Jump to content
chicane

Lotus 1 Enhanced for STE - release this weekend

Recommended Posts

Hi all,

 

Just a quick heads up that this weekend we'll be releasing a 1.0 final version of the STE enhanced edition of Lotus 1 that we've been working hard on for the last 3-4 months.

I'll post again when there's a download link available.

 

 

 

  • Like 10
  • Thanks 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Great news! I've been following this message thread over at Atari Forum.

 

Good job, can't wait to kick the tires and do a few doughnuts.    :)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Omg! Super smooth! Is it 50fps?!

 

i love gradient of sky, lines really add to sense of speed and efects with music are great! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Super Stoked! Been following via Twitter, and really appreciative of all the hard work you all did! ❤️

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 hours ago, calimero said:

Omg! Super smooth! Is it 50fps?!

 

i love gradient of sky, lines really add to sense of speed and efects with music are great! :)

It's normally anywhere from 15-25fps, but it looks very smooth doesn't it! When run on an STFM with Blitter, there's no sound mixing to do and the framerate is very close to that of the Amiga version.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 hours ago, Jinroh said:

Super Stoked! Been following via Twitter, and really appreciative of all the hard work you all did! ❤️

 

Thanks a lot for your support - it means a lot!

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 hours ago, DarkLord said:

Great news! I've been following this message thread over at Atari Forum.

 

Good job, can't wait to kick the tires and do a few doughnuts.    :)

 

Thanks - we're looking forward to seeing how people respond to the release of this updated version!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

I couldn't get it to boot in SteemSSE, I finally got it working by removing the disk, booting using hard drive, 

change to Low Rezz, put the disk in Drive A and run the loader program in the AUTO folder, nothing else would work,

seemed to load 4 sectors and hang with black screen, manual boot if disk in B Drive hangs and then bombs.

 

Not able to try on my "real" STE as I can't get my GOEX working :( 

 

Edit: meant to say nice game, well done :) 

Edited by TGB1718

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanks Jon for going to the effort of bettering an already ace game!!! Amazing work, man. Amazing!!!
Lotus Esprit Turbo Challenge for Atari STe ? Who'd have ever thunk it? 👏🏻

 

Anyone interesting in seeing it before downloading?

Requires a 1MB STe (and oh go on then, even an ST albeit with Blitter!)

https://ataricrypt.blogspot.com/2021/03/lotus-turbo-esprit-atariste.html

Great work all involved...  Right then, take 5. Have a brew. Rested? Now, get to work on the next STe project!! 

 


 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Been following this in twitter. Fantastic job 👏👏👏

Share this post


Link to post
Share on other sites

Great work, played it today works fine on my mega STE.

Nonetheless it doesn't boot with a ultrasatan equipped and powered on. I have to w
Switchoff the ultrasatan to let it boot from gotek.

Copied the files to HDD but doesn't work and crashes with bombs.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Having problems here as well.

 

I can't get JayMSA to work. When I dbl-click on it, it blanks

the screen and gives the "busy-bee" icon that never ever

stops. I have to manually restart using the reset button.

 

This is version 1.08.

 

This is on a TOS v2.06 Mega STe4 with an internal Ultrasatan.

 

Thanks.

 

PS Is there any other way on an ST to change the .ST format back

to something actually usable? Thanks.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
53 minutes ago, CD-i said:

Great work, played it today works fine on my mega STE.

Nonetheless it doesn't boot with a ultrasatan equipped and powered on. I have to w
Switchoff the ultrasatan to let it boot from gotek.

Copied the files to HDD but doesn't work and crashes with bombs.

I'm afraid the version 1.0 of this game is an old fashioned "bare metal" game like the boxed games you'd have bought in the 80's and early 90's - it's intended to be played on an autobooting floppy with no hardware present. Any additional hardware or drivers in memory are likely to cause you pain.

 

We could look at fixing this for future releases but it wasn't a priority for us in the initial release.

Share this post


Link to post
Share on other sites
39 minutes ago, DarkLord said:

Having problems here as well.

 

I can't get JayMSA to work. When I dbl-click on it, it blanks

the screen and gives the "busy-bee" icon that never ever

stops. I have to manually restart using the reset button.

 

This is version 1.08.

 

This is on a TOS v2.06 Mega STe4 with an internal Ultrasatan.

 

Thanks.

 

PS Is there any other way on an ST to change the .ST format back

to something actually usable? Thanks.

 

I'd love to help but none of this means anything to me! The only ST hardware I know is the ST hardware that existed and was affordable to the common man in 1992!

Share this post


Link to post
Share on other sites
I'm afraid the version 1.0 of this game is an old fashioned "bare metal" game like the boxed games you'd have bought in the 80's and early 90's - it's intended to be played on an autobooting floppy with no hardware present. Any additional hardware or drivers in memory are likely to cause you pain.
 
We could look at fixing this for future releases but it wasn't a priority for us in the initial release.
All fine, still appreciate this amazing effort and great game!

Would just be nice to have a version which boots from HDD in the future but that is of course up to you :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

No problems - with help from AF members, it's solved.

 

First, JayMSA will work on my Mega STe, if I set it to

no blitter and 8mhz, no cache. Decodes the .ST file

just fine then.

 

2nd, just get PPera's, ImageRunner from here:

 

http://atari.8bitchip.info/imgrun.php

 

Grab the TOS v2.06 enhanced version. All you have to

do is drop most any .ST file onto the icon for ImageRunner

and the game takes right off.

 

Tried it with Lotus 1 enhanced and it worked like a charm.

 

(and this was from the internal Ultrasatan on my Mega STe)

 

PS OH...BTW...nice game.  :)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 hours ago, DarkLord said:

Tried it with Lotus 1 enhanced and it worked like a charm.

 

(and this was from the internal Ultrasatan on my Mega STe)

 

PS OH...BTW...nice game.  :)

 

Thanks for sorting that out - it's a great help to the community.

 

Glad you enjoyed the game!

Share this post


Link to post
Share on other sites
22 hours ago, chicane said:

I'm afraid the version 1.0 of this game is an old fashioned "bare metal" game like the boxed games you'd have bought in the 80's and early 90's - it's intended to be played on an autobooting floppy with no hardware present. Any additional hardware or drivers in memory are likely to cause you pain.

 

We could look at fixing this for future releases but it wasn't a priority for us in the initial release.

Well done Mr. Chicane ! Fresh blood to old game 🙂

Considering playing from mass storage - I have solution for it, so can make hard disk adaptation in usual way - if you agree. That will make it to run as from AUTO folder of floppy. Min RAM will be 2 MB, as is usual for 1 MB games.

Question: how STE detection is done ? HW test (like ADMA presence), cookies, TOS header ?

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 minutes ago, ParanoidLittleMan said:

Well done Mr. Chicane ! Fresh blood to old game 🙂

Considering playing from mass storage - I have solution for it, so can make hard disk adaptation in usual way - if you agree. That will make it to run as from AUTO folder of floppy. Min RAM will be 2 MB, as is usual for 1 MB games.

Question: how STE detection is done ? HW test (like ADMA presence), cookies, TOS header ?

 

 

Thanks Peter!

 

Here's our loader code that contains the hardware detection: https://github.com/jonathanopalise/lotus-ste/blob/master/src/loader.s

 

Please note that we are doing some things in Lotus STE that are probably considered to be breaking the rules - like loading a 512 block of code and data at 0x80000 without allocating or checking that memory in any way. Just something you may want to be aware of :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thank you so much for this great version of the game! Really appreciate your amount of work you put in there!

And also thanks to Peter for considering making a hard disk version of it! 👍

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...