Jump to content

Photo

Epic Adventure


185 replies to this topic

#26 SpiceWare OFFLINE  

SpiceWare

    Quadrunner

  • 8,355 posts
  • Medieval Mayhem
  • Location:Planet Houston

Posted Mon Jul 18, 2011 3:42 PM

There are a few good artist but PAC-MAN-RED shares sprites in his thread giving us inspirations to program new games.

The converse appears to be the norm - games under development inspire artists to come up with better graphics than those made by us programmers.

#27 purenergy OFFLINE  

purenergy

    Dragonstomper

  • 650 posts
  • Location:Sherman, Texas

Posted Mon Jul 18, 2011 5:40 PM

Looks good so far. Can't wait to see the end result.
Thanks for posting the weapons guide, as I was not sure what each item did until I saw this.
Keep up the great work!
:)

#28 accousticguitar OFFLINE  

accousticguitar

    Quadrunner

  • 5,822 posts
  • Sherlock made it to 15 before he left us.
  • Location:Idaho

Posted Mon Jul 18, 2011 11:32 PM

I don't really know what's going on yet, but I think I like it. I'm not a big fan of the flashing mazes. Is there a bridge for crossing boundaries?

#29 bomberpunk OFFLINE  

bomberpunk

    River Patroller

  • 2,090 posts
  • i hoard video games.
  • Location:new orleans

Posted Tue Jul 19, 2011 2:25 AM


i love everything about this except the title. the word "epic" is overused as dumb slang these days.


The title isn't set in stone, and ideally I'd like to call it "Adventure III" but I'm sure there are legal issues with that...

Todd


there's nothing stopping you from doing so! "Adventure" is a generic title not owned by Atari or anyone else. how else would the 5200 homebrew sequel get its title?

#30 GroovyBee OFFLINE  

GroovyBee

    Games Developer

  • 7,979 posts
  • Busy bee!
  • Location:North, England

Posted Tue Jul 19, 2011 2:32 AM

how else would the 5200 homebrew sequel get its title?


By talking to Atari ;)

You might find this thread interesting (especially post #19) :-

http://www.atariage....oot-taken-down/

#31 Byte Knight OFFLINE  

Byte Knight

    Dragonstomper

  • Topic Starter
  • 609 posts
  • Robinett Rules!
  • Location:Waconia, MN

Posted Tue Jul 19, 2011 9:08 AM

I'm not a big fan of the flashing mazes.

Why - seizure disorder? ;) I went with the flickering playfield torch effect instead of the surrounding light effect in order to save a sprite for another item... I could make them flicker less if people find this annoying.

Is there a bridge for crossing boundaries?

There is no bridge in the game but there is a way to get through walls by dropping a certain item while touching a wall. This is a bug that may remain a "feature". With the ability for the ring to attract objects and you able to attract the ring (by holding down the button), I didn't see much reason to include a bridge.

#32 PAC-MAN-RED OFFLINE  

PAC-MAN-RED

    Moonsweeper

  • 424 posts

Posted Tue Jul 19, 2011 9:27 AM


I'm not a big fan of the flashing mazes.

Why - seizure disorder? ;) I went with the flickering playfield torch effect instead of the surrounding light effect in order to save a sprite for another item... I could make them flicker less if people find this annoying.


Would a fade-in/fade-out effect be possible?

Or maybe just get everyone to watch more 80's Japanese cartoons. I have no problem with that. :cool:

Illya

#33 accousticguitar OFFLINE  

accousticguitar

    Quadrunner

  • 5,822 posts
  • Sherlock made it to 15 before he left us.
  • Location:Idaho

Posted Tue Jul 19, 2011 10:26 AM

There is no bridge in the game but there is a way to get through walls by dropping a certain item while touching a wall. This is a bug that may remain a "feature".

Cool! :cool:

Would a fade-in/fade-out effect be possible?

