Jump to content

Photo

XEL-CF Compact Flash Adapter for 1088XEL (formerly XEL-I3)

IDE CF Incognito XEL

398 replies to this topic

#376 Evidious OFFLINE  

Evidious

    Star Raider

  • 61 posts
  • Location:Jacksonville,Florida

Posted Sun Dec 23, 2018 2:00 AM

Bios Ver 2.00

plugin ver 1.14

SIDE Loader 2.00

The cable orientation is correct

card is formatted at FAT16



#377 flashjazzcat OFFLINE  

flashjazzcat

    Quadrunner

  • 14,315 posts
  • Location:United Kingdom

Posted Sun Dec 23, 2018 3:31 AM

You mean 'XEL Loader'?

#378 MacRorie OFFLINE  

MacRorie

    Stargunner

  • 1,004 posts
  • No matter where you go, there you are.
  • Location:NorCal!

Posted Sun Dec 23, 2018 5:30 AM

I finally have my 1088XEL done but i am having trouble with the XEL-CF all i get is it saying "waiting for media" what am i doing wrong and what format is the cf card? special thanks to Mytek and MacRorie for helping me.


Just curious, does it work at the APT level (i.e., at the SDX prompt)?

#379 flashjazzcat OFFLINE  

flashjazzcat

    Quadrunner

  • 14,315 posts
  • Location:United Kingdom

Posted Sun Dec 23, 2018 6:37 AM

It won't unless he's set up the APT, and he says the card is formatted FAT16.

We need to know:

Is the correct (XEL) loader installed?
What shows up on the loader's 'Device' menu?

#380 MacRorie OFFLINE  

MacRorie

    Stargunner

  • 1,004 posts
  • No matter where you go, there you are.
  • Location:NorCal!

Posted Sun Dec 23, 2018 6:40 AM

It won't unless he's set up the APT, and he says the card is formatted FAT16.

We need to know:

Is the correct (XEL) loader installed?
What shows up on the loader's 'Device' menu?

 

Right, I was kind of hoping that had been set up.  Sometimes (at least in my experience), it tells me that the physical system is set up correctly, but the card is marginal.  I understand that is a little weird, but then I'm a little weird ;-)



#381 flashjazzcat OFFLINE  

flashjazzcat

    Quadrunner

  • 14,315 posts
  • Location:United Kingdom

Posted Sun Dec 23, 2018 7:09 AM

Right, I was kind of hoping that had been set up.  Sometimes (at least in my experience), it tells me that the physical system is set up correctly, but the card is marginal.  I understand that is a little weird, but then I'm a little weird ;-)


Yes - appreciated. The loader's device menu provides us with the most direct means of establishing whether an IDE controller is even present at the expected address, though, regardless of whether the card is even readable or in what manner it's been formatted.

We haven't been told whether the 'Waiting for media' message eventually clears, either, which it would if a card reset timed out after the controller failed to become ready. The only scenario in which the 'Waiting for media' message remains visible indefinitely is when the SIDE Loader fails to detect a SIDE cartridge, or - when a SIDE2 is present - detects that no card is present. He's what you see when no SIDE cart is present:

side loader.png

This message will never clear since it's impossible to attach the cartridge without rebooting the whole system. If the SIDE2 is present but no card is present, 'Waiting for media' will be continually displayed until a CF card is inserted. But that's the SIDE loader...

On the 1088XEL, when no media is present, the XEL Loader displays 'Waiting for media' for some seconds and then this:

xel loader.png

Since the XEL-CF is not detectable by means other than looking for the media itself, having the XEL-CF disconnected or improperly connected will cause the exact same result.


Edited by flashjazzcat, Sun Dec 23, 2018 7:14 AM.


#382 Evidious OFFLINE  

Evidious

    Star Raider

  • 61 posts
  • Location:Jacksonville,Florida

Posted Thu Dec 27, 2018 11:29 PM

My apologies for the delay. Work has been a nightmare.

