Jump to content

DaveMacBlack

Members
  • Posts

    13
  • Joined

  • Last visited

About DaveMacBlack

Contact / Social Media

Profile Information

  • Gender
    Male
  • Location
    Zlín, Czech Republic

Recent Profile Visitors

1,060 profile views

DaveMacBlack's Achievements

Space Invader

Space Invader (2/9)

12

Reputation

  1. Have you tried copying the contents of a Mac system floppy to a Magic floppy (formatted in ST via MCFORMAT) inserted into your Mac SE? I think the "System folder" containing the Finder and System files might be enough to start with.
  2. I assume it could be a standard serial cable. Unfortunately, my quest to connect the cable from the MagicSAC+ package has been unsuccessful so far. I don't know what serial port connector your Mac has, but I found a page with connection options: https://www.grace.umd.edu/~zben/mac/MacSerHard.html But Macitosh Trasport Disk is still missing.
  3. Once again I apologize for my "confused" English translations, I will try to write more simply. Unfortunately, neither path is correct. MagicSAC+ only works with Magic diskettes formatted with MFORMAT.TOS (3.6) or MCFORMAT.PRG (4.2) on ST. The only way is to format the diskette in ST, connect the ST with a serial cable to the Mac and transfer the contents of the boot diskette with the MRECEIVE.TOS (ST) and TRANSMIT applications from Macintosh Trasfer Disk (Mac). Diskettes created in this way can be copied on ST using MCOPYAA.TOS / MCOPYAB.TOS (3.6) and MCCOPY1.PRG / MCCOPY2.PRG (4.2).
  4. Ahoj kluci, chci se s vámi podělit o můj dosavadní úkol při zprovoznění MagicSAC+ (protože nemluvím moc dobře anglicky a text pochází z mých špatných znalostí s malou pomocí překladatele, předem se omlouvám všem anglofilům). Nejprve chci poděkovat tOrimu za jeho nezměrnou aktivitu při záchraně vzácných historických kusů počítačového hardwarového příslušenství ATARI. Vyrobil jsem svůj MagicSAC+ nedlouho poté, co tOri vydal Gerbers (s tím, že někteří čekají na dodání z JLCPCB, samozřejmě) a od té doby se snažím, aby to fungovalo. Nejprve jsem hledal na internetu, jestli někde nenajdu originální dokumentaci, ale našel jsem jen pár stránek popisujících zařízení, ale nic o jeho nastavení a provozu. Z různých zdrojů jsem získal dvě verze softwaru - 3.6 a 4.2. Verze 3.6 má všechny nástroje pro práci s disketami v TOSu, verze 4.2 již používá GEM a je klikatelným RSC, až na aplikaci MRECEIVE (zmíním se o ní později), která je stejná jako ve verzi 3.6 a má vlastní verzi 3.00. Také jsem našel obrázky disket systému Macintosh a podařilo se mi je přenést na fyzické médium pomocí příkazu dd. Bohužel bootování z těchto médií v MagicSACu nefungovalo. Později jsem někde četl, že kvůli HW rozdílům mezi ATARI a MAC disketovými mechanikami to není možné, a proto byl vytvořen speciální formát Magic floppy. K vytvoření diskety ve formátu Magic používá MagicSAC MFORMAT. TOS (v.3.6) nebo MCFORMAT. PRG (4.2). Zkusil jsem tedy disketu naformátovat tímto způsobem, pro své experimenty jsem použil integrovanou disketovou mechaniku na STFM (A) a externě připojenou klasickou PC HD mechaniku (B) v kombinaci s různými verzemi formátovacího nástroje a disketovými kapacitami (400kb a 800kb). Téměř všechny pokusy byly neúspěšné, fungovalo pouze formátování verze z 3.6 v integrovaném disku a uspěl jsem pouze jednou na jedné zbrusu nové HD disketě. Takže teď mám jednu prázdnou disketu formátu Magic. Pravděpodobně existuje pouze jeden způsob, jak zapsat systémové soubory OS na takto připravenou disketu - mít po ruce skutečný Macintosh, na kterém musíte spustit aplikaci Transfer z druhé diskety projektového softwaru MagicSAC, připojit Macintosh a ST sériovým kabelem (který byl dodán v původním balíčku MagicSAC) a spustit aplikaci MRECEIVE na ST, který zapíše soubory z diskety vložené do disketové jednotky v systému Macintosh na disketu formátu Magic. A tady je problém - nemohl jsem nikde najít druhý MagicSAC - Macintosh Transfer Disk (viz přiložený obrázek z Atarimanie). Pokud bych měl k dispozici tuto druhou disketu, mohl bych zkusit přenést systémové soubory bez skutečného Macintoshe, např. z nějakého emulátoru (Basilisk II) a pak vytvořit obraz diskety, např. přes Greaseweazle, aby mohl být snadno replikován a dostupný ostatním uživatelům repliky MagicSAC.
  5. Is it possible to order ÉclaireXL and at what price? Thanx Dave
  6. VLA Volume one so ordered, looking forward. Thanx, Dave
  7. For XL enthusiasts, this 3D version of the case could be interesting: I discovered it a few days ago at the thingiverse.com server: https://www.thingiverse.com/thing:3287420 At Christmas my Prusa mk2s will not idle :-)
×
×
  • Create New...