Jump to content

globeron

Members
  • Content Count

    1,306
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by globeron

  1. Can you try this by loading it (and not turning off the TI), just FCTN = (QUIT), then the calls work fine for me (I did a few "soft resets", etc.) then all seems to work until I turn off the TI (? means something is not saved properly in the Flash or something?). I will try the other consoles to see if it is the same.
  2. Summary: 1 - CALL functions works starting from XB27NOMENU ---> 050215XB27 upgrades as long the TI-99/4A is not turned off (after the turn off / on - CALL functions hang the TI). 2 - Also I see the RAM0 and RAM1 moving addresses between the different upgrades. (and 1x time a RAM0 where the FLASH is located) 3. Furthermore I wonder when the GROMCFG tool is used GROM + EEPROM A until P are loaded (16 parts), while the GROM.dsk 1:1 loading only has 0-9, A-E (with are 15 parts) DETAILS ----------- Tests with and without the nanoPEB connected ----------------------------------------------------------- 1. I reloaded the "XB27NOMENU".dsk again first (as long I keep the computer on, the CALL NYANYA, etc. works okay) the moment I turn off/on the TI-99/4A, then it hangs on the CALL functions. 2. Also I tried Ralf's method (using the XB27NOMENU) and NO NanoPEB connected. Now I can still see the menu options (like Extended Basic 2.7, Review Module Library and I can go through the menus, like TI-Writer/Assembler, Menu, etc.) 3. using the 1st option (XB27 + review module library) sometimes I can get into the XB mode and do commands like SIZE, etc. sometimes not, then it hangs with a blank screen. Also it looks like there is a difference when I start XB27 from the 1st menu (with the Review Module Library) compared to the one listed in "MENU - option A" (the latter does not start, as it checks 32K?) 4. Now with Nano-PEB connected, I also see it the other way around > the XB27 with the review module library does not come up (blanks/hangs) when using the option > but with the "Menu" - "option A", then it loads XB27 and disks, correctly etc., but still no CALL function. 5. Note: also in the XB27NOMENU after a hard off / on, the main titlescreen blanks after 1 sec. until I press a buttion (no matter if the nano-PEB is connected or not). 6. Using "Menu" - "option A" (XB27) loading the "XB27NOMENU.dsk" (Question: why it is loading GROMs A until P and EEPROM A until P, which are 16 in total) While the Grom.dsk only has 0-E (15 in total) After loading this disk I noticed that >9804 does not list the RAM0 ("6") and RAM1 ("8") anymore (which i saw earlier when doing 1:1: GROM updates), but they are now at >9820 RAM0 ("6") and RAM1 ("8") and there is a new one RAM0 at >983C ("E") After turning on/off the TI > the XB27 (with review library does not work anymore) > only the Menu with A option, which loads after reloading GROMCFG then I see at >983C "E" called Flash (and not RAM0 anymore) > now reload the XB27NOMENU dsk GROMs again > now the the XB27 option (with review library) works again ??? the memory looks like: >9820 RAM0 ("6") and RAM1 ("8") and there is still the >983C "E" called Flash FCTN = (quit) and > now the the XB27 option (with review library) > CALL NYANYA works > now the the XB27 via Menu "option A" > CALL NYANYA works >> load the 050215XB27.dsk again > reload FCTN = > load GROMCFG. > now at >9804 the RAM0 ("6") and the RAM1 ("8") and >983C "E" called Flash > XB27 menu option A > CALL NYANYA works > turn off / on the TI > CALL functions do not work anymore.
