Jump to content

Photo

Tritone (GTIA beeper engine)

1bit GTIA beeper

109 replies to this topic

#76 Creature XL OFFLINE  

Creature XL

    Dragonstomper

  • 904 posts
  • Location:Hannover.De

Posted Fri Jul 26, 2013 2:30 AM

Sounds a bit emkay-ish :P :grin:

You are a true Atari-Wizard, XXL!

Looking forward to the Last Ninja 2 tunes on Atari graphics chip :music:


Maybe he tried to summon Emkay back to the board.
Haven't read anything from him in the last weeks.

I almost miss him :o

#77 xxl OFFLINE  

xxl

    Stargunner

  • Topic Starter
  • 1,088 posts
  • Location:Rabka-Zdrój /Poland

Posted Sun Aug 11, 2013 12:41 PM

done.

http://atarionline.p...=1,7&ct=nowinki

download = "tutaj"


sample music: http://atari.pl/droid.xex


(compare quality of the music from the first post)

Edited by xxl, Sun Aug 11, 2013 1:24 PM.


#78 utz OFFLINE  

utz

    Space Invader

  • 16 posts

Posted Mon Aug 12, 2013 12:54 AM

Great news! Thanks for the hard work, XXL.

#79 xxl OFFLINE  

xxl

    Stargunner

  • Topic Starter
  • 1,088 posts
  • Location:Rabka-Zdrój /Poland

Posted Sun May 18, 2014 8:54 AM

meanwhile 1-bit from Brazil

 

atari mp3:

 

atari xex: http://atari.pl/420.xex



#80 xxl OFFLINE  

xxl

    Stargunner

  • Topic Starter
  • 1,088 posts
  • Location:Rabka-Zdrój /Poland

Posted Tue Jun 10, 2014 2:12 PM

Ukrainian 1-bit reply:

 

emu mp3 :/

 

atari xex: http://atari.pl/invasion.xex



#81 xxl OFFLINE  

xxl

    Stargunner

  • Topic Starter
  • 1,088 posts
  • Location:Rabka-Zdrój /Poland

Posted Tue Jun 24, 2014 4:31 PM

bonus ;-)

 

 

http://atari.pl/xb3test.atr



#82 xxl OFFLINE  

xxl

    Stargunner

  • Topic Starter
  • 1,088 posts
  • Location:Rabka-Zdrój /Poland

Posted Fri Oct 10, 2014 1:04 PM

raphaelgoulart strikes again:
 
 
mp3:


#83 xxl OFFLINE  

xxl

    Stargunner

  • Topic Starter
  • 1,088 posts
  • Location:Rabka-Zdrój /Poland

Posted Sat Oct 18, 2014 10:59 AM

raphaelgoulart again:
 
 
 
 
by the way, if someone wants to take part in 1BIT GTIA MUSIC contst... http://1bit.i-demo.p...er-music-compo/


#84 xxl OFFLINE  

xxl

    Stargunner

  • Topic Starter
  • 1,088 posts
  • Location:Rabka-Zdrój /Poland

Posted Sat Feb 7, 2015 8:16 AM

FrankT an his Cosmic Hope

 

mp3: 

 

Atari XL/XE: http://atari.pl/cosmicchope.xex



#85 Kyle22 OFFLINE  

Kyle22

    River Patroller

  • 3,362 posts
  • Call my BBS! telnet://broadway1.lorexddns.net
  • Location:McKees Rocks (Pittsburgh), PA

Posted Thu Feb 18, 2016 6:13 PM

Bump.

 

1> Anything new?

 

and more importantly,

 

2> I can't run any of these.  Are you using illegal opcodes?  How about a fixed version, or better yet, an 816 specific version?



#86 CharlieChaplin OFFLINE  

CharlieChaplin

    River Patroller

  • 2,837 posts

Posted Thu Feb 18, 2016 7:06 PM

Bump.

 

1> Anything new?

 

and more importantly,

 

2> I can't run any of these.  Are you using illegal opcodes?  How about a fixed version, or better yet, an 816 specific version?

 

Afaik,

 

all these GTIA beeper sounds work on a real A8, but they do not work with all emulators (e.g. they do not work with Atari 800 Win). On the A8 one has to use a gamedos or bootloader, since many of these GTIA sounds use low memory (e.G. $0C00), which therefore will not work with a DOS. Many of these GTIA beeper sounds can be found on early Proc Atari magazine disks, I used the gamedos Nano-DOS converter there and they work fine on 64k Ataris with standard XL/XE OS... 

