Jump to content
Sign in to follow this  
Lastic

130xe display issues

Recommended Posts

So as a new member let me first briefly introduce myself.

 

Born in 73 , I grew up with Arcade machines, saw the Atari 2600 arrive in Belgium but received a Colecovision ADAM from my parents in 85 since our local toystore carried those.

Found a decomissioned 8086 with the trash outside a DTP firm and since we used PC's at school continued on that route , running a 386DX with DRDOS until 2001.

Received hand-down desktops from my friends until I bought a laptop to use for studies and work.

Always have been a fan of old technology , Sun servers, PowerPC Macs,Tadpole Sparcstation but the hunger for 8 bit kept haunting and since I always liked the Atari ST look I went and picked up an PAL Rev.1 130XE from eBay hoping to brush the 8 bit assembler I learned in school.

 

It came with a RF cable which I hooked up to a LCD Television set .

Looking for a nicer picture I order the Sophia Rev C DVI board and in the meanwhile a monitor to SCART cable from here https://www.retrogamingcables.co.uk/atari/atari-8-bit-composite-video-scart-cable-for-800xl-65xe-130xe-800xlf-1400xl-1450xld-1200xl

 

Sadly enough my 130XE doesn't have sockets for the GTIA so I will have to pick a quiet day to desolder it and install the Sophia board.

 

The issue I found and which I don't know wether it's normal or not is when I use the monitor -> SCART cable in combination with an SIO2PC ( FTDI-serial ) certain demos

like Joyride for ex. are really blocky.

 

This is the part where the authors/coders introduce themselves with a picture and it looks awfull on my TV.

 

post-64282-0-83921700-1524686438_thumb.jpg

 

Here is a close photo I took , only in Altirra the picture looks smooth like the Youtube videos of it.

 

post-64282-0-56733800-1524686461_thumb.jpg

 

Is this normal behaviour for a 130XE or not ? Should I check other items ? SIO2PC ? RespecQT ? Powersupply ? Monitor Cable ?

 

I did verify Joyride DISK 2 on another television but had the same issues, also see the same issue in other demos.

Share this post


Link to post
Share on other sites

OK, looks like I posted the same topic twice , aargh.

 

How does one edit his post or remove a topic ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...