Jump to content
MrFish

Bosconian for the 8-bits

Recommended Posts

Is only old 64k NTSC version (from SV2017). Version 64pal will be work on ntsc but, sometimes they will be slow down, and you see graphics glitches (of course colours will be bad).

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

I think he's hinting at the 64k NTSC version get whatever fixes or enhancements the 64k PAL version received... whatever they might be...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Did we ever get a box mockup for this excellent port? It pains me to use the screenshot in my front end :(. My photoshop skills are terrible, but I think I'll poke at it a bit.

Share this post


Link to post
Share on other sites

From what I understand, previously there were four (??) versions:

 

64K NTSC without samples

64K PAL without samples

128K NTSC with samples

128K PAL with samples

 

Now there is a new 64K PAL version with samples (which might run on NTSC too but uneven frame rate and wrong colours), plus that the two 128K versions were unified into one that automatically detects PAL or NTSC. It would possibly leave it open for a 64K NTSC version with samples, if that at all is technically possible.

Share this post


Link to post
Share on other sites

The 64k PAL seems to run fine on my NTSC and I can’t tell any difference.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

There was a 64k pal version with samples. I kept playing that version on my ntsc machine, because I like to have the samples, even if it was playing a little faster. 

So 64k pal with samples is not new.. Or I am remember incorrectly? Maybe only some samples? 

Share this post


Link to post
Share on other sites
38 minutes ago, manterola said:

There was a 64k pal version with samples. I kept playing that version on my ntsc machine, because I like to have the samples, even if it was playing a little faster. 

So 64k pal with samples is not new.. Or I am remember incorrectly? Maybe only some samples? 

You're right... previous 64k PAL version with 5 samples exists (look one page back here). New version seems to have more or all samples in the 64k version.

Edited by pps

Share this post


Link to post
Share on other sites

Question for anyone with an NTSC machine and #FujiNet: are you having any trouble with getting Bosconian to run?

 

I'm attempting to use Version 1.5f (from this post) on an NTSC 800XL with 256K of RAM.  The memory checks out OK per XRAM, and uses XE-style 16K banks.  The game is being loaded from the #FujiNet's SD card, not over the network.

 

Both the 64K and 128K versions will load the title screen, then go no further.  I've left both sitting for extended periods of time and there's no change.

 

Any ideas?  I'm stuck at this point.

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 hours ago, x=usr(1536) said:

Question for anyone with an NTSC machine and #FujiNet: are you having any trouble with getting Bosconian to run?

 

I'm attempting to use Version 1.5f (from this post) on an NTSC 800XL with 256K of RAM.  The memory checks out OK per XRAM, and uses XE-style 16K banks.  The game is being loaded from the #FujiNet's SD card, not over the network.

 

Both the 64K and 128K versions will load the title screen, then go no further.  I've left both sitting for extended periods of time and there's no change.

 

Any ideas?  I'm stuck at this point.

The 128K version loads OK here with NTSC 800XL, Rambo XL, Fujinet (Feb 6, 2021 firmware)

 

64K version at that post is PAL-only so I can't use it.

 

Did you remember to disable BASIC?

 

-SteveS

Share this post


Link to post
Share on other sites
57 minutes ago, shanti77 said:

Try this version, maybe there is a problem with the loader.

bosco128_15f_no_load_screen.xex 78.28 kB · 3 downloads

Same result, I'm afraid.

42 minutes ago, a8isa1 said:

The 128K version loads OK here with NTSC 800XL, Rambo XL, Fujinet (Feb 6, 2021 firmware)

 

64K version at that post is PAL-only so I can't use it.

 

Did you remember to disable BASIC?

 

-SteveS

Running the same firmware and no dice.  My memory expansion is one of Claus B's, which is about the only difference.

 

BASIC is being disabled (booting with OPTION held down).

Share this post


Link to post
Share on other sites
24 minutes ago, x=usr(1536) said:

Same result, I'm afraid.

Running the same firmware and no dice.  My memory expansion is one of Claus B's, which is about the only difference.

 

BASIC is being disabled (booting with OPTION held down).

Are you pressing START at the Bosconian screen and again at the "GAMER" screen?

 

-SteveS

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 hours ago, a8isa1 said:

Are you pressing START at the Bosconian screen and again at the "GAMER" screen?

No.  Now it works.  No idea how I missed that in everything I read and tried, but it's loading now.  My apologies for the wild goose chase.

 

You know how some days are ones where you're smarter than on the others?  This is one of the others.

  • Like 3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...