Jump to content
traindriver69

atari 400 power supply question

Recommended Posts

hi all

I have a boxed atari 400 on its way without a power supply I have a spare power supply in my collection but it has no plug on it and the two wires are not color coded so does anyone know which wire goes where in the plug or does it matter.

many thanks in advance

Share this post


Link to post
Share on other sites

hi all

I have a boxed atari 400 on its way without a power supply I have a spare power supply in my collection but it has no plug on it and the two wires are not color coded so does anyone know which wire goes where in the plug or does it matter.

many thanks in advance

if it is a 9v AC pwr sply then it doesn't make any difference which is which. I'm sure you need a correct size and shape plug.

Share this post


Link to post
Share on other sites

In the input/mains cable you should have two wires; one blue and one brown.

 

The Brown one goes to the Live pin of the plug, this is the one with a inline fuse connected,

The Blue cable goes to the Neutral pin of the plug.

 

The top pin (its a longer pin) is for earth connections this isn't used, for this Power unit.

 

ALSO Please make sure you have a low rated fuse in the fuse holder of the plug (3 Amps should be OK). Dont leave the default 13 AMP fuse in.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I would say that it doesn't matter. The wires simply go to the transformer's primary winding. The secondary winding is isolated and there is no common earth ground connection so a ground fault isn't really possible.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@traindriver69

 

If you have a multimeter, before you do anything please check the continuity of both the Primary (Black wires) and the other wires (secondary).

There usually is reason for the plug to be removed.

 

Good Luck

 

Ray

Share this post


Link to post
Share on other sites

Interesting, Mine are all different to that, and that is about 8 of them.

 

OK then just wire up the two bare wires to live and neutral pins of the mains plug. One to each.

 

The internal transformer won't care. Only issue might be an internal fuse. But plugs are externally fused in the UK anyway. remember 3 Amp fuse should be fine.

Edited by Sub(Function(:))

Share this post


Link to post
Share on other sites

IIRC, the atari 9vac transformers didn't have polarized plugs anyway, so assuming the trafo is fine, you can just put a plug on it and it will be no worse than the original atari supply.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...