Jump to content

Photo

2600 Defender Arcade - Pretty Much Complete!


236 replies to this topic

#1 PacManPlus OFFLINE  

PacManPlus

    River Patroller

  • 4,610 posts
  • Atari 7800 & NES Developer
  • Location:Florida

Posted Sun Jul 23, 2006 8:18 AM

Hello All ...

I started changing random values in the Defender II rom, and I think I'm well on my way to getting a 'Defender Arcade' hack going.

So far things changed:
1) Title Screen
2) Removed enemies that were in Stargate but not in Defender
3) Changed the 'Firebomber' into the 'Bomber' (it was the closest one)
4) Removed Inviso
5) Removed Stargate from screen
6) Removed 'Bonus Stages' (Yllabian Dog Fight, etc)
7) Changed Scoring for Pod (s/b 1000 points, not 500)
8) Changed Scoring for picking up falling humanoids (not cumulative, 500 points each time)
9) Remove 'Phred' and 'Big Red' and replace with Baiter

Things to do:
1) Remove 'Stargate' from Scanner view (I most likely will need help with this one) :(

Disassembly included with my comments on what I found.

Attached Files


Edited by PacManPlus, Sun Jul 23, 2006 7:14 PM.


#2 Zach OFFLINE  

Zach

    Stargunner

  • 1,620 posts

Posted Sun Jul 23, 2006 8:42 AM

I started changing random values in the Defender II rom, and I think I'm well on my way to getting a 'Defender Arcade' hack going.


Looks good so far. :)
And before anyone posts, "I can't get it working.", just set your emulator to run in 8K + superchip mode.

#3 PacManPlus OFFLINE  

PacManPlus

    River Patroller

  • Topic Starter
  • 4,610 posts
  • Atari 7800 & NES Developer
  • Location:Florida

Posted Sun Jul 23, 2006 10:35 AM

Thanks :)

Update:
Changed the scoring for 'Pod' (1000 points)
Changed the scoring for catching falling humanoids (only 500 points each - not 500, 1000, 1500, 2000 etc)

Updated binary in first post.

#4 Atariboy2600 OFFLINE  

Atariboy2600

    Stargunner

  • 1,945 posts

Posted Sun Jul 23, 2006 11:06 AM

Thanks :)

Update:
Changed the scoring for 'Pod' (1000 points)
Changed the scoring for catching falling humanoids (only 500 points each - not 500, 1000, 1500, 2000 etc)

Updated binary in first post.


Finaly I get whip this already made label art of Defender Arcade label I made some time ago I wanted to use the origainl arcade art work but like Blaster not much images of the game it self so again I had to redraw the Defender ship from what ever small blur images of the ship and then draw it, ink it and color it plus use the back drop stars and title name. :cool:

Attached Thumbnails

  • a26_defender_arcade_label.jpg
  • a26_defender_arcade_end.jpg


#5 Allan ONLINE  

Allan

    Quadrunner

  • 5,964 posts
  • Location:Wallingford, CT

Posted Sun Jul 23, 2006 11:15 AM

Thanks :)

Update:
Changed the scoring for 'Pod' (1000 points)
Changed the scoring for catching falling humanoids (only 500 points each - not 500, 1000, 1500, 2000 etc)

Updated binary in first post.


Finaly I get whip this already made label art of Defender Arcade label I made some time ago I wanted to use the origainl arcade art work but like Blaster not much images of the game it self so again I had to redraw the Defender ship from what ever small blur images of the ship and then draw it, ink it and color it plus use the back drop stars and title name. :cool:


Un - &*^%ing - believable! Fantastic job. The game is looking fantastic also PacManPlus.

Allan

Edited by Allan, Sun Jul 23, 2006 11:21 AM.


#6 Vic George 2K3 OFFLINE  

Vic George 2K3

    Quadrunner

  • 5,598 posts
  • I was corn this way.
  • Location:Westfield, MA, USA

Posted Sun Jul 23, 2006 6:06 PM

Game still whips my hiney.

#7 PacManPlus OFFLINE  

PacManPlus

    River Patroller

  • Topic Starter
  • 4,610 posts
  • Atari 7800 & NES Developer
  • Location:Florida

Posted Sun Jul 23, 2006 7:11 PM

Thanks Allan :)

(Hopefully This should put a little spark in CPUWIZ's sales of SARA boards) :)

I have replaced all of the 'munchies' and 'Phreds' with Baiters.
I also changed the title screen to add 'Arcade' to the logo.

I'm hoping someone could at least guide me in a direction about removing the 'Stargate' flashing dot from the overhead scanner. If not, this hack is now complete as I have no clue even where to begin looking for it. I don't think it's *that* huge a deal as long as everyone knows to ignore it. I have included the disassembly with my comments on what I found. (Nukey? Thomas?) :D

Updated binary in first post.