This is the screen shots of the setup I haveIMG_0001.JPG IMG_0002.JPG IMG_0003.JPG IMG_0004.JPG IMG_0005.JPG

I have three adapters and the all exhibit the same behavior 

 

Thanks again for the help Gentlemen 



#383 flashjazzcat OFFLINE  

flashjazzcat

    Quadrunner

  • 14,315 posts
  • Location:United Kingdom

Posted Fri Dec 28, 2018 2:29 AM

As I suspected: wrong firmware. This is the stock U1MB firmware. Download and flash the 1088XEL firmware from the firmware section of my website and everything should work.

#384 mytek OFFLINE  

mytek

    River Patroller

  • Topic Starter
  • 3,213 posts
  • Location:Santa Rosa, CA

Posted Fri Dec 28, 2018 8:43 AM

As I suspected: wrong firmware. This is the stock U1MB firmware. Download and flash the 1088XEL firmware from the firmware section of my website and everything should work.


Link to 1088XEL specific firmware: https://atari8.co.uk/firmware/1088xel/

#385 Evidious OFFLINE  

Evidious

    Star Raider

  • 61 posts
  • Location:Jacksonville,Florida

Posted Fri Dec 28, 2018 11:41 AM

XEL.ROM Firmware?



#386 flashjazzcat OFFLINE  

flashjazzcat

    Quadrunner

  • 14,315 posts
  • Location:United Kingdom

Posted Fri Dec 28, 2018 11:53 AM

XEL.ROM Firmware?

 

https://atari8.co.uk...inal_230718.zip

 

Run UFLASH.XEX from the SpartaDOS X prompt and flash the FIRMWARE.ROM file to the 'Firmware' slot which shows up in the list when the U1MB is detected. I don't know what methods you have for transporting files from the PC to the 1088XEL, but the files of interest are in the 'UPDATE.ATR' disk image and in the ROM folder in the archive.

 

There are brief instructions in the readme file and a more verbose description of the update process in the manual:

 

https://atari8.co.uk...ware-Manual.pdf

 

Who actually flashed the stock U1MB firmware to the device in the first place?



#387 Evidious OFFLINE  

Evidious

    Star Raider

  • 61 posts
  • Location:Jacksonville,Florida

Posted Fri Dec 28, 2018 12:34 PM

that sadly was me that flashed it in the first place flashjazzcat. Building it was easy for me,the software part I am unfortunately not very good at. 

With all of your help i am getting closer as you can see. I still cant get the part to fdisk the  CF Card it says no APT devices found.

I am sooooo close :)

again sorry for being so dense and thanks for the help

Attached Thumbnails

  • IMG_0006.JPG
  • IMG_0007.JPG
  • IMG_0008.JPG


#388 flashjazzcat OFFLINE  

flashjazzcat

    Quadrunner

  • 14,315 posts
  • Location:United Kingdom

Posted Fri Dec 28, 2018 12:47 PM

It's no problem: I just wanted to establish whether you were already familiar with the flashing procedure, since this saves me writing lengthy explanations. :)

 

You need to head over to the 'PBI BIOS and Hard Disk' menu in the main BIOS setup utility and enable 'PBI BIOS' and 'Hard disk'. FDISK will then be able to detect the CF card. ;)

 

The loader (since it can be used when the PBI BIOS is disabled and on stand-alone devices like the SIDE2 cartridge) does not rely on the PBI BIOS. Instead it communicates directly with the IDE controller, which is why the loader is a good first-step to diagnosing hardware issues.



#389 Evidious OFFLINE  

Evidious

    Star Raider

  • 61 posts
  • Location:Jacksonville,Florida

Posted Sat Dec 29, 2018 1:15 PM

Thanks for the patience and help flashjazzcat. the flashing procedure I understand it's picking the correct file I get wrong  :(

I did what you said in the PBI BIOS and Hard Disk menu it now hangs on this screen and will not go any further and i sent a screenshot of the setting i have in the menu

Attached Thumbnails

  • IMG_0009.JPG
  • IMG_0012.JPG


#390 MacRorie OFFLINE  

MacRorie

    Stargunner

  • 1,004 posts
  • No matter where you go, there you are.
  • Location:NorCal!