  3. In addition to this: >> The latest few have had 4/26/15 on them all In the menu it indicates: "Navarrone" should be with 1x R --> "Navarone" (just double checked the name on the module extender)
  4. Hi Gazoo, Appreciate all your fast replies and options! I just tried them. 1. I did the upgrade to 050215XB27.dsk, but have the same as "OLD CS1 #342", DEC2HEX loads, but locks. (and the other item CALL functions hang the system in XB27). 2. Also I noticed (since day 1 when I received the XB27 modules, is that when I turn off / on the TI-99/4A, then XB27 menu comes up, then it blanks until I press a button, then the menu is back), as long as the TI is on and do resets FCTN-=, etc. once the menu comes back, then it does not blank (only during the turn on/off console) 3. Also I did the GROM 1:1 upgrade as in Gazoo #335 method but still the same result (CALL functions do not work and Dec2HEX hangs) (I am using the nanoPEB, I need to try tomorrow with the original PEB/32K box) IMPORTANT is Skip GK header ? N First I used Yes, but then I saw a screen with "Blasto" (Grom E) and shifting then I re-wrote all GROMs again with GK Header is No (so that it matched the Blasto view) GROM0 >9800 GROM1 >9800 GROM2 >9800 GROM3 >9800 GROM4 >9800 GROM5 >9808 GROM6 >9808 GROM7 >9808 GROM8 >9808 GROM9 >9808 GROMA >980C GROMB >980C GROMC >980C GROME >9810 GROMD >9814 5. Just out of curiosity (not related to the XB27 issues per above), but it triggered me doing the GROM updates: Question "GK" Header stands for "Gram Kracker" correct ? (Sorry I am a newby here, but does it mean you can write Gram Kracker files to this module ? ) (also I saw the 2x RAM0 and RAM1 -- I have an EA+8K RAM module, are these the same banks (does it mean in theory a EA+8K ram can be programmed?)
  5. Hi - sometime ago I put a (work-in-progress) document together how to transfer files between PC-TI (e.g. using all non-modded hardware) - see page 4 onwards using VDM99: * www.globeron.com/freedownload/TI-99-4A-PC-transfer-v1.12.pdf But I think you need this one: See page 27 - Omniflop (got this info from Ralf Schmitz) to write directly to a floppy in TI format Other useful tools are TIDIR 5.5b (from Fred Kaal), page 30
  6. Hi Ralf, Good job!!! It works like a charm. (I have not tested everything, but this makes it easier for people to install and configure with the working hardware, as via the GUI (QME), sometimes if you change hardware, then it does not start anymore. btw - With the Geneve, selecting Games and TI Invaders I noticed using keys Q to fire and S, D to move, if you press both Q and D (right), it moves suddenly left, but that is probably a Geneve/GPL/TI problem ? For the keyboard I select "Natural" (= Original) to NO, because the "natural" = Yes does not work on my laptop.
  7. Hi Gazoo, I hope this helps in the further analysis to check if it is a hardware or a software issue? Other people do not have this issue correct ? ** Current workaround. Everything works in the XB27 modules ("1" dir, F5), the BOOT, etc. Except CALL functions do not work (like CALL NYANYA) after a TI-99/4A hardware switch on/off but via TIBAS I can do the CALL MOUNT functions for NanoPEB. 1. I changed to a normal PEB system (with 32K, RS232, P-Code, DiskCntrl, Interface cabling to TI) The same situation with the XB27 Suite. No CALL functions anymore. 2. I opened the earlier one XB and changed to chipsets again (the not approved ones), then the module worked again with the CALL functions >> I saved this config to disk (to see if I reload this config to the other module to see if it fixes it). 3. saved it back to the original chipsets (I used the other original XB27 module) still no CALL functions 4. I tried to use the module with the (not approved chipsets) again and to my surprise now this module also does not have the CALL functions anymore? (and I cannot get it to work). I do not understand the logic what can caused it? (maybe the Save function in GROMCFG? but that one only should read data) I put back the original chips in this module (still no CALL functions). 5. I notices there are jumpurs on the module: > write enable/disable > reset > another one Both modules have the same jumper settings. Is there something here what need to be resetted ? I also unplug and plug-in back the XB27 Chip and the Atmal chip, no successful result. 6. Or try the "042815XB27 DIS/FIX 128 file" once available (or is it somewhere located on the forum (note the 0428....dsk contains a 0426 file)
