Jump to content

Photo

Got F18A installed some games don't work/black screen


75 replies to this topic

#51 Mika73 OFFLINE  

Mika73

    Moonsweeper

  • Topic Starter
  • 309 posts
  • Location:Finland

Posted Thu Jun 28, 2018 11:08 AM

Does F18Amk2 work with PAL Colecovision ?


Sent from my iPhone using Tapatalk

#52 grips03 OFFLINE  

grips03

    River Patroller

  • 3,787 posts
  • Location:New England

Posted Thu Jun 28, 2018 7:33 PM

details on MK2 here:

http://codehackcreate.com/archives/592

 

and here:

http://atariage.com/...80138-f18a-mk2/



#53 omf OFFLINE  

omf

    Dragonstomper

  • 783 posts

Posted Fri Jun 29, 2018 5:35 AM

to be fair,  these threads do not mention PAL compatability



#54 grips03 OFFLINE  

grips03

    River Patroller

  • 3,787 posts
  • Location:New England

Posted Fri Jun 29, 2018 5:54 AM

I just pointed out there is a thread about MK2.

 

It's best to ask Matthew about PAL in that thread.

 

However, Matthew does say:

 

"

Wow! Now if it could do 50hz that would be really awesome, but I suspect not.

Sorry, no 50Hz.  Too much of a hassle since it ties in to more than just video output.  Video is not easy, and there really are other things I want to do in life other than implement all the possible permutations of all the video modes of all the retro computer systems.  :-)"



#55 Tursi OFFLINE  

Tursi

    Quadrunner

  • 5,425 posts
  • HarmlessLion
  • Location:BUR

Posted Fri Jun 29, 2018 12:39 PM

It's worth noting though, that he is talking about 50hz sync rate. The incompatibility with the PAL console is something wrong with the interrupts not firing (or being detected) correctly. This area of the MK2 got a rework, but I don't know if he's tried it in the PAL console yet.

Regardless an F18A in a PAL console will turn it into a 60hz console.

Edited by Tursi, Fri Jun 29, 2018 12:40 PM.


#56 omf OFFLINE  

omf

    Dragonstomper

  • 783 posts

Posted Tue Jul 3, 2018 2:40 PM

It's worth noting though, that he is talking about 50hz sync rate. The incompatibility with the PAL console is something wrong with the interrupts not firing (or being detected) correctly. This area of the MK2 got a rework, but I don't know if he's tried it in the PAL console yet.

Regardless an F18A in a PAL console will turn it into a 60hz console.

im happy with 60hz pal :)



#57 Mika73 OFFLINE  

Mika73

    Moonsweeper

  • Topic Starter
  • 309 posts
  • Location:Finland

Posted Fri Oct 19, 2018 6:24 AM

Any news about this?


Sent from my iPhone using Tapatalk

#58 matthew180 OFFLINE  

matthew180

    River Patroller

  • 2,597 posts
  • Location:Castaic, California

Posted Wed Oct 31, 2018 12:26 AM

Yes, I have a fix and I am testing.  I don't currently have all the games mentioned as "not working" in the various threads, but I'm trying to dig them up.  This is a firmware update, no hardware changes necessary, so if you made modifications in the past based on my suggestions, please revert to the original hardware configuration.  Let me know if you have an EU console, a way to update your F18A (i.e. JTAG programmer or SD-cart for running the in-system update), and are willing to test.  I don't want the test firmware getting on too many systems, but if it proves to fix the problems then an official release will follow quickly.

 

Edit:

Games I have tested on the EU CV loaned to me (very very very much appreciated) that were reported as not working:

 

Bolder Dash

Pitfall

Space Fury

Donkey Kong

Moon Patrol


Edited by matthew180, Wed Oct 31, 2018 12:29 AM.


#59 Mika73 OFFLINE  

Mika73

    Moonsweeper

  • Topic Starter
  • 309 posts
  • Location:Finland

Posted Wed Oct 31, 2018 12:22 PM

This is great news.

I have European France SECAM Colecovision.

One game that didn’t work was River Raid.


Sent from my iPhone using Tapatalk

#60 Mika73 OFFLINE  

Mika73

    Moonsweeper

  • Topic Starter
  • 309 posts
  • Location:Finland

Posted Wed Oct 31, 2018 1:03 PM

I have Atari Max SD cartridge for Colecovision.


Sent from my iPhone using Tapatalk

#61 Mika73 OFFLINE  

Mika73

    Moonsweeper

  • Topic Starter
  • 309 posts
  • Location:Finland

Posted Tue Dec 4, 2018 1:58 PM

Got beta firmware today flashed to Pal Colecovision. Every game works now.
There will be final version soon. Problem solved.
Thanks Matthew :)


Sent from my iPhone using Tapatalk

#62 omf OFFLINE  

omf

    Dragonstomper

  • 783 posts

Posted Tue Dec 4, 2018 2:24 PM

i am able to test if needed, there are other games that dont work that were not listed as tested by matthew.

