screen turned red. Asteroids is red now too.

start%20screen.jpg

 

@ Bryan: May I connect the s-video jack directly to the UAV board? Do I have to do something with C18?


Edited by Boojakascha, Thu Sep 21, 2017 12:23 PM.


#774 Bryan OFFLINE  

Bryan

    Quadrunner

  • Topic Starter
  • 10,926 posts
  • Cruise Elroy = 4DB7
  • Location:Chesaning, MI

Posted Thu Sep 21, 2017 12:38 PM

A few quick things:

1. The ground wire to the modulator is fine. It isn't usually necessary, though.

2. Don't worry about any additional wires or C18.

3. Yes, output jacks can be connected directly to the green terminal.

 

Now, pull on the wires that you've put in the terminal (especially the color-in wire on the far right). Are they all completely captured by the terminal clamps?



#775 Boojakascha OFFLINE  

Boojakascha

    Chopper Commander

  • 100 posts

Posted Thu Sep 21, 2017 1:23 PM

I just checked and tried, and then removed and re-did all screw connections. They are all nice and firm.

 

However I found something new: the color that will taint the whole screen is random: sometime it's red, sometime it's green, I just power on and off the system and the color swaps eventually.

 

EDIT:

 

I a week from now I will have a ESR meter. Do you suggest checking any particular capacitor?


Edited by Boojakascha, Thu Sep 21, 2017 1:26 PM.






Also tagged with one or more of these keywords: video, upgrade, clearpic, supervideo, UAV

0 user(s) are browsing this forum

0 members, 0 guests, 0 anonymous users