Thanks everyone!

Edited by PacManPlus, Sun Jul 23, 2006 7:16 PM.


#8 Atariboy2600 OFFLINE  

Atariboy2600

    Stargunner

  • 1,945 posts

Posted Sun Jul 23, 2006 7:40 PM

Thanks Allan :)

(Hopefully This should put a little spark in CPUWIZ's sales of SARA boards) :)

I have replaced all of the 'munchies' and 'Phreds' with Baiters.
I also changed the title screen to add 'Arcade' to the logo.

I'm hoping someone could at least guide me in a direction about removing the 'Stargate' flashing dot from the overhead scanner. If not, this hack is now complete as I have no clue even where to begin looking for it. I don't think it's *that* huge a deal as long as everyone knows to ignore it. I have included the disassembly with my comments on what I found. (Nukey? Thomas?) :D

Updated binary in first post.

Thanks everyone!


Are there any screenshots? Im on a pc linux run and the emulator not working for half a year and I cant play any new homebrew or hack games :(

#9 neotokeo2001 OFFLINE  

neotokeo2001

    River Patroller

  • 3,731 posts
  • Location:Palm Beach

Posted Sun Jul 23, 2006 7:55 PM

Def_Title.gif

Def_Game.gif

#10 PacManPlus OFFLINE  

PacManPlus

    River Patroller

  • Topic Starter
  • 4,610 posts
  • Atari 7800 & NES Developer
  • Location:Florida

Posted Sun Jul 23, 2006 8:15 PM

Sorry about that; I always forget to do that :(

Atariboy2600 - as always, superb label!!!!! I wish I had your talents! :)

#11 Feralstorm OFFLINE  

Feralstorm

    Dragonstomper

  • 610 posts
  • Do not taunt Happy Fun BallŪ

Posted Sun Jul 23, 2006 10:02 PM

Looks way better than my Arcade Defender hack! (which used the first Defender as its base.)

#12 keilbaca OFFLINE  

keilbaca

    Fight like a robot!

  • 7,670 posts
  • Berzerk (Atari 2600) champ
  • Location:Wyano, PA

Posted Sun Jul 23, 2006 10:07 PM

*smiles big* now maybe I can get good enough to play at the arcade (yeah right).

This is too cool, I think we need to play this on the HSC :)

#13 Pac Munchkin OFFLINE  

Pac Munchkin

    Moonsweeper

  • 329 posts

Posted Mon Jul 24, 2006 12:07 AM

Wow this was a hack I had been thinking of doing but feared I could not do it justice , I was going to try hacking up from the original Defender, changing the flying saucers to aliens like defender arcade has and changing the city line to the mountain line like arcade defender. What a brilliant idea hacking down from Defender Star Gate, now after seeing this I know i would not have done it justice trying to make defender better just would not cut it compared to what you are doing using Star Gate.

It is looking really good at least as I can see from these pictures, can't wait to give it a run! :D

Wade

#14 Lord Helmet OFFLINE  

Lord Helmet

    Don't forget your helmet!

  • 9,978 posts
  • Location:Denver, CO.

Posted Mon Jul 24, 2006 10:36 AM

I don't know who my biggest hero is on these boards...PMP or Nukey.

PMP...you sir, have remedied yet another Atari mis-step. My thanks to you!

:)



Any thoghts on changing the look of your ship to be a little closer to the arcade version?

Edited by Lord Helmet, Mon Jul 24, 2006 10:39 AM.


#15 PacManPlus OFFLINE  

PacManPlus

    River Patroller

  • Topic Starter
  • 4,610 posts
  • Atari 7800 & NES Developer
  • Location:Florida

Posted Mon Jul 24, 2006 10:45 AM

Thanks guys - you are too much. :)

The ship is limited to 8 bits wide, and one color. :( So I'm afraid we're pretty much stuck with what we have (unless I'm missing something).

Just as a side note, I'm typing this from the Empire State Building, where I'm currently getting training for Intermediate C# programming (we're on break). :)

Bob

#16 jbanes OFFLINE  

jbanes

    River Patroller

  • 3,079 posts
  • Coming soon to a natural satellite near you...

Posted Mon Jul 24, 2006 10:50 AM

Atariboy2600 - as always, superb label!!!!! I wish I had your talents! :)

Ditto on that compliment! :)

Edited by jbanes, Mon Jul 24, 2006 10:51 AM.


#17 Lord Helmet OFFLINE  

Lord Helmet

    Don't forget your helmet!

