Jump to content
zenasprime

VGA Monitor Adaptor Issue

Recommended Posts

I picked up this VGA converter cable for my 1040 ST several years ago but only just now have been pulling the machine out of storage to get it set up. When I plug the cable into the ST and a VGA monitor, I get no picture at all. What am I missing in this set up that could be causing it to not work?

 

 

AtariSTtoVGA.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sounds like your vga monitor doesn't support 15khz sync signal. What is the model number of your monitor?

Share this post


Link to post
Share on other sites

I am trying to use this Wise Wing Monitor: https://www.newegg.com/wise-wing-w902db-19-sxga/p/N82E16824104001#

 

I also have this ST to Composite cable which I tried to use with this SylvaniaTV but also got no signal.

 

I was eventually able to get this Trash Picked Dell monitor to work in High resolution.

 

So I'm guessing that these cables will only work with monitors that support a 15khz sync signal? Is there a list of compatible monitors somewhere that I can consult?

 

WiseWingMonitor.png

AtariSTtoComposite.png

SylvaniaTV.png

DellMonitor.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

Here is a list of 15khz monitors. Could you share the model number of the Dell monitor that works?

http://15khz.wikidot.com/

 

Yes, the vga adapter requires a 15khz monitor or a scaler to adapt to a non-15khz display. I don't know much anything about the 1040st, but if I remember correctly the commodore 128 can only run the high-resolution mode from the rgb output. That might explain why you had issues with the composite video cable but again I don't know.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

This is the Dell Monitor: https://www.cnet.com/products/dell-e151fpb-lcd-monitor-15/

 

The output on this 1040ST can go to both my High Resolution Monotone SM124 and Low/Med Resolution Color SC1024. I don't have any other monitor to test the composite cable so I can't rule out that it's just a bad cable. That said, my Atari 800 XL works just fine with this TV and it's own composite converter cable.

Edited by zenasprime

Share this post


Link to post
Share on other sites

AFAIK composite only works if the ST has a Modulator, so should be a STM or STFM

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...