 

didnt realise ther was a possible patch.  must have been sleeping that day !



#63 Mika73 OFFLINE  

Mika73

    Moonsweeper

  • Topic Starter
  • 309 posts
  • Location:Finland

Posted Tue Dec 4, 2018 2:54 PM

I been testing all evening. Everything work so far. If there’s something you want me try out, just let me know.


Sent from my iPhone using Tapatalk

#64 omf OFFLINE  

omf

    Dragonstomper

  • 783 posts

Posted Tue Dec 4, 2018 3:42 PM

pong from the pong / computerspace boxset didnt work

strip poker did not work either

 

moon patrol has already been tested

 

do you have any of those you could test?



#65 matthew180 OFFLINE  

matthew180

    River Patroller

  • 2,597 posts
  • Location:Castaic, California

Posted Tue Dec 4, 2018 4:59 PM

...

didnt realise ther was a possible patch.  must have been sleeping that day !

 

See post #58 above, particularly this part:

 

"Let me know if you have an EU console, a way to update your F18A (i.e. JTAG programmer or SD-cart for running the in-system update), and are willing to test."

 

I only received one PM.



#66 Mika73 OFFLINE  

Mika73

    Moonsweeper

  • Topic Starter
  • 309 posts
  • Location:Finland

Posted Wed Dec 5, 2018 7:18 AM

efcc924965387c4147fb7bce852cc9fc.jpg

7150734b8639e54c96b150b7fa9c67c1.jpg

0637bafe967e33311c22445701e3495a.jpg



Sent from my iPhone using Tapatalk

#67 Mika73 OFFLINE  

Mika73

    Moonsweeper

  • Topic Starter
  • 309 posts
  • Location:Finland

Posted Wed Dec 5, 2018 11:36 AM

It seems I don’t have Strip Poker ROM, Pong I have works and Matt Patrol.


Sent from my iPhone using Tapatalk

#68 youki OFFLINE  

youki

    River Patroller

  • 2,403 posts

Posted Thu Dec 6, 2018 2:30 AM

I got F18A installed for France Colecovision. Some games don't work they just give black screen.
 

 

I have quickly read this thread.  i did not read detail , but it seems the discussion is around PAL/50hz colecovion.

 

i want just highlight , that a  Colecovision from France is *NOT* PAL .     It is SECAM / 50hz  with Scart cable.     


Edited by youki, Thu Dec 6, 2018 2:30 AM.


#69 Mika73 OFFLINE  

Mika73

    Moonsweeper

  • Topic Starter
  • 309 posts
  • Location:Finland

Posted Thu Dec 6, 2018 2:39 AM

Yes. I have two of those and other one is modified with F18a. Works perfect after new firmware.


Sent from my iPhone using Tapatalk

#70 Unstablewarpfield OFFLINE  

Unstablewarpfield

    Star Raider

  • 52 posts
  • Location:Netherlands

Posted Thu Dec 13, 2018 8:55 AM

I have looping not working on my PAL coleco. I believe when I hit a fire button it freezes on me. Smurf and donkey kong are giving me random trouble (not starting or freezing being the most common one). I'd love to try and update my f18. Have a jtag cable ready here.

Edited by Unstablewarpfield, Thu Dec 13, 2018 8:57 AM.


#71 matthew180 OFFLINE  

matthew180

    River Patroller

  • 2,597 posts
  • Location:Castaic, California

Posted Tue Jan 1, 2019 9:30 PM

V1.9 has been released and fixes all known problems detailed in this thread.  See the announcement (with links to the update) here:

 

http://atariage.com/...-2#entry4188744



#72 Sparkoids OFFLINE  

Sparkoids

    Space Invader

  • 19 posts

Posted Fri Jan 18, 2019 6:34 AM

Where are you getting your audio on a PAL Coleco from Mika73?

I have the VGA board from Matthew but cannot find a link to the audio out is all..



#73 digress OFFLINE  

digress

    Stargunner

  • 1,102 posts
  • Location:Toronto, Ontario, Canada

Posted Fri Jan 18, 2019 7:28 AM

i followed this video. it also shows where to get the audio from

 

 

 

Where are you getting your audio on a PAL Coleco from Mika73?

I have the VGA board from Matthew but cannot find a link to the audio out is all..

 


Edited by digress, Fri Jan 18, 2019 7:40 AM.


#74 Mika73 OFFLINE  

Mika73

    Moonsweeper

  • Topic Starter
  • 309 posts
  • Location:Finland

Posted Fri Jan 18, 2019 7:36 AM

Someone please answer him. Don’t remember what pin was audio output. I am sure google can find answer.


Sent from my iPhone using Tapatalk

#75 omf OFFLINE  

omf

    Dragonstomper

  • 783 posts

Posted Fri Jan 18, 2019 2:15 PM

pin 7 of SN76489 which is sound out from the sound chip






0 user(s) are browsing this forum

0 members, 0 guests, 0 anonymous users