  8. The CRC would be helpful! ** Now I bricked one of the XB27 modules, but luckily managed to get it back using the Navarone Module extender (see procedure below) as the BASICLOADER does not load. 1. It seems the main problem I have is > Everything works normal with all the upgrades, until I switch off/on the TI. > Then the module still works with Menu, etc., but I loose the CALL functions in XB. Other observations: 1. There are 2x versions of XB27MENU (1. One included in the Extended Basic Suite version .zip file, called XB27Upgrade, smaller case letters) (2. one indication "XB27UPGRADE (all capital letters) One of them completely bricked my XB27 (I only had a TI Basic menu, and no way to load GROMCFG because the "BASICLOAD" did not work (I tried all versions XB27NOMENU.dsk, XB27UPGRADE.dsk (and XB27Upgrade.dsk), 042615XB27.dsk) no of them loads (I do not get the string mismatch error anymore, but screen remains black after starting) >> now the modules is bricked.... (the module was always inserted in the slot directly) > Recovery (it was mentioned that the Navarone should not be used with XB27, but it helped to recover my XB27 module!) > Procedure. > Navarone + EA module in slot 1 (I only have an EA-8Krom built in version), but guess it works with a normal EA as well > Option 5. DSK1.GROMCFG (I used the one on XB27NOMENU.dsk) > now the program started > plug in the bricked XB27 module in slot 3 of the Navarone carefully > unplug the EA module from slot 1 carefully > Now you only have the XB27 module in the Navarone, switch the selector to position 3 carefully > Now CTRL L (and DSK1.XB27NOMENU) > After succesful reading GROMs and EEPROMs, > the module has the config again (pfffff!) > remove the Navarone module extender > plug the XB27 module back in the console port for verification. (it was mentioned that Navarone Extender can be used with ONLY the XB27 module in it, so that you can use the handy "reset" button) but I prefer not to use the Navarone with XB27. XB27NOMENU * I noticed that the XB27 option does not load (blank screen), but with REVIEW module library continue until you see "MENU", then you see option A XB27 and that works. after a reset, the module only comes back with the MENU (and not anymore with the "noMENu option) I am wondering if I miss steps somewhere, after the grom updates, I press FCTN = (QUIT), or do I save first something on the module (to avoid that after an off/on switch, the CALL functions dissapear)
  9. Hi Gazoo. Q1: Is there another 042815XB27.dsk with a 042815XB27 filename on it? (mine only has a 26 version on it) Q2: Maybe it has to do with the nanopeb-CFcard? Q3: the CALL functions, I loose them after a turn off / turn off scenario (I think that's the only time I consistenly can replicate the issue, for both modules) I double checked, I used the "28" 042815XB27.dsk, but the filename on the disk (to upgrade the XB27 modules) is still showing "26" >> 042615XB27 496 DIS/FIX. The .dsk I copy directly to the CF-card from the PC (with TIDIR5.5b from Fred Kaal) and I can load the GROMCFG files. (is this maybe the problem, that the disk is not copied properly? I have no other way to copy files to CF-cards (last thing I can do is format the whole CF-card) Directory of D:\TI\XB27Suite\DISKS\042815XB27.dsk Name Size Type Attr Description --------------------------------------------------------------------------------------- BASICLOAD 9 PROGRAM 2157 P GROMCFG 32 PROGRAM 8192 P GROMCFH 32 PROGRAM 8192 P LOAD 4 PROGRAM 1009 P 042615XB27 496 DIS/FIX 128 P * yesterday everything worked okay, but * this morning I took out the CF-card from the nanopeb (to copy the "BOOT" program on a disk) * plugged everything back in, * but I noticed that both XB27 lost their "CALL" functions again (like CALL MOUNT, CALL NYANYA hangs, everything else is working ("1" for dir, F5 Bert/Ernie, Spacebar, Menu, etc.) ** I did not check if the CALL functions were working before I removed the CF-card, etc. * Now (via TIBASIC), selected the disk that has BOOT on it * BOOT loads correctly * I cannot use "C" Extended Basic (it shows stripes on the screen, blanks and comes back to "BOOT"), maybe because XB27 boots the BOOT disk. * I can press spacebar (and with the Review library can go through the options and back to Menu) Recovery * after the same recovery