  • 9,978 posts
  • Location:Denver, CO.

Posted Mon Jul 24, 2006 11:10 AM

Thanks guys - you are too much. :)

The ship is limited to 8 bits wide, and one color. :( So I'm afraid we're pretty much stuck with what we have (unless I'm missing something).

Just as a side note, I'm typing this from the Empire State Building, where I'm currently getting training for Intermediate C# programming (we're on break). :)

Bob


Just an idea...the color is fine, but the shape sucks. either way, the game is great!

Edited by Lord Helmet, Mon Jul 24, 2006 11:12 AM.


#18 Lord Helmet OFFLINE  

Lord Helmet

    Don't forget your helmet!

  • 9,978 posts
  • Location:Denver, CO.

Posted Mon Jul 24, 2006 3:04 PM

I tried to make a ship closer to the arcade game...but I think it's the same as Atari Defender...

Is it possible to do 2 colors? It might flicker a little (ala Nukeys Ms. Hack with the 2 colors for Ms Pac-Man).

Attached Thumbnails

  • untitled.JPG


#19 remowilliams OFFLINE  

remowilliams

    Quadrunner

  • 10,097 posts
  • Location:Detonation Boulevard

Posted Mon Jul 24, 2006 3:32 PM

Thanks guys - you are too much. :)

Just put it on cart and tried it out - SWEET!

Nice job :D

#20 Pac Munchkin OFFLINE  

Pac Munchkin

    Moonsweeper

  • 329 posts

Posted Mon Jul 24, 2006 10:36 PM

Ahhhhhhh :-( I am missing it for some reason I get a screen that says Defender arcade then the scaner and one person at the bottom, no mountains no enemies and no defender ship. as I press the button I can hear it shooting and see it on the scaner but nowhere else. :-(

Maybe it is something to do with Stella X?

Wade

#21 CPUWIZ OFFLINE  

CPUWIZ

    Sheriff

  • 31,784 posts
  • Cartridge Recycler
  • Location:SoCal

Posted Mon Jul 24, 2006 10:38 PM

Thanks guys - you are too much. :)

Just put it on cart and tried it out - SWEET!

Nice job :D


Did you break into my house? :x

:ponder:

#22 PacManPlus OFFLINE  

PacManPlus

    River Patroller

  • Topic Starter
  • 4,610 posts
  • Atari 7800 & NES Developer
  • Location:Florida

Posted Tue Jul 25, 2006 4:18 AM

Ahhhhhhh :-( I am missing it for some reason I get a screen that says Defender arcade then the scaner and one person at the bottom, no mountains no enemies and no defender ship. as I press the button I can hear it shooting and see it on the scaner but nowhere else. :-(
Maybe it is something to do with Stella X?

Wade

Remember, it uses the SARA chip - try Z26 (which is what I use) it seems to automatically know what the cart type is.

Hope this helps. :)


Is it possible to do 2 colors? It might flicker a little (ala Nukeys Ms. Hack with the 2 colors for Ms Pac-Man).

Unfortunately, that's a little beyond me at this point :(

Bob

Edited by PacManPlus, Tue Jul 25, 2006 4:20 AM.


#23 Lord Helmet OFFLINE  

Lord Helmet

    Don't forget your helmet!

  • 9,978 posts
  • Location:Denver, CO.

Posted Tue Jul 25, 2006 8:04 AM

I tried to make a ship closer to the arcade game...but I think it's the same as Atari Defender...

Is it possible to do 2 colors? It might flicker a little (ala Nukeys Ms. Hack with the 2 colors for Ms Pac-Man).


Does this look closer? Just seeing how close I can get it :)

Attached Images

  • untitled2.JPG


#24 jbanes OFFLINE  

jbanes

    River Patroller

  • 3,079 posts
  • Coming soon to a natural satellite near you...

Posted Tue Jul 25, 2006 8:11 AM

Ahhhhhhh :-( I am missing it for some reason I get a screen that says Defender arcade then the scaner and one person at the bottom, no mountains no enemies and no defender ship. as I press the button I can hear it shooting and see it on the scaner but nowhere else. :-(

Maybe it is something to do with Stella X?

As Zach said, you need to hit 'tab', click on 'Game Properties', then change the 'Type' dropdown to "F8SC". Click 'Ok', restart the game, and you should be fine.

#25 remowilliams OFFLINE  

remowilliams

    Quadrunner

  • 10,097 posts
  • Location:Detonation Boulevard

Posted Tue Jul 25, 2006 10:33 AM

Did you break into my house? :x

:ponder:

LOL - no, I took the easy route and put it on my Kroko :D




0 user(s) are browsing this forum

0 members, 0 guests, 0 anonymous users