Jump to content

Photo

I've just got a Specter GCR :)


16 replies to this topic

#1 walter_J64bit OFFLINE  

walter_J64bit

    Quadrunner

  • 5,200 posts
  • Location:Goldsboro NC

Posted Mon Feb 11, 2019 4:54 PM

I've just got a Specter GCR :) It didn't come with the MAC OS but it come with the ROMS. I'm new to the MAC world so I'm going to need some help! Thanks! :P  OK, the only disk drive's I have is the internal drive in my STE and other disk drive is in my dell laptop, how do I get the MAC OS on to real floppy disk's ? Thanks! Oh I my SatanDisk installed too, if that helps any.


Edited by walter_J64bit, Mon Feb 11, 2019 5:06 PM.


#2 Zogging Hell OFFLINE  

Zogging Hell

    Moonsweeper

  • 434 posts

Posted Tue Feb 12, 2019 9:11 AM

This is the hard part, getting System 6 on the ST in the first place. I had to use an old mac to make the disks (one which was still new enough to get on the net or had a way like a CD drive to interface with a newer model that could, but old enough to have a compatible disk drive. The cheapest old macs for this are the early power pc ones prior to the original iMac. The iMac is the cut off point really, as at that point apple killed the floppy drive and like with the ST the USB replacements can't write the disks do to the non standard format. You really want to use a hard disk if you want to do anything productive, the Mac is really unpleasant to use with just floppies, it really is - copy small part of file - ask for system disk - insert original disk - insert system disk and so on... :) I think you should be able to get the disk images on Winworld (ironically)

 

So if you can't find a old mac then I seem to recall there were a few websites who would offer to write some disks for you (I would do it myself if you were on my side of the pond).



#3 remowilliams OFFLINE  

remowilliams

    Quadrunner

  • 10,605 posts
  • Location:Detonation Boulevard

Posted Tue Feb 12, 2019 9:39 AM

Now you're playing with power : )

 

img1105h.jpg

 

I've put up the Spectre manual here if you need it:

 

https://www.scribd.c...ctre-GCR-Manual



#4 walter_J64bit OFFLINE  

walter_J64bit

    Quadrunner

  • Topic Starter
  • 5,200 posts
  • Location:Goldsboro NC

Posted Tue Feb 12, 2019 12:39 PM

This is the hard part, getting System 6 on the ST in the first place. I had to use an old mac to make the disks (one which was still new enough to get on the net or had a way like a CD drive to interface with a newer model that could, but old enough to have a compatible disk drive. The cheapest old macs for this are the early power pc ones prior to the original iMac. The iMac is the cut off point really, as at that point apple killed the floppy drive and like with the ST the USB replacements can't write the disks do to the non standard format. You really want to use a hard disk if you want to do anything productive, the Mac is really unpleasant to use with just floppies, it really is - copy small part of file - ask for system disk - insert original disk - insert system disk and so on... :) I think you should be able to get the disk images on Winworld (ironically)
 
So if you can't find a old mac then I seem to recall there were a few websites who would offer to write some disks for you (I would do it myself if you were on my side of the pond).

I've seen the disk images you are talking abut but I'm sure what app to use. I'll check out the websites as a last resource. Thanks.

#5 Zogging Hell OFFLINE  

Zogging Hell

    Moonsweeper

  • 434 posts

Posted Tue Feb 12, 2019 1:03 PM

I've seen the disk images you are talking abut but I'm sure what app to use. I'll check out the websites as a last resource. Thanks.

 

It's been a while but I think the Mac can handle them natively with a program called 'disk copy' (depending on the image)



#6 Goochman OFFLINE  

Goochman

    Quadrunner

  • 6,982 posts
  • Moongates to the Past

Posted Tue Feb 12, 2019 1:23 PM

The big piece missing with Spectre is a way to move binary files from the ST to the "Mac" side of thing.  There is a utility provided but it totally screw up binary file transfers.

 

It would be great is there was a program that allowed us to download .sit files on the pc - put them on ST disks and transfer them to the Mac partition on the ST hard drive.  There is no way to do this that I know of.  You need to have an old Mac that can write to the floppy and with Spectre GCR or a Discovery cart move it to the "ST Mac"



#7 remowilliams OFFLINE  

remowilliams

    Quadrunner

  • 10,605 posts
  • Location:Detonation Boulevard

Posted Tue Feb 12, 2019 1:31 PM

It would be great is there was a program that allowed us to download .sit files on the pc - put them on ST disks and transfer them to the Mac partition on the ST hard drive.  There is no way to do this that I know of.

 

It's the same problem with getting files to any generic old Mac.  This can be worked around with conversions to/from MacBinary and HQX (BinHex 4) formats, this way the data and resource forks are encapsulated.  You of course need an appropriate (and version compatible) decoder on the Mac side.