 

You can find one example here as a youtube video, scroll down a lot (27 Mar 2015), until you find "420 music for Atari 8Bit" taken from Proc Atari magazine disk nr.3:  http://atarionline.p...nID=1931&page=2

 

(Do not know, if these GTIA sounds work with 48k RAM, OS-A / OS-B, NTSC, etc. since I do not own such Ataris and rarely test this setup with emulators.)


Edited by CharlieChaplin, Thu Feb 18, 2016 7:08 PM.


#87 Kyle22 OFFLINE  

Kyle22

    River Patroller

  • 3,362 posts
  • Call my BBS! telnet://broadway1.lorexddns.net
  • Location:McKees Rocks (Pittsburgh), PA

Posted Thu Feb 18, 2016 8:02 PM

I'm using SIDE Loader on Incognito w/ XL OS and (ANTIC banked compatible) CompyShop 576K.  I will have to disassemble to find out if illegal opcodes are the reason why it won't run on my 16 bit CPU.

 

Another one that was ATR format with xBIOS loader won't work either.



#88 xxl OFFLINE  

xxl

    Stargunner

  • Topic Starter
  • 1,088 posts
  • Location:Rabka-Zdrój /Poland

Posted Fri Feb 19, 2016 2:11 AM

beep'em all next comming... http://xxl.atari.pl/beepem-all/

 

 

 

 

http://atari.pl/Robocop3Theme.xex



#89 Kyle22 OFFLINE  

Kyle22

    River Patroller

  • 3,362 posts
  • Call my BBS! telnet://broadway1.lorexddns.net
  • Location:McKees Rocks (Pittsburgh), PA

Posted Fri Feb 19, 2016 11:48 AM

They sound good in the web player, but won't run on my computer.

 

Are you doing this intentionally to punish those who you feel are not running "true" Ataris because of a processor upgrade?



#90 Stephen OFFLINE  

Stephen

    Quadrunner

  • 7,050 posts
  • A8 Gear Head
  • Location:No longer in Crakron, Ohio

Posted Fri Feb 19, 2016 1:20 PM

They sound good in the web player, but won't run on my computer.

 

Are you doing this intentionally to punish those who you feel are not running "true" Ataris because of a processor upgrade?

A processor upgrade means it is no longer a "true" unmodified Atari.



#91 Kyle22 OFFLINE  

Kyle22

    River Patroller

  • 3,362 posts
  • Call my BBS! telnet://broadway1.lorexddns.net
  • Location:McKees Rocks (Pittsburgh), PA

Posted Fri Feb 19, 2016 1:42 PM

A processor upgrade means it is no longer a "true" unmodified Atari.

So is a memory upgrade.

So is a dual PoKey upgrade.

The list goes on...

 

Using your kind of perverted logic, most of us here wouldn't have a "true" Atari.



#92 flashjazzcat ONLINE  

flashjazzcat

    Quadrunner

  • 13,557 posts
  • Location:United Kingdom

Posted Fri Feb 19, 2016 1:47 PM

I understand GTIA music to be a little on the CPU-intensive side, so undocumented opcodes were almost certainly used to save cycles rather than for any nefarious reasons.



#93 Kyle22 OFFLINE  

Kyle22

    River Patroller

  • 3,362 posts
  • Call my BBS! telnet://broadway1.lorexddns.net
  • Location:McKees Rocks (Pittsburgh), PA

Posted Fri Feb 19, 2016 1:50 PM

I understand GTIA music to be a little on the CPU-intensive side, so undocumented opcodes were almost certainly used to save cycles rather than for any nefarious reasons.

That's understandable.  If that is the case, then they should release the source code so those with 802s and 816s could modify it for use on their processors.



#94 emkay OFFLINE  

emkay

    Quadrunner

  • 9,340 posts
  • What's up?
  • Location:Holy Grail ;)

Posted Fri Feb 19, 2016 2:34 PM

So is a memory upgrade.
So is a dual PoKey upgrade.
The list goes on...
 
Using your kind of perverted logic, most of us here wouldn't have a "true" Atari.

