Jump to content

Photo

Atari 2600 jr


4 replies to this topic

#1 Bantha421 OFFLINE  

Bantha421

    Space Invader

  • 10 posts

Posted Mon Apr 17, 2017 6:23 PM

Looking for advice. Picked up this jr couple days ago. Everything works great except no/limited color. Move the switch and you can tell it flips to black n white Took the system apart and cleaned it good. Tried adjusting the pot but nothing. By accident I happened to slip with the screwdriver and touch the top left lead and the adjustment disc at the same time. Got color, but it faded out in a couple seconds. Did that again and it came back/went away again... Thoughts? Just a bad pot?

#2 SignGuy81 ONLINE  

SignGuy81

    Dragonstomper

  • 545 posts

Posted Mon Apr 17, 2017 6:32 PM

Looking for advice. Picked up this jr couple days ago. Everything works great except no/limited color. Move the switch and you can tell it flips to black n white Took the system apart and cleaned it good. Tried adjusting the pot but nothing. By accident I happened to slip with the screwdriver and touch the top left lead and the adjustment disc at the same time. Got color, but it faded out in a couple seconds. Did that again and it came back/went away again... Thoughts? Just a bad pot?

 

 

If you touched the pot and it worked for a second I'm almost positive it is the pot that is bad.  I used to work on DC drives at a repair shop and a lot of times it was flaky pots which is what you are describing.  That is actually how we tested them, we would bump them with something and see if it made any difference while running a motor.

 

EDIT:

If it isn't the pot it may be a cracked solder joint on one or more of the pot leads which also could have been corrected by you touching pot with screwdriver so check the joints too.


Edited by SignGuy81, Mon Apr 17, 2017 6:34 PM.


#3 Bantha421 OFFLINE  

Bantha421

    Space Invader

  • Topic Starter
  • 10 posts

Posted Mon Apr 17, 2017 6:52 PM

It wasn't just from touching the pot. I turned it back n forth a few times,and got nothing. The adjustment disc on the pot is metal,and when I slipped with the screwdriver and touched one of the leads (coming off the pot to the board) AND the adjustment disc at the same time... that's how I got color

#4 SignGuy81 ONLINE  

SignGuy81

    Dragonstomper

  • 545 posts

Posted Mon Apr 17, 2017 8:08 PM

It wasn't just from touching the pot. I turned it back n forth a few times,and got nothing. The adjustment disc on the pot is metal,and when I slipped with the screwdriver and touched one of the leads (coming off the pot to the board) AND the adjustment disc at the same time... that's how I got color

 

Still probably same issue.  Do you have any other pots laying around you could try replacing it with?  How do the solder joints look?



#5 Bantha421 OFFLINE  

Bantha421

    Space Invader

  • Topic Starter
  • 10 posts

Posted Mon Apr 17, 2017 9:02 PM

I ordered a couple off e Bay. Wasn't expensive. I'll swap it out and see if that does anything. I didn't look too close at the joints. I ordered the "tune up kit" along with the rca conversion kit. One step at a time. Thanks!




0 user(s) are browsing this forum

0 members, 0 guests, 0 anonymous users