Jump to content
tschak909

#FujiNet - ATX Protection Edge Cases, Information needed

Recommended Posts

33 minutes ago, 8bitguy1 said:

How do I do that?  I read the github and the fujinet online site, but I can't seem to find where I'd output a log file?

When running the fujinet flasher, there is a button to show the debugging output. :)

 

image.thumb.png.5fafa4e3c03fcccd66d8149e69502e86.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

This is the exact same image from post 21.  (longer filename, though the behaviour is the same with the shorter one).

 

Do you think a different SD card would make a difference?  I can't see why....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks for the log @8bitguy1

 

I see in your log that there's an error reading off of SD:

[08:49:00]DiskTypeATX::_load_atx_data starting read
[08:49:00]E (103322) diskio_sdmmc: sdmmc_read_blocks failed (257)
[08:49:00]failed reading sector list chunk bytes (120, 5)
[08:49:00]WARNING: Number of tracks read = 29
[08:49:00]ATX load completed

Since it worked for me, I didn't notice that there's a similar but somehow different error in my own log when I tried it:

18:31:08.905 > DiskTypeATX::_load_atx_data starting read
18:31:09.030 > E (29223) diskio_sdmmc: sdmmc_read_blocks failed (257)
18:31:09.030 > failed reading 2304 sector data chunk bytes (368, 5)
18:31:09.031 > WARNING: Number of tracks read = 27
18:31:09.033 > ATX load completed

So that's something to dig into. Maybe we're getting a read error off of SD for some reason and ending up with potentially random data.

 

Thanks again for collecting the details!

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

I might have a related problem... I can't load anything in D2.  I posted that in the general bug thread, but I wonder if they are related.

 

To rule out SD card problems. I've tried both Kingston and Sandisk.

 

Happy to help and provide data...

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 11/17/2020 at 10:27 AM, 8bitguy1 said:

I might have a related problem... I can't load anything in D2.  I posted that in the general bug thread, but I wonder if they are related.

 

To rule out SD card problems. I've tried both Kingston and Sandisk.

 

Happy to help and provide data...

So, I traced down the error we were all seeing:

E (29223) diskio_sdmmc: sdmmc_read_blocks failed (257)

Error 257 is an out of memory error.  Accessing the SD card requires creating DMA buffers that use base memory, and we were running out of this.  (This is why it didn't affect TNFS loads: those buffers aren't used in that case.)  I've made a change that should address that particular issue.  The update should be in the next firmware build.

 

Note that if the error is something other than 257, then it's a different issue.

 

  • Like 4

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 11/22/2020 at 8:53 PM, jamm said:

So, I traced down the error we were all seeing:

E (29223) diskio_sdmmc: sdmmc_read_blocks failed (257)

Error 257 is an out of memory error.  Accessing the SD card requires creating DMA buffers that use base memory, and we were running out of this.  (This is why it didn't affect TNFS loads: those buffers aren't used in that case.)  I've made a change that should address that particular issue.  The update should be in the next firmware build.

 

Note that if the error is something other than 257, then it's a different issue.

 

Happy to report with the latest firmware my issues have been resolved, including the Syncalc .atx loading issue when done from the SD Card.

 

Thanks again to everyone involved in this great device.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...