Could you please stop mixing up things?
A RAM Expansion is a part of the A8, as the Computer's design was based on that!
A Second POKEY ... well... it's not A8, just early expansion boards used it and a 2nd POKEY could run on Cartridge, but it doesn't make things better.
A 16 Bit CPU changes the computer into something completely different. If you allow a 16 Bit processor, you could also use a VGA Card and a Soundblaster card... or just exchange everything to a modern PC...

#95 Kyle22 OFFLINE  

Kyle22

    River Patroller

  • 3,362 posts
  • Call my BBS! telnet://broadway1.lorexddns.net
  • Location:McKees Rocks (Pittsburgh), PA

Posted Fri Feb 19, 2016 2:44 PM

Could you please stop mixing up things?
A RAM Expansion is a part of the A8, as the Computer's design was based on that!
A Second POKEY ... well... it's not A8, just early expansion boards used it and a 2nd POKEY could run on Cartridge, but it doesn't make things better.
A 16 Bit CPU changes the computer into something completely different. If you allow a 16 Bit processor, you could also use a VGA Card and a Soundblaster card... or just exchange everything to a modern PC...

Wow!  You accuse me of mixing things up?  My computer is not different.  The 816 starts up in 6502 mode.  It runs all properly written software.  Please tell me exactly how to add a VGA card and a Soundblaster.  I would really like to know.

 

By the way, is a Happy 1050 still a 1050?

How about an 800 with an Axlon card?  Atari didn't design that mode of bank-switching.



#96 flashjazzcat ONLINE  

flashjazzcat

    Quadrunner

  • 13,557 posts
  • Location:United Kingdom

Posted Fri Feb 19, 2016 2:54 PM

Since it's possible to detect 6502C, 65C02 and 65C816 in software, I should think the only way to proceed once accelerators become more prolific is to self-modify depending on the discovered platform.



#97 emkay OFFLINE  

emkay

    Quadrunner

  • 9,340 posts
  • What's up?
  • Location:Holy Grail ;)

Posted Fri Feb 19, 2016 3:02 PM

Wow!  You accuse me of mixing things up?


Just following your logic...
 

My computer is not different.  The 816 starts up in 6502 mode.  It runs all properly written software.  Please tell me exactly how to add a VGA card and a Soundblaster.  I would really like to know.
 
By the way, is a Happy 1050 still a 1050?
How about an 800 with an Axlon card?  Atari didn't design that mode of bank-switching.


Does a Happy change the Hardware of the A8 ? No. Has it been forbidden to use a 57K Modem instead of 19.2K Modem?

To make my point of view more clear: An Atari 800XL has a 1.79MHz 8 Bit CPU, One ANTIC, ONE GTIA, one POKEY... but, as soon as you plug in a game cartridge , possibly 16K, the A8 has 80K available, not just 64K.... What's plugged onto the SIO is peripheral ... the real weird stuff is the low usage of proper page flipping in games.

Edited by emkay, Fri Feb 19, 2016 3:03 PM.


#98 flashjazzcat ONLINE  

flashjazzcat

    Quadrunner

  • 13,557 posts
  • Location:United Kingdom

Posted Fri Feb 19, 2016 3:14 PM

The real issue with the illegal opcodes and CPU upgrades seems to me that the CPU upgrade breaks backward compatibility (with the illegal opcodes) in a way which a RAM upgrade, dual Pokey, VBXE, etc, typically does not. Now, whether illegal opcodes in themselves represent a standard or a state of compatibility which can be broken is another question entirely.



#99 xxl OFFLINE  

xxl

    Stargunner

  • Topic Starter
  • 1,088 posts
  • Location:Rabka-Zdrój /Poland

Posted Fri Feb 19, 2016 3:38 PM

even "legal" progs works diferent ;-)
 
try on atari and on 16bit in emulation mode:
 
sed
lda #$99
clc
adc #$01
beq _1
 
or 
 
cmp #$0a
sed
adc #$10
cld
 


#100 flashjazzcat ONLINE  

flashjazzcat

    Quadrunner

  • 13,557 posts
  • Location:United Kingdom

Posted Fri Feb 19, 2016 3:43 PM

Just as well in a way: if behaviour was 100 per cent identical, software wouldn't be able to detect the CPU in use (the first code segment being the common test for CMOS). :)


Edited by flashjazzcat, Fri Feb 19, 2016 3:44 PM.






Also tagged with one or more of these keywords: 1bit, GTIA, beeper

0 user(s) are browsing this forum

0 members, 0 guests, 0 anonymous users