Jump to content
Schmitzi

CLASSIC 99 emulator - Questions & Answers

Recommended Posts

Just some questions :)

 

Hi,

 

if I start the video recording I´ll get the error

 

post-41141-0-28331100-1492876694_thumb.jpg

 

My settings are standard (I think):

 

post-41141-0-71743000-1492876740_thumb.jpg

 

any idea ?

 

thx

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Try changing the Video Codec. I don't remember which one works for me, but I seem to remember it was the 3rd or 4th option.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

yeah but that picture is very bad (CinePak) and I have no sound.

 

And the config is lost everytime when I say "Start Video Recording"

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gotcha. Yes, Cinepak. It flickers and there is no sound. But is the only one I have ever been able to get working. :)

 

There are some decent free screen capture video programs out there... in case.

Share this post


Link to post
Share on other sites

If you happen to be running Windows 10 it has built in recording. Press Windows-G when classic 99 is running.

 

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

  • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

What are the other buddies here around using to make all the movies ?

I do not want to overkill my system with testing that...

Share this post


Link to post
Share on other sites

If you happen to be running Windows 10 it has built in recording. Press Windows-G when classic 99 is running.

 

Sent from my SM-G935F using Tapatalk

 

ah no, better not Windows 10 for me. but thanks, didn´t know that

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Whether or not a particular compressor works depends on your Windows system - Classic99 just asks whether it will accept the internal format, which if you are up to date is a 32-bit image. (If you are not, it's 16-bit which nothing useful supports anymore. Update.)

 

Audio recording has never worked right and I don't recommend it.

 

To be blunt, I don't want to work on the recording system anymore and I expect to remove it. There are external tools which do the job hundreds of times better. I prefer Open Broadcaster Software https://obsproject.com/and use it for all my own captures. I find studio to be overkill, it's aimed at heavy stream producers, and I just want a window capture, so I recommend 'classic' on the download page. ;) But, seems that is deprecated. And for those who care, it's an open source GPL project. ;)

 

That said, there are dozens of alternatives today. And they all work better than the built-in capture. ;) It's not like recording analog - the internal frame buffer isn't better quality than what appears on the screen. You still get every pixel. :)

  • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

yes this is OK, I´ll just make an image of my system these days and will try this tool you mentioned. sounds good :) thanks Tursi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Whether or not a particular compressor works depends on your Windows system - Classic99 just asks whether it will accept the internal format, which if you are up to date is a 32-bit image. (If you are not, it's 16-bit which nothing useful supports anymore. Update.)

 

Audio recording has never worked right and I don't recommend it.

 

To be blunt, I don't want to work on the recording system anymore and I expect to remove it. There are external tools which do the job hundreds of times better. I prefer Open Broadcaster Software https://obsproject.com/and use it for all my own captures. I find studio to be overkill, it's aimed at heavy stream producers, and I just want a window capture, so I recommend 'classic' on the download page. ;) But, seems that is deprecated. And for those who care, it's an open source GPL project. ;)

 

That said, there are dozens of alternatives today. And they all work better than the built-in capture. ;) It's not like recording analog - the internal frame buffer isn't better quality than what appears on the screen. You still get every pixel. :)

I have to agree I use OBS Studio same as Trusi does to record the entire screen or part of screen including all sound of selected devices.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

OK, so here just my first try... :)

 

hmmm a lot of data (27 MB´s) for some seconds...

I think I have to to some settings on OBS ?

 

2017-04-23 22-24-22.mp4

 

 

hmm, and how can this inserted as movie here, not as download ?

Edited by schmitzi

Share this post


Link to post
Share on other sites

You can tweak the settings, for sure, but to make it playable here, upload it to YouTube. (This will also handle the rescaling for you... ;) )

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

It should also be possible to trim the capture so that you don't have the black area to the right of the image.. in OBS Classic you could just click a 'set base resolution' on the source config page, but I was not sure where that was in Studio.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi,

how can I get the Adventure-Cartridge running in Classic 99, via the user menu (--> .INI) ?

I have the "ADVENTUG" file and it works, but I want to enter it at the users menu.

There fore, I need some syntax like "ROM0= ...."

thx

Share this post


Link to post
Share on other sites

Make sure Classic99 is not running when you edit the INI file.