procedure, the call functions worked again Lost call functions * then I did some tests (F5 Bert & ernie), then turned off the power of the TI-99/4A (during Bert & Ernie) * now the CALL functions do not work anymore (it hangs the system) * did the recovery again (XBNOMENU and the 042815XB27.dsk) all works again * CALL functions work, but when doing a "1" (directory) halfway it hangs during the listing, then it resets automatically to the XB27 menu screen but "2" and "3" works to list the directory. This seems to me a CF-card issue. I maybe need to reformat the whole CF card first. * after playing the Bert & Ernie completely and back to the Menu, then the CALL functions still work. but when switching the TI off (during the Bert & Ernie), then the CALL functions do not work anymore (it is related to turn-on/off) It is a bit strange problem, I will format the CF-card again, then do the process again with turn on/turn off, maybe that fixes it. (like you mentioned, maybe the disk volume is corrupt)
  10. The TI-model with the EVPC Manuals are located here, but I do not know in MESS how to change the dip-switches, it is not indicated in the GUI, maybe via the command prompt. 1. http://home.arcor.de/system-ninety-nine-user-group/evpc/evpc_e.pdf 2. http://home.arcor.de/system-ninety-nine-user-group/evpc/evpc2hw_e.pdf
  11. See the 2x videos --- I can package this as well, then you have the GUI with pictures of all the TI's (I copy and paste here from FaceBook) - It is important that your GeneveBoot disk has the GPL files (which does not come on the disks distributed on WHTECH, etc.) Luckily Fred Kaal pointed me to this. I have only be doing the GUI version, Ralf doing the batch mode version, which is great! http://www.globeron.com/freedownload/TI99EmulatorsMESS.mp4 Video explanation of MESS 0.157 + QMC2 0.47 running TI-99/4, TI-99/4A, TI-99/4A-QI, TI-99/4A+EVPC, TI-99/8, Geneva 9640 and the available slots plus cards for the emulated PEB box (Disk controllers, TI/Myarc, Horizon-, Myarc Memory Expansion, Multi-module switch ("Navarone"), 32K, P-Code, TI-RS232/PIO, SNUG EVPC, etc.). It takes some time to set it up, but this is how to get to the command prompt ... (I have not figured out how to get into TIMODE yet on the Geneva, Fred Kaal gave me some hints on the AUTOEXEC, but I think I still miss some GPL files). Ronald van Kleunen Part 2 --> MESS Emulator -> Geneve 9640 -> How to start TIMODE using the GPL interpreter + a familiar celebration at the end. www.globeron.com/freedownload/TI99EmulatorsMESS-part2.mp4
  12. After the upgrade, I also had the problem on the original module XB27, that the CALL functions do not work and eventually the module start to behave strange Q: Could all these issues have to do with the Speech and nano-PEB connected, or swapping with 2x XB27 modules? or does something stick in the memory of the TI-99/4A or nano-PEB 32K? RECOVERY PROCEDURE I was able to recover with the "XB27NOMENU" version, because the XB27 did not work "Extended Basic v2.7 Suite complete package.zip" * only via the TI Writer / Assembler (option B) I was able to load GROMCFG * the XB27 was all "Kaleidoscope" (all colours over the screen and could not get in XB2.7 mode..) * TIBAS loads, but with BASICLOAD only gave a blank screen Now after the XB27NOMENU, everything seems to be okay, but * BASICLOAD gives an String number mismatch in 20 (I tried also other BASICLOAD, e.g. from the 042615XB27, and gives the same error) > then (change disks in nanopeb) to load the 042615XB27 version again After this everything seems to be normal again. > functions like 1 work to list the disk > functions like F5 the Bert & Ernie (is this the Easter Egg? as in the doc?) > CALL NYANYA, etc. works all normal again. > but still I did not figure out how to get the Boot menu working, I probably need something like another .dsk The 2nd XB27 module (with the exchanged chipsets) is also working now after following this "recovery" procedure (using XBNOMENU and 042615XB27)
  13. 1. I think I am missing something. The BOOT programme itself (after pressing Enter in XB27 nothing happens) 2. Is it the .dsk mentioned here? http://atariage.com/forums/topic/229451-bootmenu-source/ (I tried this to copy to the nano-PEB, but it looks like garbage, but on the laptop with TIDIR, I can see the content and there are files 44BOOT1 and 44BOOT2 are these the ones ? 3. Or is it another .dsk ?
