Jump to content

Photo

Quadro Pokey PCB (4x for TMC2)

Pokey Chipmusic TMC Quadro 4x

63 replies to this topic

#1 Matej OFFLINE  

Matej

    Moonsweeper

  • 429 posts

Posted Thu Sep 15, 2016 11:10 PM

Hello!

I want to ask you about PCB for Quad Pokey upgrade. There is amazing TMC2 Tracker which supports Quad Pokey (16 channels).
I will produce 10x PCB for Quad Pokey upgrade. Anyone got gerbers? EagleCAD or KiCAD?

QUADRO! = Pokey 0,1,2,3 to so totally 16 channels QUADRO!

TMC2 by Jaskier

mr6lXTiSwu.jpg

WE NEED PCB GENIUS HERE! I WILL MANUFACTURE 10x OR EVEN 20x PCBs IN PROFESSIONAL QUALITY COMPANY BUT I NEED ALL EAGLECAD/KICAD GERBER (PCB layout) FILES! AND PARTS BOM AND HOW TO SOLDER,WIRE MANUAL (PLACEMENT).

 

People interested in:
1x Mono
4x Matej

 

If you are interested in please send me PM! Also if you know CANDLE or JASKIER personally let me know (they have developed 4xpokey PCB in past).


Edited by Matej, Thu Sep 15, 2016 11:11 PM.


#2 miker OFFLINE  

miker

    Stargunner

  • 1,897 posts
  • Stay Atari!
  • Location:Warsaw, Poland

Posted Fri Sep 16, 2016 3:00 AM

I think suggest Avery experimental 4-POKEY support for Altirra (if there's no already) and test it thoroughly, to prevent possible ear-didaster. :)



#3 Matej OFFLINE  

Matej

    Moonsweeper

  • Topic Starter
  • 429 posts

Posted Fri Sep 16, 2016 4:57 AM

Yes I will test it first on emulators... But someone wrote on another that CPU can play 4x pokeys but without any graphics...



#4 mono OFFLINE  

mono

    Chopper Commander

  • 102 posts

Posted Fri Sep 16, 2016 5:25 AM

You can have any graphics on screen, because playing is doing by hardware.

You have not much CPU time to do another work but music, because player routine takes much CPU cycles for 3 or 4 times per frame timing - it depends on music module.



#5 Matej OFFLINE  

Matej

    Moonsweeper

  • Topic Starter
  • 429 posts

Posted Fri Sep 16, 2016 9:11 AM

Nice! To others I want just make TMC2 quadro tunes. As experiment. I think standard will be mono or stereo. But I want make some music for 16 channels... You can do some tricks like echo, reverb...



#6 Marius OFFLINE  

Marius

    River Patroller

  • 4,803 posts
  • Location:Netherlands

Posted Fri Sep 16, 2016 12:15 PM

I am interested if the board is also backward compatible with regular Stereo. So if I add only two pokeys in the right sockets and perhaps a certain jumper setting, it should behave like a regular 2 pokey board...

 

Then yes I would be interested in 2 or 3 three.

 

Interesting project.



#7 Mathy OFFLINE  

Mathy

    River Patroller

  • 2,863 posts
  • Location:Heerlen, NL

Posted Fri Sep 16, 2016 3:32 PM

Hello Matej

 

I'm interested in one.  Maybe more, depending on the price.

 

Sincerely

 

Mathy



#8 Level42 OFFLINE  

Level42

    River Patroller

  • 2,602 posts
  • Location:Ridderkerk, The Netherlands

Posted Sat Sep 17, 2016 2:12 AM

Not totally clear for me....wil this be using the quad-pokey chip, or will it have 4 regular pokey chips on it ?
I think the last option would be a problem space-wise.
The other option......I have no clue where to get quad-pokeys are they available ?

I agree with pro-wizzard, it will have to have backwards compatibility with regular stereo pokey and mono.

If this is the case I am very interested in one.

Edited by Level42, Sat Sep 17, 2016 2:13 AM.


#9 Matej OFFLINE  

Matej

    Moonsweeper

  • Topic Starter
  • 429 posts

Posted Sun Sep 18, 2016 1:15 AM

4x regular Pokey. As you can get quadpokey (they are very rare). I dont have PCB sources yet.

So I cant tell you about compatibility yet...

You can get Pokey on ebay, 

 

MyAtari got Pokeys...

http://www.myatari.com/


Edited by Matej, Sun Sep 18, 2016 1:16 AM.