 

Create a new user cartridge entry with a unique number. (For instance, "usercart1"). Then you fill in the name of the cartridge, and specify the ROMs you want it to load, numbered in the order you want it to load them (the order only matters is really special cases, like when you deliberately overlap files).

 

The syntax for a ROM line is the "rom1=" part, where '1' is the number I just mentioned. Then a single letter for the type of ROM you are loading. This letter is the same as the final letter before the .BIN that you can use for User->Open to autodetect. GROMs are 'G'. The rest are listed in the manual on page 45.

 

A pipe is used to separate to the next section, which is the load address in hexadecimal. If it's a single bank cartridge then the first load address is always 6000, so that's usually a safe guess.

 

Another pipe, and then you have to specify the size in hexadecimal. My adventure cart dump is 6k (which is the normal size for a single GROM, but a cartridge can contain up to 40k). Anyway, 6k is 1800 in hex.

 

One more pipe, and then the filename to load. I recommend always using absolute paths rather than relative paths, but do what works for you.

 

So, something like this, filling in your correct path:

 

[usercart1]

Name=Adventure

rom0=G|6000|1800|C:\classic99\roms\adventug

 

Note that Classic99 assumes you are providing ROMs suitable for burning to EPROM, ie: without TIFILES or GRAM Kracker headers. It will attempt to autodetect these but it is an educated guess and can be wrong. You can usually tell if there's no header if the first byte of the file is "AA".

 

So if you do that, and you open the cartridge, and it doesn't show up in the menu, your first job is to open the debugger (Edit->Debugger) and read the log there to see what happened when it tried to open the file. If it didn't complain, it could simply be there's a header on there. You can switch to GROM view and set address 6000 and see if it loaded your file correctly.

 

There are other examples of defining a cartridge on page 49 of the manual, as well as these forum posts:

 

http://atariage.com/forums/topic/186215-make-and-use-a-cartridge/

http://atariage.com/forums/topic/231064-had-a-question-on-load-the-rxb-cartfiles/

http://atariage.com/forums/topic/165901-classic99-updates/?p=3758661

http://atariage.com/forums/topic/165901-classic99-updates/?p=3593798

http://atariage.com/forums/topic/165901-classic99-updates/?p=2973106

http://atariage.com/forums/topic/165901-classic99-updates/?p=2201177

 

Comes up from time to time. ;)

 

it's also possible to create custom user groups, but I'll let you get the basics first.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi,

any idea how to get Cortex Basic running in Classic99 ?

This here does not boot:

 

[Language programming1]
name="Cortex Basic"
ROM0=3|0000|8000|MODS\Language\Cortex_BASIC.bin

 

or this:

 

[_MyOwnStuff3]
name="Cortex Basic"
ROM0=1|0000|8000|.\MODS\_RMS\CBASIC80-FR99.bin

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi,

any idea how to get Cortex Basic running in Classic99 ?

This here does not boot:

 

[Language programming1]

name="Cortex Basic"

ROM0=3|0000|8000|MODS\Language\Cortex_BASIC.bin

 

or this:

 

[_MyOwnStuff3]

name="Cortex Basic"

ROM0=1|0000|8000|.\MODS\_RMS\CBASIC80-FR99.bin

 

Change the “ROM0” lines to start with “ROM0=8|0000|8000|” and end with the correct path to the BIN file.

 

...lee

Share this post


Link to post
Share on other sites

great, the 2nd one works (80col) thanks :)

(The first on just reboots after pressing 2, but don´t care)

Share this post


Link to post
Share on other sites

great, the 2nd one works (80col) thanks :)

(The first on just reboots after pressing 2, but don´t care)

 

Perhaps the first one is using inverted banks. Just put ‘=9’ in place of the ‘=8’.

 

...lee

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Perhaps the first one is using inverted banks. Just put ‘=9’ in place of the ‘=8’.

 

...lee

 

perfect :thumbsup: :lust: thanks

Share this post


Link to post
Share on other sites

When strange things happen, look at the debug log and make sure it loaded the file(s) you expected it to. For instance, you would have got an error on the '1' tagged line. :)

 

For inverted/not inverted/etc, you have to either know or just try it both ways, there's no way to know by just viewing the file data.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...