Jump to content
Jetboot Jack

Atari800MacX Fullscreen Issue

Recommended Posts

Hi,

 

When I use Atari800MacX 6.0.0 on my Intel based iMac (Mac OS 11.5.2) and in full screen I get a massive red border to the left of the screen. Don't see this in windowed mode and have done a re-install after deleting all the emulator files and it's still there 😞

 

Anyone else see this or have a workaround?

 

sTeVE

Share this post


Link to post
Share on other sites
18 hours ago, Jetboot Jack said:

Anyone else see this or have a workaround?

On my Intel Mac running 10.14.x, I don't see the problem. So possibly it is related to changes in Mac OS since then?

Share this post


Link to post
Share on other sites
21 hours ago, Jetboot Jack said:

Hi,

 

When I use Atari800MacX 6.0.0 on my Intel based iMac (Mac OS 11.5.2) and in full screen I get a massive red border to the left of the screen. Don't see this in windowed mode and have done a re-install after deleting all the emulator files and it's still there 😞

 

Anyone else see this or have a workaround?

 

sTeVE

I don’t see a massive red border when running 6.0.0 on my M1 MacBook Air. I do see, depending on the game, some small flashing blocks outside the normal viewing screen. It appears to be showing areas that wouldn’t normally appear on a CRT. 

 

Bob C

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yeah I thought it was an over-scanning issue, but it's there whatever display mode I select, but only fullscreen.

 

Usually over-scanning will show garbage in an emulator, and be affected by the software running, this is 100% stable and persistent - no software or settings make it change...

 

If you screenshot from the emulator it does not appear in the capture, but if you use the OS screenshot tool it's visible...

 

sTeVE

 

Screenshot 2021-09-26 at 07.42.53.png

Edited by Jetboot Jack

Share this post


Link to post
Share on other sites
28 minutes ago, Jetboot Jack said:

If you screenshot from the emulator it does not appear in the capture, but if you use the OS screenshot tool it's visible...

 

sTeVE

 

Screenshot 2021-09-26 at 07.42.53.png

I don’t see anything like that. 
 

Bob C

Share this post


Link to post
Share on other sites

I am slightly stumped how to get rid of the issue, as I am the only one seeing it I am at a loss where to start 😞

 

sTeVE

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 9/27/2021 at 2:03 PM, kheller2 said:

What are your settings?  I just started running bigsir 11.6 so I can try to test. 

None special - 6.0.0 fresh install, using real OS images (any, issue occurs on all), PAL video, any game and select full screen…

 

Gonna try on other macs will also get latest OS update and check!


sTeVE

 

Edited by Jetboot Jack

Share this post


Link to post
Share on other sites
39 minutes ago, Jetboot Jack said:

None special - 6.0.0 fresh install, using real OS images (any, issue occurs on all), PAL video, any game and select full screen…

 

Gonna try on other macs will also get latest OS update and check!


sTeVE

 

What version of PoP are you running? There are several versions in the PoP thread. I'm curious if I can recreate the problem you're having. I ran the 06/19/2021 Atarimax cartridge version.

 

Bob C

Share this post


Link to post
Share on other sites

It’s not POP that is the issue, I have not played that, it’s any game - in the screenshot I shared it’s the recent version of Scramble….

 

sTeVE

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 hours ago, Jetboot Jack said:

It’s not POP that is the issue, I have not played that, it’s any game - in the screenshot I shared it’s the recent version of Scramble….

 

sTeVE

In that case, it might be the difference between the Intel and Apple Silicon (M1) versions of Big Sur. I haven’t seen anything like the red border when running various games in full screen mode. I only see the small flickering blocks that appear to be data that won’t appear on a CRT.  I’m running MacOS 11.6 on an M1. 
 

Bob C

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 9/30/2021 at 12:23 AM, darwinmac said:

In that case, it might be the difference between the Intel and Apple Silicon (M1) versions of Big Sur. I haven’t seen anything like the red border when running various games in full screen mode. I only see the small flickering blocks that appear to be data that won’t appear on a CRT.  I’m running MacOS 11.6 on an M1. 
 

Bob C

Doubtful that Rosetta emulation would improve the compatibility - that would be very counter intuitive since the intel silicon path is the pure one vs the M1 execution requiring Rosetta...

 

I have installed the emulator on a late model intel Mac mini (I7 with 32GB RAM and an external AMD Vega 64 GPU) and so far I am not seeing the red in full screen!

 

So is this an iMac or GPU specific issue (the system I use for emulation is a 2014 27" system with 32GB RAM, 4.4ghz I7 with an R9 GPU)?

 

sTeVE

Share this post


Link to post
Share on other sites
33 minutes ago, Jetboot Jack said:

So is this an iMac or GPU specific issue (the system I use for emulation is a 2014 27" system with 32GB RAM, 4.4ghz I7 with an R9 GPU)?

 

sTeVE

I have a very similar system, the late 2015 27" iMac with 32GB Ram, 4GHz i7 + AMD Radeon R9 M395X 4 GB.

Share this post


Link to post
Share on other sites

The effect is triggered by the option "Keep Aspect Ratio in Fullscreen". If i disable this, the image is stretched but no red bar on the left side. Maybe darwinmac can check this option in the preferences?

Edited by Dinadan67

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 hours ago, Dinadan67 said:

The effect is triggered by the option "Keep Aspect Ratio in Fullscreen". If i disable this, the image is stretched but no red bar on the left side. Maybe darwinmac can check this option in the preferences?

I can check this when I am back at home this weekend. However, I doubt I would have unchecked that item. I can’t stand a stretched screen.  @Jetboot Jack - @atarimac compiled 6.0.0 as a Universal binary. Therefore, Rosetta is not used. However, it could be something specific to your graphics card since the two of you seeing this problem have the same card. 
 

Bob C

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 10/1/2021 at 2:17 AM, Dinadan67 said:

The effect is triggered by the option "Keep Aspect Ratio in Fullscreen". If i disable this, the image is stretched but no red bar on the left side. Maybe darwinmac can check this option in the preferences?

I tried Atari800MacX when I returned home. As I thought, I always leave "Keep Aspect Ratio in Fullscreen" checked. I tried fullscreen in both NTSC (preferred for me being in the US) and PAL. I did not see the red bar either time. If I uncheck "Keep Aspect Ratio in Fullscreen", the image is stretched and I do not see the flickering boxes that I assume do not appear on a traditional CRT.

 

Bob C

Share this post


Link to post
Share on other sites

I have now tried on two other systems - the Mac Mini detailed above, and an i5 MacBook Air (16GB and intel UHD 617 GPU) - both have NO red bits 😞

 

Just my big old iMac sadly, so perhaps time for an upgrade - come on apple announce some M2 powered systems!!!!

 

sTeVE

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...