That would be a nice effect! :lust:

#34 Philsan OFFLINE  

Philsan

    River Patroller

  • 2,810 posts
  • New Orleans Saints Super Bowl XLIV Champions
  • Location:Switzerland

Posted Tue Jul 19, 2011 2:59 PM

Todd,

when I start the game on my PAL console + Harmony, I get garbage on screen for seconds, then a black screen.
I have the same issue with EggVenture.



#35 eshu OFFLINE  

eshu

    Chopper Commander

  • 249 posts

Posted Tue Jul 19, 2011 3:09 PM

Todd,

when I start the game on my PAL console + Harmony, I get garbage on screen for seconds, then a black screen.
I have the same issue with EggVenture.


Just a hunch, but do you have the latest bios on your harmony? - as long as your tv can handle 60hz you could try the NTSC bios to...

#36 Philsan OFFLINE  

Philsan

    River Patroller

  • 2,810 posts
  • New Orleans Saints Super Bowl XLIV Champions
  • Location:Switzerland

Posted Tue Jul 19, 2011 3:26 PM

I think I have problems with new bB DPC+ games.
This one doens't work too: http://www.atariage....imple-dpc-demo/

I updated firmware to last version long ago but I will flash it again.

#37 Philsan OFFLINE  

Philsan

    River Patroller

  • 2,810 posts
  • New Orleans Saints Super Bowl XLIV Champions
  • Location:Switzerland

Posted Tue Jul 19, 2011 3:46 PM

Problem solved!
I updated again my Harmony cart firmware and now it works!

Playfield bounces like written by other PAL user aubrand.

#38 ScumSoft OFFLINE  

ScumSoft

    Moonsweeper

  • 363 posts
  • Location:Polysorbate 60

Posted Tue Jul 19, 2011 5:28 PM

The playfield bounce is caused by building with an older DPCplus.arm file.
I can't find the post where batari attached it :( so I'll just upload my dev folder that I'm using right now.
[edit]
Latest version found here

Edited by ScumSoft, Fri Jul 29, 2011 3:07 PM.


#39 Byte Knight OFFLINE  

Byte Knight

    Dragonstomper

  • Topic Starter
  • 609 posts
  • Robinett Rules!
  • Location:Waconia, MN

Posted Tue Jul 19, 2011 6:21 PM

The playfield bounce is caused by building with an older DPCplus.arm file.
I can't find the post where batari attached it :( so I'll just upload my dev folder that I'm using right now.
This also contains all current fixes available.

Latest Visual Batari + bB 1.1C + DPC+ fixes


Hmmm, I thought I had all the latest fixes, but I guess I missed that one.

Here is the file compiled with the new DPCplus.arm file. Let me know if there are still problems with the Harmony cart.

Attached File  epicadv2.bin   32KB   169 downloads

#40 ScumSoft OFFLINE  

ScumSoft

    Moonsweeper

  • 363 posts
  • Location:Polysorbate 60

Posted Tue Jul 19, 2011 10:12 PM

Seems to work just fine here on my Harmony cart. There is though a screen bouncing issue where you constantly walk into a closed castle gate and the screen shakes up and down. Not sure if this was intentional.

Edited by ScumSoft, Tue Jul 19, 2011 10:12 PM.


#41 Philsan OFFLINE  

Philsan

    River Patroller

  • 2,810 posts
  • New Orleans Saints Super Bowl XLIV Champions
  • Location:Switzerland

Posted Wed Jul 20, 2011 5:24 AM

Hmmm, I thought I had all the latest fixes, but I guess I missed that one.
Here is the file compiled with the new DPCplus.arm file. Let me know if there are still problems with the Harmony cart.
Attached File  epicadv2.bin   32KB   169 downloads

This version is OK (PAL + Harmony).

#42 Byte Knight OFFLINE  

Byte Knight

    Dragonstomper

  • Topic Starter
  • 609 posts
  • Robinett Rules!
  • Location:Waconia, MN

Posted Thu Jul 21, 2011 1:48 PM

Seems to work just fine here on my Harmony cart. There is though a screen bouncing issue where you constantly walk into a closed castle gate and the screen shakes up and down. Not sure if this was intentional.