Posted Sat Dec 29, 2018 1:25 PM

All else fails, you can send it to me and I will take a look at it.



#391 flashjazzcat OFFLINE  

flashjazzcat

    Quadrunner

  • 14,315 posts
  • Location:United Kingdom

Posted Sat Dec 29, 2018 1:26 PM

I did what you said in the PBI BIOS and Hard Disk menu it now hangs on this screen and will not go any further and i sent a screenshot of the setting i have in the menu


I've never seen the PBI BIOS hang in this way and I'm not sure what would cause it. If the BIOS fails to get a response from the drive, it will time out and simply return control to the OS. We can assume the partition table was looked for (whether found or not) since the PBI version notice is displayed well after that stage and control is by then returned to the operating system. It actually looks like the OS or SpartaDOS X is hanging for some reason. Try disabling 'PBI logo' and see if things are any different.

#392 Evidious OFFLINE  

Evidious

    Star Raider

  • 61 posts
  • Location:Jacksonville,Florida

Posted Sat Dec 29, 2018 1:46 PM

it's still hanging, I am using the firmware.rom to update the firmware. is this correct? I tried using xel.rom but it says the file is to large : expected 64k

Thanks for your help MacRoie. 



#393 flashjazzcat OFFLINE  

flashjazzcat

    Quadrunner

  • 14,315 posts
  • Location:United Kingdom

Posted Sat Dec 29, 2018 1:48 PM

Yes: you used the correct file. Which OS are you using?

I'm close to calling hardware fault. :)

#394 flashjazzcat OFFLINE  

flashjazzcat

    Quadrunner

  • 14,315 posts
  • Location:United Kingdom

Posted Sat Dec 29, 2018 2:01 PM

Oh: if you have an XEL-CF3 and the swap button is stuck down, it might cause this. Please check that.

#395 Evidious OFFLINE  

Evidious

    Star Raider

  • 61 posts
  • Location:Jacksonville,Florida

Posted Sat Dec 29, 2018 2:02 PM

I have 3 XEL-CF boards and I switched it to another one...look what i got  :)

Attached Thumbnails

  • IMG_0015.JPG


#396 flashjazzcat OFFLINE  

flashjazzcat

    Quadrunner

  • 14,315 posts
  • Location:United Kingdom

Posted Sat Dec 29, 2018 2:05 PM

Heh... I was too SLOW to call hardware fault. Good stuff. :)

#397 Evidious OFFLINE  

Evidious

    Star Raider

  • 61 posts
  • Location:Jacksonville,Florida

Posted Sat Dec 29, 2018 2:09 PM

I have three boards  and I picked the bad one. Only I can do that  :mad:

Again I appreciate all of everybody's help..excuse me while i crawl under a rock and hide  :-D

I will check the board to see where i made a mistake



#398 flashjazzcat OFFLINE  

flashjazzcat

    Quadrunner

  • 14,315 posts
  • Location:United Kingdom

Posted Sat Dec 29, 2018 2:17 PM

Check for a short on the ATR swap button contacts. As I said: button stuck in the on position will hang the PBI BIOS in this manner.

BTW: I assume that's a DVI Sophia board in the machine? The screenshots look amazing. :)

Edited by flashjazzcat, Sat Dec 29, 2018 2:37 PM.


#399 Evidious OFFLINE  

Evidious

    Star Raider

  • 61 posts
  • Location:Jacksonville,Florida

Posted Sun Dec 30, 2018 3:33 AM

it is a DVI Sophia board in the machine and thank you  :)







Also tagged with one or more of these keywords: IDE, CF, Incognito, XEL

1 user(s) are browsing this forum

1 members, 0 guests, 0 anonymous users