Jump to content

Photo

RCL 139 Error


12 replies to this topic

#1 gargoyle OFFLINE  

gargoyle

    Chopper Commander

  • 185 posts

Posted Thu Apr 20, 2017 3:19 PM

I have some personal disks from way back in Spartados 1.1 format and i wanted to try Respeqt (normally use Aspeqt).  When i tried to load RCL.COM (client software for the Atari), it stops with error 139 and does not load. I've also tried ASPECL.COM (from atari8warez) and this one loads and displays something like: "only spartdos 2.x and above supported".  So i can't use the client with older spartados but I don't know what the issue is with RCL.COM.  

 


Edited by gargoyle, Thu Apr 20, 2017 3:21 PM.


#2 Joey Z OFFLINE  

Joey Z

    Dragonstomper

  • 876 posts
  • Location:Hoffman Estates, IL

Posted Thu Apr 20, 2017 4:16 PM

Did RespeQt log anything meaningful in the log window? I suspect rcl doesn't work on Spartados 1.1 either, but isn't displaying a convenient error message for whatever reason. I think the 139 is probably coming from RCL itself rather than DOS, so it's running, it's just not working.

	.byte 'SpartaDOS v.2.5 or higher required!',155,0

I'll ping FJC, but keep in mind RCL is in beta, so these kind of issues are to be expected.

 

The other possibility is that something is wrong with folder images, if you're using them. Are you trying RCL from an ATR or a folder image? If it's from a folder image, can you try copying to an ATR and then try?


Edited by Joey Z, Thu Apr 20, 2017 4:18 PM.


#3 gargoyle OFFLINE  

gargoyle

    Chopper Commander

  • Topic Starter
  • 185 posts

Posted Thu Apr 20, 2017 4:34 PM

I didn't check Respeqt log, but I am loading the client from an .ATR formatted in Spartados disk format, not from a folder image

 

 

EDIT: Tested again, and this is what i get from the log window (Seems like it's looking for a strange sector number on a 90K .atr)

 

Serial port speed set to 19200.
[Disk 2] Speed poll.
Serial port speed set to 57600.
[Disk 2] Read sector 1 (128 bytes).
[Disk 2] Read sector 5 (128 bytes).
[Disk 2] Read sector 6 (128 bytes).
[Disk 2] Read sector 51 (128 bytes).
[Disk 2] Read sector 52 (128 bytes).
[Disk 2] Read sector 53 (128 bytes).
[Disk 2] Read sector 54 (128 bytes).
[Disk 2] Read sector 1712 NAKed. [x52]

Edited by gargoyle, Thu Apr 20, 2017 4:44 PM.


#4 Joey Z OFFLINE  

Joey Z

    Dragonstomper

  • 876 posts
  • Location:Hoffman Estates, IL

Posted Thu Apr 20, 2017 4:49 PM

 

I didn't check Respeqt log, but I am loading the client from an .ATR formatted in Spartados disk format, not from a folder image

 

 

EDIT: Tested again, and this is what i get from the log window (Seems like it's looking for a strange sector number on a 90K .atr)

 

Serial port speed set to 19200.
[Disk 2] Speed poll.
Serial port speed set to 57600.
[Disk 2] Read sector 1 (128 bytes).
[Disk 2] Read sector 5 (128 bytes).
[Disk 2] Read sector 6 (128 bytes).
[Disk 2] Read sector 51 (128 bytes).
[Disk 2] Read sector 52 (128 bytes).
[Disk 2] Read sector 53 (128 bytes).
[Disk 2] Read sector 54 (128 bytes).
[Disk 2] Read sector 1712 NAKed. [x52]

that is indeed strange, so it's (so far) not an issue with RCL.


Edited by Joey Z, Thu Apr 20, 2017 4:51 PM.


#5 Joey Z OFFLINE  

Joey Z

    Dragonstomper

  • 876 posts
  • Location:Hoffman Estates, IL

Posted Thu Apr 20, 2017 5:08 PM

can you post the problem-ATR as well as (for my convenience) a copy of SD1.1?



#6 gargoyle OFFLINE  

gargoyle

    Chopper Commander

  • Topic Starter
  • 185 posts

Posted Thu Apr 20, 2017 5:24 PM

Well, the problem does not happen with ASPECL, so it does look like a problem with RCL, however i couldn't bet my life on it.

Attached Files



#7 Joey Z OFFLINE  

Joey Z

    Dragonstomper

  • 876 posts
  • Location:Hoffman Estates, IL

Posted Thu Apr 20, 2017 6:38 PM

MEMLO of spartaDOS 1.1 is $2300, RCL loads at $2000. So that's not going to work. AspeCL loads at $3000. Given that SpartDOS 1.1 isn't supported by RCL, I'm going to stick with calling this not a bug.



#8 _The Doctor__ OFFLINE  

_The Doctor__

    Flux Capacitor Master Craftsman

  • 6,703 posts
  • Location:10-0-11-00:02

Posted Fri Apr 21, 2017 12:07 PM

but it would be nice to make the client relocatable, as more and more things are today...



#9 flashjazzcat OFFLINE  

flashjazzcat

    Quadrunner

  • 14,493 posts
  • Location:United Kingdom

Posted Fri Apr 21, 2017 4:51 PM

A relocatable version for SDX would take about twenty minutes to produce, although it seems unnecessary. One may simply change the origin to $4000 if the objective is to use the tool with peculiar configurations where MEMLO is high enough to prevent most applications from running (the lowest safe recommended load address being $2000).

#10 JoSch OFFLINE  

JoSch

    Moonsweeper

  • 489 posts
  • Location:Germany

Posted Sat Apr 22, 2017 2:31 AM

A relocatable version for SDX would take about twenty minutes to produce, although it seems unnecessary. One may simply change the origin to $4000 if the objective is to use the tool with peculiar configurations where MEMLO is high enough to prevent most applications from running (the lowest safe recommended load address being $2000).

To change the origin, which assembler should one use?



#11 flashjazzcat OFFLINE  

flashjazzcat

    Quadrunner

  • 14,493 posts
  • Location:United Kingdom

Posted Sat Apr 22, 2017 3:52 AM

To change the origin, which assembler should one use?


MADS. I thought I had put this in the comments at the top of the source code, but who knows. ;)

#12 JoSch OFFLINE  

JoSch

    Moonsweeper

  • 489 posts
  • Location:Germany

Posted Sat Apr 22, 2017 4:22 AM

No, you didn't. That's why, I asked ;)

#13 flashjazzcat OFFLINE  

flashjazzcat

    Quadrunner

  • 14,493 posts
  • Location:United Kingdom

Posted Sat Apr 22, 2017 4:43 AM

Sorry: I thought I had. Not everyone is observant enough to check before asking. ;)



Reply to this topic



  


0 user(s) are browsing this forum

0 members, 0 guests, 0 anonymous users