Bouncing is not intended - must be another "feature"!

#43 Byte Knight OFFLINE  

Byte Knight

    Dragonstomper

  • Topic Starter
  • 609 posts
  • Robinett Rules!
  • Location:Waconia, MN

Posted Thu Jul 21, 2011 2:06 PM

Would a fade-in/fade-out effect be possible?

Illya


That would be a nice effect! :lust:


That should be possible - I'll play around with it...

How does the torch flickering look with the Harmony cart?

#44 SlowCoder OFFLINE  

SlowCoder

    River Patroller

  • 3,686 posts
  • Location:Florida, US

Posted Thu Jul 21, 2011 2:34 PM

i love everything about this except the title. the word "epic" is overused as dumb slang these days.


I think it fits ok here, as long as the intended definition is "long adventure" or "long story".

#45 ScumSoft OFFLINE  

ScumSoft

    Moonsweeper

  • 363 posts
  • Location:Polysorbate 60

Posted Thu Jul 21, 2011 4:01 PM

Could always name it Epoch Adventure and introduce a time machine :)

Edited by ScumSoft, Thu Jul 21, 2011 4:01 PM.


#46 jrok OFFLINE  

jrok

    Stargunner

  • 1,149 posts

Posted Thu Jul 21, 2011 6:36 PM

Very nice work!

The sprite-work in general is very good. I especially like the look of your dragon. Nothing much duck-like about that guy :)

I did notice a bit of lag in the update between the dragon's two halves when he is moving horizontal. I assume that's because you are flickering one player on alternate frames. Perhaps to resolve this, you could try alternating the frame in which his x position updates as well?

Edited by jrok, Thu Jul 21, 2011 9:34 PM.


#47 4ever2600 OFFLINE  

4ever2600

    Dragonstomper

  • 547 posts

Posted Thu Jul 21, 2011 9:28 PM

Dude! Great, I repeat, GREAT work so far! I hope that you do complete this and it finds it way to a cartridge!!! Thanks for the heads up!!

#48 Byte Knight OFFLINE  

Byte Knight

    Dragonstomper

  • Topic Starter
  • 609 posts
  • Robinett Rules!
  • Location:Waconia, MN

Posted Fri Jul 22, 2011 10:07 PM

I did notice a bit of lag in the update between the dragon's two halves when he is moving horizontal. I assume that's because you are flickering one player on alternate frames. Perhaps to resolve this, you could try alternating the frame in which his x position updates as well?

Hey jrok,

Yeah, the dragon becomes separated or scrunched together depending on which way it's moving. I'm using two of the player1 virtual sprites for the dragon. I'm not sure how DPC flickers between the two and also when there are more virtual player1 sprites near the same y value. Complicating matters is that the dragon moves every other frame. So, I have no idea how to fix this...

Todd

#49 Cafeman OFFLINE  

Cafeman

    Quadrunner

  • 5,161 posts
  • itchy to homebrew
  • Location:PA

Posted Fri Jul 22, 2011 10:27 PM

what emulator do you use - it doesn't work in my copy of X26.

#50 ScumSoft OFFLINE  

ScumSoft

    Moonsweeper

  • 363 posts
  • Location:Polysorbate 60

Posted Fri Jul 22, 2011 10:31 PM

You have to use Stella 3.4.1 since it's a DPC+ game

@Byte Knight, you can't really solve the flicker on the virutal players, once they are within 5 scanlines of each other they will flicker. The flicker get's increased by half the more virtual players are around the same scanline.

You can reduce the flicker though by using player0 and player1 for the dragon, and a virtual sprite for the player.
Unless the player is within 5 scanlines of the dragon, the dragon shouldn't flicker at all.

Edited by ScumSoft, Sat Jul 23, 2011 4:42 AM.





0 user(s) are browsing this forum

0 members, 0 guests, 0 anonymous users