#8 walter_J64bit OFFLINE  

walter_J64bit

    Quadrunner

  • Topic Starter
  • 5,200 posts
  • Location:Goldsboro NC

Posted Tue Feb 12, 2019 1:32 PM

 

It's been a while but I think the Mac can handle them natively with a program called 'disk copy' (depending on the image)

You got the link to the websites who write the OS disks?



#9 Zogging Hell OFFLINE  

Zogging Hell

    Moonsweeper

  • 434 posts

Posted Tue Feb 12, 2019 1:38 PM

You got the link to the websites who write the OS disks?

 

These people do it apparently, I've never used them so can't comment on the service

 

https://rescuemyclassicmac.com/



#10 walter_J64bit OFFLINE  

walter_J64bit

    Quadrunner

  • Topic Starter
  • 5,200 posts
  • Location:Goldsboro NC

Posted Tue Feb 12, 2019 2:30 PM

His prices aren't bad. :thumbsup: :thumbsup:



#11 Forrest OFFLINE  

Forrest

    Chopper Commander

  • 124 posts
  • Location:NJ

Posted Tue Feb 12, 2019 3:02 PM

As others have said, you'll need a set of System 6.0.x system disks made on a real Macintosh. In the early 90's, I remember buying a set from an Apple dealer for $50! You should be able to get a set for less. You may try buying a set of disks from a local Apple User Group.

 

The Spectre GCR emulates a Mac Plus, and a good source of info is https://www.emaculat...mini_vmac_setup

This link describes setting up the Mac Plus/II emulator Mini vMac under Windows.

 

You should also get Stuffit Expander 4.0.1 on a Mac disk, so you'll have a method of expanding Mac programs with Spectre GCR.

 

Hopefully SatanDisk users can chime in if this works with Spectre GCR

 

On the author's Mini vMac website, he has a list of Disk Conversion services at https://www.gryphel....vert/index.html

 

I see there's one in NC


Edited by Forrest, Tue Feb 12, 2019 3:07 PM.


#12 hunter44102 OFFLINE  

hunter44102

    Chopper Commander

  • 121 posts

Posted Tue Feb 12, 2019 3:33 PM

Well worst case you can go to Ebay. This guy has the 4 disks for 16 dollars including shipping

 

https://www.ebay.com...&frcectupt=true



#13 remowilliams OFFLINE  

remowilliams

    Quadrunner

  • 10,605 posts
  • Location:Detonation Boulevard

Posted Tue Feb 12, 2019 3:42 PM

Hopefully SatanDisk users can chime in if this works with Spectre GCR

 

It does, I have a HUGE 16MB card that's a Mac hard drive.   :D



#14 walter_J64bit OFFLINE  

walter_J64bit

    Quadrunner

  • Topic Starter
  • 5,200 posts
  • Location:Goldsboro NC

Posted Wed Feb 13, 2019 7:51 PM

Well worst case you can go to Ebay. This guy has the 4 disks for 16 dollars including shipping

 

https://www.ebay.com...&frcectupt=true

I'm a hipster now? I've just order for the OS from this guy. :thumbsup: :thumbsup:



#15 eebuckeye OFFLINE  

eebuckeye

    Stargunner

  • 1,230 posts

Posted Wed Feb 13, 2019 7:57 PM

I have a Specter but have not used it yet.  Seems like you have to install the OS to a hard drive?  I have a Ultra Satan but not sure how to get it to work with Specter.



#16 remowilliams OFFLINE  

remowilliams

    Quadrunner

  • 10,605 posts
  • Location:Detonation Boulevard

Posted Wed Feb 13, 2019 8:13 PM

Seems like you have to install the OS to a hard drive?  I have a Ultra Satan but not sure how to get it to work with Specter.

 

You don't need to but you'll be in a world of hurt (as Zogging Hell alluded to), if you don't.

 

The original manual I scanned and linked above covers HD installation.



#17 walter_J64bit OFFLINE  

walter_J64bit

    Quadrunner

  • Topic Starter
  • 5,200 posts
  • Location:Goldsboro NC

Posted Fri Feb 15, 2019 7:34 AM

OK, I've got a Discovery cart so I can use that to make back up's of MAC disks with it? That one app I haven't used yet with my Discovery cart. I'm going to reset my SH205/Megafile 20 with new partitions or just delete all on files partition D: so I can use Spectre GCR, anyway I've missed placed my drivers for my SatanDisk from ParanoidLittleMam.  :?  


Edited by walter_J64bit, Fri Feb 15, 2019 7:43 AM.





0 user(s) are browsing this forum

0 members, 0 guests, 0 anonymous users