Jump to content
Heaven/TQA

New Demo: AD:6502 - Arsantica 2 for 128k machines

Recommended Posts

Like c64 scene... ;) stock hardware... It uses xBios so in theory should work... Need to talk to XXL for that... And aim was to release on real 5,25 disc and plain 1050... See first text appearing while booting. And I kick OS and DOS... ;) and next complain will be using illegal opcodes on 65816 machines.

But 2 POKEYs is no "Stock"

Share this post


Link to post
Share on other sites

Coool this is nearly 100% NTSC compatible probably some small fixes or re-arrangement to make it 100%

 

Nice Job, I always seem to like your work!

Share this post


Link to post
Share on other sites
exit_to_part2
     	lda:cmp:req 20      ;wait 1 frame
	sei			;stop IRQ interrupts
	mva #$00 $d40e		;stop NMI interrupts
	sta $d400
	sta $d20e ;irqen
	sta xirqen
	mva #$fe $d301  ;portb		;switch off ROM to get 16k more ram
	mwa #loader_NMI $fffa		;new NMI handler
	mva #$40 $d40e		;switch on NMI again
	jsr xBIOS_SET_DEFAULT_DEVICE

	lda #0
	ldx #7
@	sta 53248,x
	dey
	bpl @-
	sta 53277
	sta $d00d
	sta $d00e
	sta $d00f
	sta $d010
	sta $d011
	
	ldx #8	
@
	sta $d200,x
	sta $d210,x
	dex
	bpl @-
 
ldx #>filename_part2
ldy #<filename_part2
jmp xBIOS_LOAD_FILE
filename_part2 .byte c'ARS2PRT2 '

as an example exit code to load part2... so no "D:" handler used. XXL needs me to advice for HDD installation.

Edited by Heaven/TQA

Share this post


Link to post
Share on other sites

I see a bug :)

You are using X register for the STA abs,x but then there is the "dey" :)

 

Using xBIOS is one of the next steps for me. My last attempt to use it didn't work, but that was before V3.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hello Heaven/TQA,

 

Please pardon me. When I tried to run on emulator Altirra the latest version. I put on XE, 1088K, PAL , no BASIC off. What I seen is glitches on the 3rd screen as you post online. I have not been tested on the real hardware yet. What I need to know if it will works on my 1 Mb Ultimate, Stereo, PAL 800XL real hardware ?

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

have a look what Philsan wrote... you need to set to 576kb machine... and I have no clue how to setup your U1MB... I am afraid.

 

Altirra is best set to 130XE, PAL, Stereo-POKEY, 128KB RAM.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I did changed your setting and still glitches on the 3rd screen...

 

I will try to test on my real hardware in 1 day.

Works perfectly with Altirra

- Atari 600/800XL, PAL, Atari XL/XE/XEGS OS ver. 4, Basic disabled, Stereo, 576K Compy

- Atari 130XE, PAL, Atari XL/XE/XEGS OS ver. 4, Basic disabled, Stereo, 128K

 

and works on real PAL Atari too...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Demo runs perfectly with my

- PAL 800XL equipped with Candle's Ultimate 1MB if I set memory to 576 Compy and with Wolfram's stereo upgrade

[..]

Storage device is Santosp SIO2SD.

 

As posted above, I have the U1MB and configured to "576k CompyShop" and I get the glitch in the fractalus part.

I just checked with Altirra, when I set Altirra to "Compy" the demo works without the gfx glitch.

When setting Altirra to "Rambo" I get the same glitch as on my 800XL with U1MB set to "576k Compy".

 

Can we now conclude that I installed my U1Mb wrongly? :o

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

As posted above, I have the U1MB and configured to "576k CompyShop" and I get the glitch in the fractalus part.

I just checked with Altirra, when I set Altirra to "Compy" the demo works without the gfx glitch.

When setting Altirra to "Rambo" I get the same glitch as on my 800XL with U1MB set to "576k Compy".

 

Can we now conclude that I installed my U1Mb wrongly? :o

What are your other U1MB options?

Share this post


Link to post
Share on other sites

What are your other U1MB options?

 

If you are talking about the U1MB settings, they are here:

post-26420-0-14279300-1417989468_thumb.jpg

 

EDIT: I flipped the pic vertically and reattached it, but it is still wrong. I hope you can rotate it easily after downloading. Sorry.

Edited by Creature XL
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

oh my upside down and backwards

you like? :)

 

 

BTW, news on my glitch problem. Please don't beat me:

I have written that I have the Turbo Freezer installed. I know have de-plugged the cable which goes into the 2nd Joystick port and think I disabled it this way.

Guess what, the fractalus part does run now without the glitch :o

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Well,

 

the demo looks great !

 

Nevertheless, I hate programs that require separate CPU / Antic access.

There are enough real Ataris that don`t have this mode (allthough they have 128k or more RAM).

 

Any chance for a version that works *without* separate Antic access (named non-Compyshop version by Miker) ?

Just 128k or more RAM.

 

And could somebody "convert" the non-standard 112kbyte ATR image into a standard 130k image, please ?!?

Edited by CharlieChaplin

Share this post


Link to post
Share on other sites

Although... I am curious how the Freezer interferes. Maybe Hias will read this thread sooner or later... :)

Yes, I'm reading this and just watched the demo.

 

@Heaven et al: very nice, awesome presentation, big thumbs up!

 

Do you maybe have the ramdisk enabled on your Freezer (the rightmost switch)? If yes, turn it off :)

 

I watched the first (fractalus-like) part several times and I only get the glitches if I have configured my internal 1MB ramdisk for a non-XE compatible mode (256k or 1024k without separate ANTIC access) or if I enable the ramdisk on the Freezer (which doesn't support separate ANTIC access at all).

 

As usual I had my Freezer plugged in all the time :)

 

so long,

 

Hias

Share this post


Link to post
Share on other sites

Finally it is works, I have to hold F4 (Option) down to disabled BASIC and strange , it skipped 4th screen and it only display 5th screen and beyond.

Edited by Caterpiggle

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hello Heaven

 

we presented yesterday (or better tonight) our latest demo for PAL machines with 128kb ram (RAM expansion must be set to XE compatible mode due to separate ANTIC / CPU access), STEREO.

 

Thanks for using separate ANTIC and CPU access. Really love that. I'll have to test the demo on my 1MB XEGS soon.

 

Sincerely

 

Mathy

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...