#10 Bumzyman OFFLINE  

Bumzyman

    Chopper Commander

  • 174 posts
  • Location:New Jersey, USA

Posted Tue Sep 20, 2016 6:07 PM

Related but don't know if your going to get this to fit in an 8-bit machine.

 

http://forums.arcade...835&postcount=4



#11 venom4728a OFFLINE  

venom4728a

    Dragonstomper

  • 615 posts

Posted Tue Sep 20, 2016 9:03 PM

I would like one board also.

 

Best Regards

 

Robert



#12 pedalpowered OFFLINE  

pedalpowered

    Space Invader

  • 18 posts

Posted Sun Jan 22, 2017 6:40 PM

I would be interested in one of these if it ever got made. Especially if it uses a Quad Hokey, as was discussed in this thread: http://atariage.com/...y-design-topic/. I would love to see Covox and DMA, as well. Might as well wish for the sky, right? Of course, then there's very little chance of it ever being finished. ;)



#13 pirx OFFLINE  

pirx

    Moonsweeper

  • 448 posts
  • Location:Poland

Posted Mon Jan 23, 2017 4:49 AM

maybe, just maybe, it would be reasonable to mash 4 pokeys into fpga? 



#14 venom4728a OFFLINE  

venom4728a

    Dragonstomper

  • 615 posts

Posted Mon Jan 23, 2017 6:59 PM

Still Interested in purchasing.



#15 tf_hh OFFLINE  

tf_hh

    Dragonstomper

  • 756 posts
  • Location:Germany

Posted Tue Jan 24, 2017 2:45 AM

maybe, just maybe, it would be reasonable to mash 4 pokeys into fpga? 

 

IMHO this is the only useful way for a Quad-Pokey-Solution. BEST Electronics rises the price to 20 USD each, I think the stock gets empty time after time. Even when you gut three XL/XE mainboards to get 3 additional POKEYs or buy them... such a PCB is a huge beast which will prevent the usage of other enhancements due the lack of space.


Edited by tf_hh, Tue Jan 24, 2017 2:46 AM.


#16 electrotrains OFFLINE  

electrotrains

    Moonsweeper

  • 300 posts
  • Location:Scotland

Posted Tue Jan 24, 2017 3:11 AM

Fofts pokey implentation could be used for this. I tried this with 2 pokeys on a Max10 FGPA - there was room on the FPGA for lots more!

See thread below:

http://atariage.com/...-ultimate-cart/


Edited by electrotrains, Tue Jan 24, 2017 3:12 AM.


#17 Matej OFFLINE  

Matej

    Moonsweeper

  • Topic Starter
  • 429 posts

Posted Sat Jan 28, 2017 4:30 PM

One of my friends (Dodo) started experiments/playing with drawing QuadPokey Board in CAD.

So maybe, (I say maybe) we will have such upgrade in future... I will write more infos during next month.

 

Can you be so kind and put here links of POKEY distributors in EU+UK???


Edited by Matej, Sat Jan 28, 2017 4:31 PM.


#18 shupac OFFLINE  

shupac

    Combat Commando

  • 5 posts
  • Location:Nashville, TN

Posted Thu May 11, 2017 9:15 AM

I made an FPGA replacement for the Quad POKEY!

 

https://forums.arcad...ad.php?t=403666

https://hotrodarcade...placement-board

 

This device is for Atari arcade games that use the Quad Pokey for sound. I'm interested in making POKEY variants that would be useful to the Atari 400/800 community and would love to hear ideas about what features people might want.

 

I understand that I'll have to develop code to handle the keyboard scanning and serial I/O, which I was able to omit for the arcade-game version.



#19 JoSch OFFLINE  

JoSch

    Moonsweeper

  • 465 posts
  • Location:Germany

Posted Thu May 11, 2017 9:54 AM

Stereo Pokey would be nice.


Edited by JoSch, Thu May 11, 2017 9:59 AM.


#20 Stephen OFFLINE  

Stephen

    Quadrunner

  • 7,464 posts
  • A8 Gear Head
  • Location:No longer in Crakron, Ohio

Posted Thu May 11, 2017 10:20 AM

I made an FPGA replacement for the Quad POKEY!

 

https://forums.arcad...ad.php?t=403666

https://hotrodarcade...placement-board

 

This device is for Atari arcade games that use the Quad Pokey for sound. I'm interested in making POKEY variants that would be useful to the Atari 400/800 community and would love to hear ideas about what features people might want.

 

I understand that I'll have to develop code to handle the keyboard scanning and serial I/O, which I was able to omit for the arcade-game version.

Awesome - do a forum search for Hokey, it may all be in the 7800 section.  You'll be a hero if you get this done.