  14. Hi Gazoo, I managed to get the "042615XB27.dsk" running on the XB27 (selecting 1 is a good option to see the disk directory, great function!) but I am having another issue 1. The issue I think was already there, before the software upgrade. My XB27 (where we exchanged to original chips as per FB discussion), can load dsks, etc. but cannot do CALL functions (e.g. CALL NYANYA, or any other CALL MOUNT(1,1) for NANOPEB, etc., all CALL functions freezes the module and I need to switch on/off to load again) 2. I have the 2nd XB27 (luckily I ordered that at the same time, original shipped last time) to compare it, that one works okay with CALL functions. For the module where chips have been exchanged, is there something else I need to do? Maybe re-image the module again? so that the CALL functions work? Thanks a million. I love this module, the first one I see to program it from software via the console port!
  15. Thanks for the fast reply! (sorry I am a bit careful doing these steps to avoid that I don't break the XB27 module) I need to use the .dsk in the other thread correct as it is better to load everything into the 15K ? Then CTRL-L and I enter DSK1.XB27MENU (or do I need to load another filename?) The other menu items, like : > Show directory > Display a file > Run a program * will come automatically in the menu and then I can add more programs with CTRL-L? Q2: the original XB27 Menu will remain correct? (like in the video with all the options) Q3: will also the games remain (2nd screen, when pressing the space bar)
  16. I am having some troubles to understand this. Or how to get it to work. 1. TI-99/4A (no F18A chipset), normal system 2. Speech 3. Nano-PEB 4. XB27Boot.dsk loaded as DSK1.xxxx 5. Extended Basic Suite v2.7 (original chipsets) (side note: the call mount(1,13) does not work in XB 2.7, but it works in TIBAS? Not sure if something wrong here as well). All items work as mentioned, e.g. press spacebar to go the Cyan blue titelscreen (to see nano-pen) and "review module library" with XB27 The other options "/" I think it works (during reset/power-up) And pressing "enter" does not work (during reset/power-up) Then XB27, loads via DSK1. the GROMCFG tool (showing base 9800, etc., see the screenshot) Now I am lost. (I also have seen the manual in the other thread about BOOT, but I do not understand it how to get the new menu). Q1: Do I need to do something in the GROMCFG tool? Q2: I tried to edit line 110 and change it to "DSK1.XB27MENU"), but that gives all kind of colours on the screen (video chipset ?) Q3. I also tried to load "OLD DSK1.BASICLOAD", but it does not work. Do I miss here something? Or do I need other hardware? Q4: F18A video card ? Q5: I see the clock in the upper right hand corner in the video demo of the menu, is this from a special card? (like Corcomp or Horizon Disk?) Thanks in advance. ronald
  17. WiFi training/education is my daily job for different type of customers, telco's, governments, military, enterprises, etc. all installing WiFi like the wild wild west (or in my region/APAC the wild wild east). www.globeron.com/cwnp/training and we have an online version (www.globeron.com/onlinetraining, 400+ slides), quite difficult certification to achieve for most organisations. TI-99/4A is the hobby (now finally we go to "TI-WIFI" !) (OSI layer 3 - IP layer) I think both vonet Bridge and Routing models works (I have read about Lantronix but do not have the device). but if the LANTronix has an IP-interface, that means that the Vonets Router need to "route" back to the Lantronix Look at your "forwarding table/routing table), it need to know where the IP-address for the returning traffic (thus traffic from the Wifi side to the cable side) Check if you can ping in both directions (or try to ping from hop to hop to see how far you can ping) I do not see why it should not be able to work. (OSI layer 2 - Datalink layer) bridge model - just forwarding mac-address - wired and wireless (note that wireless has 3-4 mac addresses, and you need a separate protocol analyser to see the frames to analyse it if needed) RF (OSI layer 1) -------------------- Re: RF -- 2.4 GHz will be very challenging and you have adjacent-channel interference on channels 9-11 (but actually much more not visualised in WiFi Analyzer) You can only use 1, 6 or 11 without having interference (depending if you do not have neighbours). Also check if you use IEEE 802.11b / g / n modulations (as different devices use different modulations "HR-DSSS, OFDM, HT-OFDM, they might not understand