Jump to content
santosp

Atari XE Remake Pre Order Thread

Recommended Posts

You can not plug both svideo and composite at the same time on the same cables. choose one or the other. Are you sure the svideo cable is using only luma and chroma?

Edited by _The Doctor__

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok - only one plug, but when I connect only S-VIDEO on stock setting (no uav), screen is also blurred - when switch to UAV + S-VIDEO - all is OK.

 

I use cable from Lotharek and work fine on S-VIDEO on my other two Atari 65XE.

 

Another question, how work battery backup? I load some game, toggle power off / on and nothing was restored

xkabel.PNG.pagespeed.ic.ghl5-8ANfu.webp

Share this post


Link to post
Share on other sites

check the standard video circuit for correctness etc (smoothing caps etc.) on the main/motherboard of the Atari...

also the lotherik s-video cable is poor... try one from hercules workshop.... much better. the UAV puts out a much better signal and handles noise/interference/reflections much better than the built in Atari circuits.

 

some quick pictures of those areas would help

Edited by _The Doctor__

Share this post


Link to post
Share on other sites

you can tell me which block it contains standard video circuit with smoothing caps?

 

i also think about battery backup, why not work

Edited by Santyago

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Santyago

The UAV add are there to give you the better video signal. Why dont forget the old one from Atari, and remain with this?

 

I think that the battery is to preserve data in the extended ram, but not in the base one. So isn't possible to boot your Atari with a game loaded. Please take a look here.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

No Sophia2 compatibility connector to DVI?

 

Original board with DVI connector from Sophia2 has different connections instead on PCB

Edited by Santyago

Share this post


Link to post
Share on other sites

I redraw DVI circuit form main board and compare with original DVI board from Sophia 2

 

* missing TMDS Data Shield 0,1,2 (DVI pins 3, 11 & 19) - on original board is connected to GND

* missing TMDS Clock Shield (DVI pin 22) - on original board is connected to GND

* missing hot plug detect (DVI pin 16) - on original board is connected to +5V like pin 14

 

without this I have issue with detect video mode on iiyama prolite E2271HDS

 

 

Edited by Santyago
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 hours ago, Santyago said:

No Sophia2 compatibility connector to DVI?

 

Original board with DVI connector from Sophia2 has different connections instead on PCB

I use for the design what I found as connection between the two connectors in this file! There it describe what is included generally in a DVI connector, and which from these signals must be connected between the two connectors. I follow exact this. 🙄

Share this post


Link to post
Share on other sites

Progress!

 

I suspected a bad FREDDIE since this was the only donor chip I could not test. A replacement from Best Electronics was ordered and my board now boots up as it should!

 

My stock video is quite blurry, similar to what @Santyago is experiencing, but UAV is nice and crisp, so I'm not going to worry about it.

 

After testing with jumpers in U34 socket at first, I have now flashed my GAL and installed the memory expansion. All is still happy.

Edited by adam242
more progress
  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

are we using darlington transistors in the video circuit... if not please see myteks explanations of what he discovered when making his pcbs and upgraded video circuits etc..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sorry if I don't understand this great project.  Is this an updated version of the 130XE with the latest addons one can build?  I tried reading the whole thread but got overwhelmed.  This remake board fits in a 130XE or 65XE case with the ECI port? Also is there a website where one can buy this board?    

Share this post


Link to post
Share on other sites

The board is a 130XE remake, that is mostly just a duplication, but also UAV has been added on board, as well as a 512k Ram upgrade, also a TK-II interface is available (not mandatory), which allows you to hook up a PS/2 Keyboard.  Technically it's remake of the 65XE, because it only has 64k Dram, if you don't use the 512k upgrade.  It does need a case with an ECI port.  Santosp only made a few runs of the board, supposedly some are also available through ABBUC, but I hadn't heard any info other than that.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thank you so much for your reply.  Absolutely great project.  Will look around to see if its still available.  But then if I do find it I'll need a case.....

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 9/3/2021 at 4:20 AM, Crc_Error said:

Thank you so much for your reply.  Absolutely great project.  Will look around to see if its still available.  But then if I do find it I'll need a case.....

And you need all the Atari Chips (Sally, ANTIC, POKEY etc.).

Panos batch is sold out, only official way of getting one is through ABBUC. If interested, check with @Yellow_Man, who runs the shop, if they´re still available.

When they´re gone, the only way to get one would be "second hand" via eBay etc.

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 hours ago, skr said:

When they´re gone, the only way to get one would be "second hand" via eBay etc.

 

At that time, I'll be selling the two that I have for $2,000 each. Haha...

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

After purchasing a TL866ii just for this project and successfully flashing the memory GAL and BASIC ROM, I was very disappointed to find this device won't program the PIC for the TransKey II expansion. If anyone here is able and willing to program this chip for me (I'll gladly pay for your time and return postage), please PM me.

Share this post


Link to post
Share on other sites
15 minutes ago, adam242 said:

After purchasing a TL866ii just for this project and successfully flashing the memory GAL and BASIC ROM, I was very disappointed to find this device won't program the PIC for the TransKey II expansion. If anyone here is able and willing to program this chip for me (I'll gladly pay for your time and return postage), please PM me.

PM sent

  • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 8/27/2021 at 11:56 PM, santosp said:

Hi,

 

I am preparing to populate the board (during next 4 weeks) as PAL set-up

Is there an overview existing, which components are unnecessary for PAL?

I have only seen the "unnecessary for NTSC" list inside this thread

 

cheers

Michael

Share this post


Link to post
Share on other sites
36 minutes ago, santosp said:

@LarryL

Only a zero ohm resistor, which mark as "'NTSC only".

Excellent, that’s really easy 🙂

thanks @santosp

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...