#21 foft OFFLINE  

foft

    Dragonstomper

  • 790 posts
  • Location:Nyon, Switzerland

Posted Thu May 11, 2017 10:32 AM

I have a pokey impl with the key scan logic and serial io. Well sio clock out/in might need some work. Look at the svn on www.64kib.com

#22 DrVenkman ONLINE  

DrVenkman

    River Patroller

  • 3,738 posts
  • Back off, man! I'm a scientist.
  • Location:KMBT

Posted Thu May 11, 2017 10:35 AM

I made an FPGA replacement for the Quad POKEY!

 

https://forums.arcad...ad.php?t=403666

https://hotrodarcade...placement-board

 

This device is for Atari arcade games that use the Quad Pokey for sound. I'm interested in making POKEY variants that would be useful to the Atari 400/800 community and would love to hear ideas about what features people might want.

 

I understand that I'll have to develop code to handle the keyboard scanning and serial I/O, which I was able to omit for the arcade-game version.

 

 

Awesome - do a forum search for Hokey, it may all be in the 7800 section.  You'll be a hero if you get this done.

 

YES! YES! A thousand times, YES! 7800 homebrew games desperately need a good supply of reasonably-priced modern POKEY replacements. The lack of supply is severely restricting the numbers of games which can be produced and sold- Beef Drop, Donkey Kong PK, the upcoming Bentley Bear's Crystal Quest, Froggies, Super Circus Atari ... 



#23 mytek OFFLINE  

mytek

    River Patroller

  • 3,231 posts
  • Location:Santa Rosa, CA

Posted Thu May 11, 2017 10:48 AM

I made an FPGA replacement for the Quad POKEY!

 

https://forums.arcad...ad.php?t=403666

https://hotrodarcade...placement-board

 

This device is for Atari arcade games that use the Quad Pokey for sound. I'm interested in making POKEY variants that would be useful to the Atari 400/800 community and would love to hear ideas about what features people might want.

 

I understand that I'll have to develop code to handle the keyboard scanning and serial I/O, which I was able to omit for the arcade-game version.

 

Before people launch off into featureville (stereo, quad, kitchen sink, ect.), I think an 'exact' drop-in replacement for the 'original' Pokey would be a fantastic idea since the individual price has gone up to $20 a pop from BEST Electronics, and he limits you to one per order. And yes a stereo or quad version would also be a great addition, but I don't think it should come as a sacrifice to people who still need an original Pokey replacement. However if one device can can serve all instances so much the better.

 

- Michael



#24 antrykot OFFLINE  

antrykot

    Space Invader

  • 34 posts

Posted Thu May 11, 2017 10:56 AM

I made an FPGA replacement for the Quad POKEY!

What about nonlinearity and two-tone mode, are those things implemented? Both are useful for music.

 

What is known about the nature of nonlinearity in quad POKEY, how is it different from that of a single POKEY?



#25 shupac OFFLINE  

shupac

    Combat Commando

  • 5 posts
  • Location:Nashville, TN

Posted Thu May 11, 2017 11:10 AM

What about nonlinearity and two-tone mode, are those things implemented? Both are useful for music.

 

What is known about the nature of nonlinearity in quad POKEY, how is it different from that of a single POKEY?

 

I assume you mean the nonlinearity in the digital volume versus output voltage. Yes, my QPokey does implement this. I measured the analog voltage output by a real POKEY for volume levels 0 through 60 and made sure the FPGA mapped the digital volume to the correct output voltage. With this scheme in place, my ears can't detect any difference in the compression/limiting behavior between the QPokey and an original Quad POKEY. (But, disclaimer: I have only been able to test the QPokey on Major Havoc.)

The original Quad POKEY is just four individual POKEY cores in a single package. Atari also released a "Quad POKEY Eliminator" daughterboard that simply connects the pins of four individual POKEY chips to a Quad POKEY socket. Consequently, each POKEY in a Quad POKEY behaves exactly like a single, individual POKEY and has its own audio output -- the Quad POKEY doesn't do any onboard mixing of the outputs of the individual POKEYs.

 

My understanding is that two-tone mode relies on the POKEY serial output. The Atari arcade games don't use POKEY serial I/O, so that functionality isn't implemented (yet) in my code. But there's no reason it couldn't be in future versions.


Edited by shupac, Thu May 11, 2017 11:15 AM.






Also tagged with one or more of these keywords: Pokey, Chipmusic, TMC, Quadro, 4x

0 user(s) are browsing this forum

0 members, 0 guests, 0 anonymous users