each other (so called hidden notes). Also reduce your radio power output settings (similar like your stereo-radio should not be on full power) and SNR (Signal to Noise ratio need to be enough, like a room full of people, someone need to shout a bit louder to hear him), from your screenshot it seems your environment is very clean for RF (it is a bit different here in a city with 10 mln people...) Aluminium foil is not going to help I am afraid (it will create reflection, but you will get more "multipath" problems (like echo in a room) multiple SSIDs will not help for this, it will slow down the wireless network as more beacons are injected in the air. main rule: WiFi is half-duplex (like a walkie talkie), only 1 device talks (or the client or the Access Point - AP) and if there are more wireless clients, there is a coordination function (like a classroom with a teacher, first raise your hand before asking a question and many many other variants, e.g. voice/video/data prioritization). The vonets "300 mbps" 802.11n, make sure to use AES as encryption. TKIP limits datarates to max. 54 Mbps. Probably change to "20 Mhz" channels to channel 6 only (that reduces to 150 Mbps), or if you can allow 40 Mhz (not to interfere with other Access Points, then you can go up to 300 Mbps). The throughput is way way lower than that depending on the number of clients, interference, distance, etc. etc. long story (or follow the training :-)
  18. Or use Fred Kaals TIDIR tool to see content of .dsk or nano-PEB CF Cards, very handy: http://www.ti99-geek.nl/Projects/ti99dir/Files/ti99dir55b.zip for MESS, see: www.globeron.com/freedownload/TI99EmulatorsMESS.mp4 http://www.globeron.com/freedownload/TI99EmulatorsMESS-part2.mp4 (for the Geneve 9640 TI mode)
  19. To confirm the above, I just tried the CC-40 in MESS emulation with the solid state cartridges (I only have the original hardware with the memo processor) pascal.bin run "pascal" cc40_ea_bank0.bin run "alds" cc40_ea_bank1.bin run "mp" (which is memo processor and contains a word processor and communications for hexbus devices) (use the FN , and FN . to switch between wp and comm) Statistics run "stat" (<- not working ?) For the others I do not know the run " " command, but as understood from the forum the cartridges are not dumped correctly ? (also I agree with the statement that the hexbus need to be emulated, otherwise programs/documents cannot be saved). Solid State (SS) Cartridges: ok SS-1001 Pascal module (run "pascal") ok SS-3004 Memo Processor module (run "mp") (= word processor + comm) * SS-3006 Finance module (run " ") * SS-3007 Electrical Engineering module * SS-3008 Statistics module (run "stat") * SS-3009 Mathematics module (run " ") * SS-3024 Games module (run " ") ok SS-xxxx Editor Assembler (run "alds") ? other SS-xxxx ? Manuals for CC40 itself: http://www.datamath.net/Manuals/CC-40_QRC_US.pdf http://www.classiccmp.org/dunfield/ti/cc40.pdf
  20. Part 2 --> MESS Emulator -> Geneve 9640 -> How to start TIMODE using the GPL interpreter + a familiar celebration at the end. www.globeron.com/freedownload/TI99EmulatorsMESS-part2.mp4
  21. I have a real CC-40 here, but no clue how to dump the ROMS (and basically do no yet understand what to do with it yet) (I have seen the videos with all the pheripherals, etc.) It looks like 2x files are missing: emulator #0 finished, exit code = 2 (missing files), exit status = normal, remaining emulators = 0 but it was on my list to get it emulated similar like the TI-99's in this video: http://www.globeron.com/freedownload/TI99EmulatorsMESS.mp4 If someone has a procedure what to do to get the ROMs dumped so I can test it, let me know. I have the Memo processor cart I believe (will try the "mp" command). I have the manuals as well and they are also online in PDF format at a 99 site.
  22. Hi Rich, it was a bit sorting out in the beginning, but I can help if you want to set it up. Ralf got it working as well and he is even do more things in the MESS only command shell (but then it becomes a bit "MESS-sy".
  23. Thank you very much for the replies. It was using 32K (that I tested...before I broke the card with the "blue" electrical component on it and 3x wires. In April I am back in Netherlands and will see to get it fixed. (I was wondering if one of the cards is a kind of RAM-disk as the system does not have floppy disks and I was wondering how the programs get into the system, e.g. via cassette recorder only? or was the 32K only to utilize modules which need 32K, like EA ?).
×
×
  • Create New...