Jump to content

Photo

Vectrex - screen compresses slightly when moving joystick

Repair

3 replies to this topic

#1 fugu OFFLINE  

fugu

    Combat Commando

  • 2 posts
  • Location:Germany

Posted Mon May 15, 2017 12:03 PM

Hi,

I just received my Vectrex which is a NoBuzz Version.
All fine, except one thing...
I have tried to capture the effect in a short video (link below), but I am not sure if this comes across well?

The problem is if any of my controller is plugged into 1st player and I move the Joystick, the screen becomes horizontally compressed.
This becomes very visible when text is displayed.

 

Checksum = 7ADB

 

If anyone has any idea of possible root causes, that would be really fantastic.

Many thanks for your help in advance.

Best regards,

Sven.

 

Attached File  Vectrex.MP4   5.62MB   13 downloads

 

 

I have posted this already at Facebook, but with no response:

https://www.facebook...12723958937985/

 

 


Edited by fugu, Mon May 15, 2017 12:23 PM.


#2 KylJoy OFFLINE  

KylJoy

    Dragonstomper

  • 714 posts
  • Intellibeardist
  • Location:Kansas

Posted Mon May 15, 2017 6:56 PM

Well, I believe you have a problem with an IC. I seem to remember that happening with one of my Vectrices (I have no idea what is plural for Vectrex) and swapping out one of the ICs alleviated that symptom. I cannot remember which IC though. Perhaps the field service manual would be helpful. It is online at several places. It is likely the IC related to analog inputs.

This is one of the reasons I have two of everything... component swaps for troubleshooting.

#3 fugu OFFLINE  

fugu

    Combat Commando

  • Topic Starter
  • 2 posts
  • Location:Germany

Posted Tue May 16, 2017 2:39 AM

Hi KylJoy,

 

many thanks for pointing direction.

 

Can anyone help me which IC(s) could be the rootcause?

 

Many thanks in advance.

 

Best regards,

 

Sven.

 

vectrex_logic_board.jpg



#4 TomSon OFFLINE  

TomSon

    Space Invader

  • 37 posts
  • Location:Cologne, Germany

Posted Fri May 26, 2017 3:03 PM

Hmm, I'm not certain that this is an IC issue - I've seen similar behavior in the past: the 7ADB bios version has a slightly

different joystick measurement routine to the older ones so it doesn't surprise me that some effect might happen on a 7adb

but not an older one. This is usually a non-issue depending on what happens afterwards.

 

I actually saw a behavior a .lot. worse which I had to specifically fix in an old VecFever menu a long time ago:

the 7ADB joystick analog measurements are actually fixed, there's a bug in the older bios versions,

but they don't zeroref just like the old ones, either, which I'd call a new bug - this is probably the culprit here, not the actual fix.







Also tagged with one or more of these keywords: Repair

0 user(s) are browsing this forum

0 members, 0 guests, 0 anonymous users