Jump to content
TazzyB

Source Code Not Resolvable?

Recommended Posts

Posted (edited)

Hi everybody,

I am new to the whole world of batariBasic and I have 2 issues which I cannot solve when compiling. I have compiled in the past and it has worked flawlessly, however something is wrong with my game code currently which I cannot resolve.

The first issue is that I have syntax checking on, however I still find indentation at the end of lines. I cannot stop this, and trying to remove them is a pain.

The second issue is with a fatal assembly error, as my source code is "not resolvable" the error looks like the following:

 

--- Unresolved Symbol List
scoretable               0000 ????         (R )

      bytes of ROM space left


Fatal assembly error: Source is not resolvable.
Errors were encountered during assembly.
 

 If anybody can help me, please do so. I apologize if this topic already exists.

warheads.bas

Edited by TazzyB
  • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

The forums have had a recent change and it's still in progress, so please be patent if you have trouble attaching files. Speaking of files, can you post your .bas file so we can try to see what the problem is? If you don't want to post it publicly, you can always PM it to me.

 

Also, are you using the latest version of bB and VbB:

 

atariage.com/forums/topic/214909-bb-with-native-64k-cart-support-11dreveng/

 

atariage.com/forums/topic/123849-visual-bb-10-a-new-ide-for-batari-basic/page/28/?tab=comments#comment-3537039

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
16 minutes ago, Random Terrain said:

Speaking of files, can you post your .bas file so we can try to see what the problem is? If you don't want to post it publicly, you can always PM it to me.

 

Also, are you using the latest version of bB and VbB:

 

Yes, I am using the latest version. Also, I know I shouldn't use tinkernut world, however the game is essentially not Tinkernut World anymore. The only thing left is the animation code. Anyways, this is just a little project which I am starting out with. I'm not gonna go spread the word of my "brand new game".

Edited by TazzyB

Share this post


Link to post
Share on other sites

Can you talk more about the indentation at the end of lines? By end of line, you do mean the right side, not the left, correct? Are you talking about extra spaces? Have you noticed when it happens, for example, after hitting the Enter key?

 

Speaking of Tinkernut, have you seen these example programs:

 

randomterrain.com/atari-2600-memories-batari-basic-commands.html#ex_tinkernut_world_deluxe

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
28 minutes ago, Random Terrain said:

Can you talk more about the indentation at the end of lines? By end of line, you do mean the right side, not the left, correct? Are you talking about extra spaces? Have you noticed when it happens, for example, after hitting the Enter key?

 

Speaking of Tinkernut, have you seen these example programs:

 

randomterrain.com/atari-2600-memories-batari-basic-commands.html#ex_tinkernut_world_deluxe

The indentation is at the right. By indentation at the end of lines, I mean that there is no actual empty space like one made from a keyboard, however I can highlight the blank character with my cursor. It happens intermittently, not after any specific event. Sometimes it happens and sometimes it doesn't. 

Edited by TazzyB

Share this post


Link to post
Share on other sites

I looked over the code and see nothing poking out at me. I use 3 spaces for auto indentation at the beginning of lines, so that's the only change I've made so far:

 

warheads_2019y_06m_22d_0950t.bas

 

It compiles for me and I don't see anything weird at the end of the lines.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 minute ago, TazzyB said:

it doesn't compile for me.

 

Can you post a screenshot of your VbB settings page? And when you click on Help and select About Visual bB, what is the build number that is showing?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)
4 minutes ago, Random Terrain said:

 

Can you post a screenshot of your VbB settings page? And when you click on Help and select About Visual bB, what is the build number that is showing?

It is Build 554. By the way, my default emulator is z26, however nowadays I just use Stella.

screenshotofsettings.png

Edited by TazzyB

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 minutes ago, Random Terrain said:

 

OK, that's an old version of VbB. You need Build 568, the one I posted a link to in my first reply. You might also want to look at this:

 

How to 'Install' Visual batari Basic on a Windows PC

Ok, I got build 568 but it still doesn't compile. I followed all the steps in the section you linked to.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, TazzyB said:

Ok, I got build 568 but it still doesn't compile. I followed all the steps in the section you linked to.

 

Are you sure that you used install_win.bat and did not set the bB Environment Variable or the bB Compiler System Path using VbB? (There should not be a check mark next to them on the settings page.)

Share this post


Link to post
Share on other sites
22 minutes ago, Random Terrain said:

 

Are you sure that you used install_win.bat and did not set the bB Environment Variable or the bB Compiler System Path using VbB? (There should not be a check mark next to them on the settings page.)

I didn't set the bB variable or the compiler path, however I can't find install_win.bat.

Share this post


Link to post
Share on other sites
50 minutes ago, TazzyB said:

I didn't set the bB variable or the compiler path, however I can't find install_win.bat.

 

It comes with every version of batari Basic by RevEng. The latest version of bB is in a folder called bB.1.1d.reveng41 and that's where you will find install_win.bat.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, Random Terrain said:

 

It comes with every version of batari Basic by RevEng. The latest version of bB is in a folder called bB.1.1d.reveng41 and that's where you will find install_win.bat.

Still won't compile.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Just now, TazzyB said:

nope. still won't compile.

 

Which version of Windows are you using and when was the last time you restarted your computer?

Share this post


Link to post
Share on other sites
18 minutes ago, Random Terrain said:

 

Which version of Windows are you using and when was the last time you restarted your computer?

Windows 10 64-Bit, restarted 5 minutes ago.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
50 minutes ago, TazzyB said:

Windows 10 64-Bit, restarted 5 minutes ago.

 

 

I recently got a new Windows 10, 64-Bit computer and installed VbB, bB, and Stella (the most popular Atari 2600 emulator) and everything is working great without needing to run as administrator or dealing with any of the problems earlier versions of Windows had with VbB.

 

What anti-virus program are you running?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Windows puts a "block" on files from other computers.  Try right clicking on all the executables and batch files and "unblock" them.

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 hours ago, Random Terrain said:

 

I recently got a new Windows 10, 64-Bit computer and installed VbB, bB, and Stella (the most popular Atari 2600 emulator) and everything is working great without needing to run as administrator or dealing with any of the problems earlier versions of Windows had with VbB.

 

What anti-virus program are you running?

I have Windows Defender.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Are you sure you got your version of bB from this source to ensure you have the latest version?

 

Are you compiling in a "clean" directory that just has your source files to start?

 

If all else fails, I'd try a clean re-install from the link above - if it compiles on others' systems and not yours, then the issue is with your setup, and not your source.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, Karl G said:

Are you sure you got your version of bB from this source to ensure you have the latest version?

 

Are you compiling in a "clean" directory that just has your source files to start?

 

If all else fails, I'd try a clean re-install from the link above - if it compiles on others' systems and not yours, then the issue is with your setup, and not your source.

I already got the latest from Random Terrain's link to the forums.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...